Har du som mange nyttårsforsett om å redusere alkoholinntaket i det nye året?
(Publisert 07.01.2025)
Selv de som ikke hadde problemer med blodtrykket i utgangspunktet, kunne få forhøyet blodtrykk over tid med så lite som en enhet alkohol per dag. Foto: Dreamstime.com
Det er veldokumentert at et høyt alkoholkonsum er lite forenelig med trening, søvn og god helse. Sliter du med høyt blodtrykk, har du enda en god grunn til å redusere forbruket.
En «hvit januar» har mange helsemessige fordeler, ikke minst dersom du har høyt blodtrykk og er i risikosonen for hjerte og karsykdommer.
En samlestudie fra 2023 publisert i tidskriftet «Hypertension», utgitt av American Heart Association, fant at et jevnlig inntakt av alkohol både i små og store mengder kunne linkes til økning i blodtrykket. 7 studier med i alt 19 548 deltagere fra USA, Korea og Japan ble analysert.
Forskerne sammenlignet dataene fra de som rapporterte at de drakk alkohol jevnlig, med dataene fra de som oppga at de ikke gjorde det. Over en femårsperiode fant man en gjennomsnittlig økning i systolisk blodtrykk (overtrykk) på 1,25 mm Hg hos de som hadde et daglig inntak på 12 gram alkohol, og 4,90 mm Hg ved 48 gram alkohol. Økningen i det diastoliske blodtrykket (undertrykk) var på henholdsvis 1,14 og 3,10 mm Hg med de samme alkoholmengdene.
(Når du måler blodtrykket på legekontoret eller hjemme, får du oppgitt svaret i to verdier. F.eks. «120 over 80». Det første tallet (120), er det systoliske blodtrykket (overtrykket), mens det andre tallet (80) er det diastoliske blodtrykket (undertrykket.)
12 gram alkohol er mengden i det som kalles en «standard enhet alkohol». Et lite glass vin (12,5 cl) med alkoholprosent 12 prosent, eller en liten flaske øl (4,5 prosent) inneholder ca. en standard enhet alkohol. Tallene i øvre del av skalaen fra studien, 48 gram alkohol, vil da f.eks. tilsvare ca. 4 små flasker (33 cl) øl, eller 2 halvlitersbokser + 1 liten boks øl.
«Vi ble noe overrasket over å se at inntak av selv små mengder alkohol, også kunne linkes til forhøyet blodtrykk over tid sammenlignet med intet inntak – dog mye mindre enn blodtrykksøkningen hos de som drikker mye.», uttalte Tommaso Filippini, M.D., Ph.D., en av forskerne bak studien.
Les også: