Hvordan legge opp en fotballtrening

Fått i oppgave å være trener for jente- eller guttelaget? Frykt ikke, her er noen enkle tips for planlegging og gjennomføring av fotballtreningene:

Hvordan legge opp en fotballtrening

Ikke ta ting på sparket. Å planlegge treningen punkt for punkt gjør jobben din som trener mye lettere. Illustrasjonsfoto: Dreamstime.com

Du trenger ikke nødvendigvis all verden av utstyr. Du kommer langt hvis du har noen kjegler, to sett med vester (slik at spillerne ser forskjell på hverandre når du deler inn i lag), litt basic førstehjelpsutstyr, fotballer (aller helst en per spiller – og HUSK ballpumpe), og ei fløyte (slik at du kan få barnas oppmerksomhet og gitt beskjeder når det trengs).

Planlegg målet for treningen. Det kan være lurt å gi hver trening et spesifikt overordnet fokus: F.eks: Fysisk, *taktikk eller teknikk. Lag også en langsiktig plan, slik at alle fokusområdene blir fordelt jevnt utover sesongen.

* PS! Husk at de minste barna ikke kan alle reglene i fotball (frispark, straffespark, innkast osv.). Husk derfor å sette av tid innimellom også til dette.

Viktig: Skriv ned i stikkordsform med penn og papir de ulike øvelsene/lekene (innenfor temaet du har valgt på forhånd) treningen skal inneholde. Alt blir så mye enklere når du har en nedskrevet plan. Alt fra hvordan og hvor lenge oppvarmingen skal foregå, til hvordan treningen skal avsluttes.

Gode spørsmål å stille seg før planlegging av treningen:

Hva er målet med denne treningen? Pasningsteknikk (Prøv å være så spesifikk som mulig. F.eks. innsidepasninger). Hvilke øvelser er mest hensiktsmessige for å nå dette målet?

Etter treningen: Evaluer det du hadde planlagt. Hva gikk bra? Hva kan forandres? Fikk vi noe utbytte av det vi trente på, eller trenger temaet mer terping?

Enkel tommelfingerregel om treningsøktas varighet: Små barn, kortere treningsøkter. Større barn, lengre treningsøkter.

Hvis barna kjeder seg, får de heller ikke med seg det du forsøker å formidle. Prøv alt du kan for å gjøre enhver øvelse lystbetont. Hvis en spesifikk øvelse virkelig «slår an», er det heller ingenting i veien for å gjøre den lengre enn opprinnelig planlagt.

Uansett hva øvelsen dreier seg om (også kondisjon), forsøk å involver bruken av ball i så stor grad som mulig.

Tips: Be barna stille seg i en halvsirkel rundt deg når du skal gi en beskjed eller demonstrere en øvelse. På den måten er det størst sjanse for at alle får med seg det du sier / gjør.

Få med alle spillerne på laget (ikke bare «enerne»). Tenk kreativt, og forsøk å finn måter du kan heve mestringsfølelsen til de minst motiverte og «dårligste» spillerne på laget. Små rausende kommentarer, og riktig valg av øvelser (som du vet den enkelte liker) kan utgjøre stor forskjell!

Gi konstruktiv kritikk. Aldri si at noe er «feil» eller «dårlig». Hvis og fortell i stedet hvordan det skal gjøres.

Supertips: Mange barn har et favorittlag og -spillere (og ofte det sånn at mange i samme klasse holder med det samme laget). Gjør litt research på små detaljer disse lagene og spillerne gjør i kamp, og bruk dette i treningene dine. En ting er sikkert, barna spisser ørene ekstra godt hvis du f.eks. sier «nå skal vi øve på en finte Cristiano Ronaldo ofte bruker. Han scoret et mål i Champions League-kvartfinalen i går nettopp etter å ha brukt denne finten på en forsvarsspiller».

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)