Kalde hender når du jobber med tastatur og mus?

Her er en enkelt tips dersom du regelmessig plages med kalde numne fingre og hender når du jobber lenge av gangen ved datamaskinen. (Du finner grunnen til hvorfor det fungerer i denne artikkelen om hydroterapi med kaldt vann).


Videoen ovenfor er laget med tanke på esportutøvere (profesjonelle dataspillere som kan sitte i ro i svært mange timer under konkurranser), men tipset er selvsagt like gyldig dersom du bruker datamaskinen til arbeid.

NB! Gjør dette før du setter deg ved datamaskinen. Å putte allerede iskalde hender i en beholder med iskaldt vann er ingen spesielt god ide.

1. Fyll en beholder eller baderomsservanten med kaldt vann (ha i nok til at du får plass til å legge hele underarmen opp til albuen nedi).

2. Senk hele underarmen i karet, og tell til 30 (avbryt eller reduser tiden med det samme dersom det blir for ubehagelig). Løft armen og vent i et minutt (kjenn hvordan varmen vender tilbake i underarm og hånd bare sekunder etter at de er ute av det kalde vannet) Gjenta så mange ganger du vil.

Andre tips for unngå kalde hender når du sitter lenge av gangen ved datamaskinen:

  • Løft hendene fra tastaturet innimellom, og gjør ulike øvelser med hender og fingre. F.eks. Åpne og lukk 20 ganger. Gni håndflatene mot hverandre mens du teller til 30. Eller klem en stressball.
  • Ta korte pauser med jevne mellomrom. Aller helst: Reis deg opp, og gjør noe fysisk. F.eks. ti armhevinger eller burpees.
  • Vær oppmerksom på hvordan du puster. Overfladisk brystpust fremmer kalde hender og føtter. Dyp rytmisk pusting (prøv f.eks. 4-7-8-metoden), fremmer god sirkulasjon, og sørger for at det strømmer oksygenrikt blod til hendene dine.