3 tips for å bli en mer eksplosiv langrennsløper

Dere har vel alle sett Petter Northug da han slår om takten i stilarten fri-teknikk, og går ut av spurter som seirende mann i 19 av 20 tilfeller.

(Dette er et brukerinnsent treningstips fra Håvard Johansen).

Det er mange hobbyskiløpere som konkurrerer med venner og lokalt som drømmer om å beherske en slikt spurt. Dette har jeg selv klart å finne en løsning på, som jeg kan garantere hjelper på dere som ikke aktivt satser på ski, men som gjerne skulle blitt en god spurter, for å slå venner og bekjente.

Disse tipsene funker ikke bare for hobbyløpere men også for aktive skiløpere, som kanskje sliter med å slå om takten raskest mulig.

Jeg selv var 14 år og Northug hadde akkurat vunnet et spurtoppgjør mot Tore Ruud Hofstad i sin første NM-stafett, og spurten var noe av det uvanlige. Hofstad selv var jo uten tvil Norges beste skøyteløper, og han hadde gode spurtegenskaper. Så da fant jeg ut at jeg skulle studere teknikken til Northug nærmere, og da årene gikk lærte jeg mer og mer om hvordan han får det til.

Tips 1, Styrke:

Jeg selv var en seig skiløper uten evnen til å spurte noe særlig fort eller lenge, og dette kom da av manglende fysikk i overdelen av kroppen, kombinert med en teknisk utførelse av spurten som passet bedre for lange løp. Jeg begynte da å trene bryst muskulaturen min, og nakke/arm partier. Jeg kjente da på slutten av vinteren etter 3 måneder med fysisk trening, at muskulaturen var forbedret, samt at jeg fikk mer fart.

Tips 2, teknikk:

Jeg hadde nå en betydelig bedre fysikk som hjalp meg å øke maksfarten, men likevel var jeg for lite eksplosiv til å kunne si at spurten var så mye forbedret. Så da begynte jeg å trene balanse uten ski, som innebar enkle øvelser uten mye fysisk belastning på kroppen. Dette var øvelser som tå-hev, knebøy, balansegang på en bom, og forskjellige fot-øvelser. Etter bare 3 uker med denne treningen, gikk jeg mye mer avslappende i løypen, og jeg klarte å legge mer kraft ned i underlaget da jeg trykket på. Skiene mine gled bedre, og det gjorde det enklere for meg å forbedre den tekniske utførelsen.

Jeg brukte 2 uker på sommeren hvor trente øvelser på flat mark uten utstyr, men med visuelle bevegelser. Dette innebar at jeg simulerte dobbeldans-teknikken uten ski, så jeg fant ut hvordan teknikker kroppen reagerte best på, før jeg så gjorde det samme med enkeldans-teknikken. Nå hadde jeg lagt i 17 uker på 6 måneder med trening, dette inkluderte da 3 økter i uken.

Tips 3, utførelse:

Jeg bevarte fysikken fram til vinteren, hvor jeg da ville prøve ut spurten min igjen. Den var da forbedret drastisk mye, da jeg klarte å vinne 300-meter sprint mot distriktets største talent, som la ned rund 20 timer med trening hver uke. Jeg selv var jo bare en hobbyløper, uten store ferdigheter. Han slo meg enkelt på alle andre distanser, utenom 1 kilometere på flate partier. Det som gjorde at jeg nå var en bedre spurter kom av de få ukene med trening jeg la ned, samt øvelser på taktomslag.

Jeg hadde utviklet et veldig bra taktomslag, dette kom da av at jeg la ned fokuset på å utføre like spurte-teknikker som Northug og Emil Jönsson. Jeg trente på å legge trykk ned i bakken, ved hjelp av flest mulige stav-tak, som var samkjørt med fot-arbeidet mitt. Det tok meg en uke på vinteren å lære disse små teknikkene, som hjalp meg med å gi meg et taktomslag. Selv om jeg er en veldig svak skiløper, så er det ikke mange som slår meg på de siste 100 meterne.

Lykke til! (legg ned ca 55 treningstimer på 7 måneder)

Etiketter Langrennstrening |

4 Kommentarer til “3 tips for å bli en mer eksplosiv langrennsløper”

 1. Arve Skrev:

  Gode tips 🙂

 2. John Skrev:

  Bra artikkel! Men det er en ting jeg føler jeg sliter litt med, som går på teknikk. Føler at jeg ikke får armene tilstrekkelig høyt opp, når jeg studerer f.eks Northug ser jeg at armene hans hvertfall er på høyde med pannen. Er selvsagt vanskelig å feilrette utifra dette, men noen tips? Prøve annerledes vinklig på armene elns?

 3. Erlend Skrev:

  noen mulighet for at du kan legge ut program eller øvelser du brukte ?

 4. Max Skrev:

  Hei, jeg er selv veldig fasinert av Petter Northug. Kunne du gitt meg noen øvelser/treningsprogram.

  Hilsen Max

Legg igjen en kommentar: