En gang for alle: Legger man på seg av å spise sent om kvelden?

Du har sikkert hørt og lest at du bør unngå spising om kvelden om du vil ned i vekt. Men, du har sikkert hørt og lest minst like mange steder at dette bare er en myte. Forvirret? Det bør du være, og det er ikke helt sikkert du blir særlig klokere etter å ha lest denne artikkelen heller.

(Publisert 02.11.2012)

Myten avlives

I 2005 ble resultatene fra en studie ved Oregon Health & Science University på overnevnte problemstilling offentliggjort. Målet med studien – som ble gjennomført på aper – var å undersøke om inntak av kalorier på natters tid resulterte i høyere vektøktning enn om det samme antallet kalorier ble inntatt på dagtid.

Legger man på seg av å spise sent om kvelden

Forskerne fant ingen forskjell i vektøkningen hos de individene som spiste mest om natta kontra de som spiste mest om dagen. Derfor ble det konkludert med at folk som ønsker å gå ned i vekt ikke lenger trenger å bry seg om når på dagen kaloriene spises. En kalori er en kalori, det er det totale antallet kalorier som inntas pr. dag som er det vesentlige.

Mediene kastet seg selvsagt over denne nyheten med stor iver. Hundrevis av artikler på nettsteder og aviser over hele verden proklamerte at «myten om å unngå mat sent på kvelden om du vil ned i vekt» – var herved død.

Myten vekkes til live igjen…

Nyere forsking viser nemlig det motsatte av hva forskerne ved Oregon Health & Science fant i sin studie.

En forskningsgruppe ledet av professor Satchin Panda ved Salk Institute i California, undersøkte om det var noen sammenheng mellom når på døgnet mat ble inntatt og vektøkning hos mus. Den ene halvparten av musene fikk kun tilgang til mat i en spesifikk 8-timersperiode hvert døgn, i motsetning til den resterende halvparten som kunne spise nøyaktig hvor mye de ønsket hele døgnet.

Selv om den sistnevnte gruppen hadde tilgang til mat hele døgnet, fant forskerne at begge gruppene spiste omtrent samme mengde mat hver dag.

Til tross for dette viste det seg at musene som spiste når de ville hadde 70% større fettreserver etter endt studie i forhold til gruppen som hadde tidsbegrenset tilgang til mat.

«Kroppen din har bedre forutsetninger for å forbrenne fett på spesifikke tidspunkt av døgnet, og for å lagre fett på andre tidspunkt,» uttalte Panda i et intervju med nettstedet Health.com.

Ifølge Panda er forklaringen enkel: Iløpet av dagen bruker kroppen og hjernen en del av kaloriene du spiser som drivstoff samtidig som resten lagres i leveren i form av glykogen. Når natten kommer omgjøres så dette glykogenet til glukose og frigjøres deretter i blodbanen for å holde blodsukkeret stabilt mens du sover. Når den lagrede mengden glykogen er brukt opp begynner leveren å forbrenne lagrede fettceller for å produsere energi. Med andre ord: Du forbrenner fett mens du sover!

Det tar ifølge forskeren noen timer før forbrenningen av lagrede fettceller slår inn. Spiser du en stor porsjon kveldsmat før du legger deg er det ikke sikkert kroppen rekker å bruke opp glykogenlagrene innen du spiser frokost neste dag.

Flere gode grunner for å ikke legge seg på full mage

1. Du sover dårligere på full mage noe som igjen kan føre til overspising. En studie av nyere dato utført av forskere ved New York Obesity Research Center fant at testdeltagerne som ikke fikk tilstrekkelige søvn spiste i gjennomsnitt 300 kalorier mer pr. dag enn deltagerne som fikk nok søvn.

2. Fordøyelsessystemet trenger som resten av kroppen hvile om natta. Når vi sover setter kroppen igang en rekke prosesser som bl.a. gjenoppbygging av skadet kroppsvev og styrking av immunforsvaret.

3. Hvor ofte spiser du potetgull, smågodt og brus til frokost? Eller hvor ofte koser du deg med havregrøt mens du ser «Skal vi danse» på lørdagskvelden? Mat som inntas om kvelden er ofte langt mer usunn enn maten vi inntar om dagen.

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)