Trening mot depresjon og nedstemthet

Føler du deg nedfor samtidig som du vet at du beveger deg for lite? God helse, stram kropp og et sunt hjerte er ikke de eneste grunnene til at du bør trene regelmessig. Forskere slår nemlig fast at det er en klar sammenheng mellom fysisk aktivitet og humøret.
(Sist oppdatert 22.01.2015)

Trening mot depresjon
Foto: Dreamstime.com

«Ingenting er bedre for å bli kvitt det dårlige humøret enn en hard treningsøkt på tredemølla. Det fungerer hver eneste gang. For oss er trening nærmest som et mirakel.» – Cher

Minst 3 timer aerob trening hver uke kan være like effektivt som antidepressiva

At regelmessig trening gjør godt for både kropp og sinn vet du helt sikkert fra før. Forskning viser også at det kan ha forbløffende god effekt på mennesker med depresjonslidelser – såfremt det gjennomføres i et tilstrekkelig antall timer hver uke.

Det var dette forskere ved Cooper Institute i USA fant ut da de fulgte en gruppe på 80 mennesker med lette til moderate depresjonsplager i 3 måneder. I løpet av studien gjennomførte hver og en av testdeltagerne et ulikt antall minutter på tredemølle og ergometersykkel hver uke.

Studien viste at deltagerne som trente i mer enn 180 minutter hver uke i snitt hadde redusert depresjonssymptomene sine med 47 prosent. Det tilsvarer omtrent samme effekt som tradisjonell antidepressiv medikanetell behandling. Forskerne fant at de som trente kortere økter og færre dager i uken hadde på langt nær samme utbytte av treningen.

Kan virke forebyggende på angst og depresjon

En Norsk studie basert på Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag – med data innhentet fra 40 401 Nord-trøndere – viste at sjansen for depresjon er langt mindre hos mennesker som regelmessig driver med fysisk aktivitet på fritiden. Studien konkluderer også med at det sosiale aspektet (det faktum at mye av treningen foregår sammen med andre mennesker), mest sannsynlig også er en viktig faktor i dette henseende.

Fysiologiens effekt på sinnstilstanden

Man trenger imidlertid ikke være forsker for å slå fast at måten vi bruker kroppen på har en innvirkning på humøret. Sinnet er uløselig knyttet til kroppen, og motsatt. Forsøk bare dette lille forsøket neste gang du er lei deg for noe:

Sett opp det største smilet du bare makter. Still deg bredbeint, rett opp ryggen, løft blikket og slå brystkassa frem. Hopp opp samtidig som du strekker armene i lufta og rop med klar og høy røst «Yes! Jeg er så deprimert!». Hvordan føler du deg nå? Sannheten er at alt du nettopp gjorde med kroppen mater hjernen din med signaler som tilsier det absolutt motsatte av hva du nettopp ropte – den tror ganske enkelt ikke på det du sa.

Legg merke til kroppsspråket til den andre personen neste gang samboeren din eller en venn sier at de føler seg deprimert eller lei seg. Sjansen er stor for at ryggen og skuldrene er lutet fremover, bevegelsene trege, stemmen er gjerne litt lav og melankolsk og munnen er mutt. Det er nemlig helt umulig å føle seg nedfor uten et slikt kroppssrpåk, og da vet du herved hva du har å gjøre. Ta vedkommende med på noe fysisk, slik at fysiologien endres. Et godt forslag til å gjøre det er å gå en tur sammen – sosialt og fysisk på samme tid!

Video: Gode poeng om trening og depresjon fra Elliot Hulse

Endorfiner og god samvittighet

Ytterligere 5 grunner til at trening gjør noe med humøret ditt.

1. Endorfiner – kroppens egen lykkerus. Du har sikkert hørt løpere snakke om runners high. Den herlige følelsen som brer seg i kroppen et stykke ut i løpeturen, og som ofte varer i mange timer etter at treningen er over. Når du trener hardt skiller kroppen ut sine egne smertestillende stoffer. Endorfiner er biokjemiske signalstoffer som automatisk setter deg i bedre humør og gjør deg oppstemt og ekstatisk. Til forskjell fra annen rus, har ikke endorfiner andre bivirkninger enn at det kan gjøre deg avhengig av trening når du først har kommet igang. Du bare vil oppleve den herlige følelsen om og om igjen…

2. God samvittighet. Den gode følelsen av å ha gjennomført noe du har satt deg fore (f.eks. å kjøre et spesifikt treningsprogram 3 ganger i uka) skal ikke undervurderes. Det er ganske enkelt god medisin for humøret å gjennomføre og nå mål man har satt seg.

3. Du sover bedre, har mer energi og bedre funksjonalitet i hverdagen = bedre humør.

4. Ditt egen speilbilde. Denne er enkel. Du blir garantert i bedre humør av å se din egen kropp i speilet dersom du er i god fysisk forfatning enn om du ikke er det.

5. Mindre sjanse for sykdom og dårlig helse. Denne er om mulig enda enklere enn forrige punkt. Regelmessig fysisk aktivitet ER sunt for helsa. Humøret ditt i fremtiden kommer til å være langt bedre om du er frisk enn om du er syk.

«De som tror de ikke har tid til å trene…vil før eller siden finne ut…at de kommer til å ha tid til å være syke.» – Edmund Stanley

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)