Barfotløping

Er barfotløping den neste store treningstrenden?

Barfotløping

Skjønt, noen ny oppfinnelse kan ikke det å løpe barføtt kalles. I løpet av menneskehetens mange tusenårige historie, har vi bare brukt joggesko i knapt hundre av dem. Om du leser innholdet på noen av de mange hundre «barfotbloggene» rundt om på nettet, vil du ganske raskt oppdage at mange av tilhengerne viser et nærmest fanatisk hat mot alt som heter støtdemping i løpesko.

Kanskje har de et poeng? For hvor mange løpere (deg selv inkludert) kjenner du som sliter med en eller annen skade? Relativt mange regner jeg med. Barfotentusiastene på sin side hevder at skadene kommer av den unaturlige bruken av sko med demping når du løper.

Så hva skjer når du løper barfot kontra med tradisjonelle løpesko?

Den aller største forskjellen er at du for hvert steg lander på forfoten istedenfor hælen (bare prøv selv, løp noen meter med og uten sko og observer hvordan du naturlig plasserer foten mot underlaget). Når du lander på hælen sørger dempingen i skoene for å absorbere mesteparten av støtet, mens når du lander på forfot sørger kroppen selv for dempingen ved å bruke muskler i føtter og legger.

OBS! Om du får lyst til å prøve deg på barfotløping etter å ha lest det her, råder ekspertene deg til å ta det svært rolig til å begynne med. Som nevnt i forrige avsnitt brukes enn rekke muskler i føttene og nedre del av bena i mye større grad enn du tidligere er vant til fra løping med joggesko. Mange som har kastet seg for brått på barfotbølgen har etter kort tid fått problemer med bl.a. leggene.

Les også: Evolusjonen har gjort oss til gode løpere.

Må jeg kutte skoene helt? Nei, Norge har for det første ikke et klima som egner seg for å gå/løpe barfot store deler av året. Dessuten er det fort gjort å kutte og skade føttene på gjenstander i underlaget. Finn deg noen billige sko som ikke har demping i det hele tatt. Det selges også egne skovarianter beregnet på barfotløping hvorav de mest ekstreme best kan beskrives som hansker for føttene.

Løper du barføtt? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor.

Etiketter Friidrett |

8 Kommentarer til “Barfotløping”

 1. Fot Skrev:

  Jeg har løpt slik lenge og kan varm anbefale det til alle. Glem disse 5 fingersskoene. Kjøp deg noen gymsko uten demping og sett i gang.

 2. Ra Skrev:

  Hei.
  Jeg har i alle år slitt med belastningsskader i begge knærne, og hatt store problemer med å løpe over tid. Jeg har hatt tradisjonell løpestil, og landet på helen, og kjøpt dyre sko med full demping og støtte. Før sommeren leste jeg en artikkel om forfotløping, og har nå trent aktivt på dette i et par måneder. I går hadde jeg min første tur barfot. Helt fantastisk!!! Har ikke hatt vondt i knærne siden jeg begynte med forfotløping, og formen er stigende.
  Jeg skal nå kjøpe med nye løpesko, men synes disse minimalistiske/barfotskoene er veldig dye. Da kom jeg over disse helt enkle stoffskoene med bare en tynn gummisåle under… Koster bare 50 kr på H&M, og er akkurat som å gå barbeint. Gleder meg til å prøve de på løpetur. Dette har jeg troen på…

 3. Winjar Skrev:

  Jeg sleit skikkelig med skader i kne,legg og rygg i flere år. Dette gjorde at jeg måtte si opp jobben min som da var i forsvaret. Jeg var da 19 år. Brukte rundt 150.000 kr på diverse behandling da Norge dolker deg i ryggen når du faktisk jobber og sliter og faktisk trenger støtte og hjelp, med mindre du er innvandrer da…

  Så, en dag satte jeg meg ned og gjorde en hel del research på nettet og kom egentlig bare fram til 2 alternativer.

  1. Kjøp sko som er tilpasset din form + mye demping. Pris: 2000+

  2. Ta av deg skoene og lær deg å løp ordentlig. Pris: 0

  Jeg kan ikke fortelle andre hva som er rett og galt eller hva de skal gjøre men dette forandra livet mitt totalt. Jeg er 23 år idag og har nå søkt opptak i forsvaret igjen og kommer forhåpentlig inn igjen på nyåret. Kneskaden, beinhinnebetennelse og ryggplager er totalt eliminert. Overtråkk som jeg var veldig plaget med er også borte.

  Så jeg sier bare: Om du får to forslag der det ene forslaget gjør at noen tjener penger på deg, så er antakelig det andre forslaget det beste og mest ærlige.

  Det eneste negative her er at folk ser på deg som litt «forstyrra» eller «desorientert» når de ser deg løpe barbeint i nysnøen:) Men tenk om vi kunne reist tilbake 5000 år i tid så folkene kunne sett hvordan vi er idag… Haha!

  Hilsen lykkelig løper:)

 4. Eirik Hellerud Skrev:

  Denne vetle epistelen kjem som eit resultat av ein «treningseksperiment» som fysioterapeut Arild Solheim ved Bergen Idrettsklinikk gjorde i samband med ei reise til varmare strok. Forsøket var ganske enkelt å teste ut barfotspringing over ein periode, for å sjå kva effekt det ville ha på kroppen og beina. Ut frå tittelen får du kanskje ein mistanke om at dette ikkje gjekk så bra, og det er kanskje riktig. Men at ting ikkje går akkurat som ein har tenkt, kan også vere eit positivt resultat, og for Arild har dette gjeve eit unikt høve til å reflektera litt kring skademekanismar, risikofaktorar for belastningsskadar, og om diagnosen ein vanlegvis trur det er faktisk er riktig. Den viktigaste analysen er kanskje om tiltaka for behandling er riktig og avdekvate for skaden ein får og har.

  Les hele saken og se detaljert dagbok under!

  http://klinikk5.no/?Mode=Meny&HovedMenyId=4&UnderMenyId1=118&UnderMenyId2=147&ThisMenyId=147

 5. Liv Skrev:

  Først prøvde jeg lette joggesko med lite demping. De fristet til forfotløping. Det var utrolig godt for knær med slitasjegikt og trøblete hofter. Neste var å droppe skoene, men det er hardt for kontorføtter.
  Jeg prøvde hanskesko og falt for følelsen.
  Tross tung tilvenning, bar/forfotløping gjør at det er morsomt og uten plager etterpå å løpe. Med riktig teknikk er det det beste på alle underlag.

  Nå føles det som joggesko gir plagsom overstyring av fotens bevegelser.

 6. Arne Skrev:

  Barfotløping er løping uten sko.
  Foten vil oppføre seg forskjellig avhengig av hvilket underlag man utsetter foten for .Dette betyr at dersom man løper barfot (uten sko) på et forholdsvis hardt underlag med småstein , vil man løpe mer på forfoten (siden det er vondt å lande på hæl) i tillegg vil man løpe med små skritt .Dersom underlaget er ujevnt men mykt (eksempel skogsstier) vil man også løpe mer på tærne siden man «må passe på» og være mer «alert» i forholdet til underlaget .
  Når man løper på gress vil foten treffe underlaget mer bakpå og man er «avslappet» uten å måtte konsentrere seg .Slik sett kan man si at jo mer jevnt og mykt underlag , desto mer «bakpå» vil man springe (eller midtfot) .Dess mer ujevnt underlag og dess hardere underlag , vil foten måtte komme mer frempå .Sko i alle fasonger , enten det er barfotsko , fivfingers , eller sko med hæl , med eller uten demping osv osv , vil kun ha den effekten at foten føles som om «vi løper på gress» .I prinsippet , når man løper på asfalt , på grusstier og andre jevne underlag , er dette et unaturlig underlag (menneskeskapt underlag ) som man ikke finner i naturen .
  Dersom man skal utvikle musklatur og stabilitet i foten og resten av kroppen , vil det være hensiktsmessig å gå mer eller springe barbeint i naturlig terreng .Det er også en helt fantastisk god følelse å utvikle et gangmønster etter løpesett helt barbeint i skog og mark , på gress , eller strender .Slik får foten riktige og gode forhold til å utvikle harmoniske bevegelser i resten av kroppen .(rygg , nakke , skuldre osv).Det gir deg også en god kontakt og stabilitet med underlaget som man ikke vil få med sko.

 7. Terje Skrev:

  Naturlig underlag kan være så mangt… For de som starter med barfotløping vil jeg anbefale hardt, flatt underlag, gjerne asfalt. Det kan kanskje virke unaturlig, men mennesker har løpt også på hardt underlag. Savanner i Afrika og steingrunn i Mexico, for å nevne noe. Å løpe på mykt underlag kan faktisk være enda mer utfordrende med tanke på stabilisering under løping. Ved å løpe på asfalt tvinges du til å løpe så riktig og skånsomt som mulig. Å lande på hælen på hardt underlag, vil garantert føre til skader… Å bruke riktig teknikk ved barfotløping gir ikke stort mer belastning enn ved vanlig gange.
  Jeg startet med barfotløping (Five Fingers) pga av en kneskade som ikke vil gi seg (8 mnd). Allerede etter 6 turer, merker jeg en endring ift denne skaden, i positiv retning. Helt sprøtt! Jeg vil anbefale å bruke minimalistiske sko, for å beskytte foten mot glass og spisse gjenstander m.m.

 8. Kjell åge Skrev:

  Hei, har nettopp vært ute å hatt sesongens første barfot tur, ca 5 km på asfalt. Det gikk veldig bra , men ble sår de siste 2 km, og måtte småjogge, ca 10 km /t. Dette er fullstendig kick, større overgang fra five fingers til helt barfot enn vanlige joggesko til fivefingers!

Legg igjen en kommentar: