Forbrenning – 7 tips for økt fettforbrenning

Ved å innta færre kalorier enn du forbruker iløpet av en dag går du ned i vekt. Dette kan gjøres på to måter. Enten ved å spise mindre, øke aktivitetsnivået – eller ved å kombinere de to. Enkelt i teorien, i praksis krever det disiplin og stor gjennomføringsevne.
(Sist oppdatert 12.05.2013)

Noe alle som har mislyktes med slankeplanene sine har fått erfart mer enn en gang. I denne artikkelen skal vi se nærmere på måter å gjøre hele prosessen litt enklere. Grep som gjør at forbrenningen øker, slik at de ekstra kiloene minker uten at du nødvendigvis trenger å kutte enda flere kalorier.

Forbrenning
Ønsker du å gå ned i vekt er ikke styrkesalen det dummeste stedet å være. Foto: Dreamstime.com

1. Styrketrening. Grunnen til at du bør begynne med styrketrening når du slanker deg er enkel. Muskler krever energi for å vedlikeholdes – mye energi. Faktisk forbrenner hvert kilo med rene muskler så mye som 73 kalorier mer pr. dag enn et kilo fett. Og da har vi ikke engang tatt med i regnestykket alle kaloriene du forbrenner mens du bygger disse musklene på treningsstudioet. Her snakker vi utelukkende økt hvileforbrenning. Tenk det! Med litt muskler på kroppen forbrenner du mer fett mens du ligger på sofaen, sitter på kontoret eller ligger og sover.

2. Sørg for å mosjoner regelmessig, men ikke overdriv. Studier har vist at høyintensiv trening som f.eks. intervall-løping virkelig setter fart på forbrenningen, og at denne økningen varer i mange timer etter at treningsøkta er ferdig. Etter lange og harde økter bruker kroppen nemlig langt mer oksygen enn vanlig. I en studie hvor deltagerne syklet med svært høy intensitet i 45 minutter, forbrente testdeltagerne i snitt 190 kalorier mer enn vanlig i 14 timer etter at sykkelturen var unnagjort.

Det er ingen tvil om du forbrenner mange kalorier mens du jogger, sykler og eller går på ski. Pass bare på at du ikke overdriver. Lange seige løpeturer, kombinert med for lite hvile og et proteinfattig kosthold gjør at du risikerer å bryte ned muskelmasse.

3. Få nok søvn. Et mer behagelig slanketips enn dette finner du neppe. Den gode nyheten er at forskere har funnet en sammenheng mellom søvn og forbrenning. For lite søvn viser seg å senke stoffskiftet. Kort oppsummert, vil du gå ned i vekt – pass på å få nok søvn hver eneste natt!

4. Drikk grønn te. Det høres nesten for godt ut til å være sant, men i tillegg til å være en svært god kilde til antioksidanter, har grønn te vist seg å være en svært lettvint måte å øke forbrenningen på. En studie publisert i the American Journal of Clinical Nutrition viste at inntak av grønn te-ekstrakt økte forbrenningen med så mye som 4 prosent i 24 timer! Som en bonus inneholder en kopp grønn te (uten søtning) tilnærmet lik 0 kalorier.

5. Drikk kaffe. Om du er som Nordmenn flest, regner jeg nesten med at du følger dette tipset slavisk allerede (uten at du nødvendigvis gjør det for å øke forbrenningen). I tillegg til en rekke andre fordeler, er koffein sentralstimulerende og sørger for at hjertet slår fortere. Resultatet er at du bruker mer energi enn du ville ha gjort om du ikke hadde drukket kaffe. Studier har vist klar økning i forbrenning i minst 3 timer etter koffeininntak. Merk at dersom du har fløte og sukker går vinningen fort opp i spinningen. I tillegg til det ekstra antallet kalorier kan sukkeret ha motsatt effekt på forbrenningen.

6. Drikk nok vann. At vann er livsviktig for at kroppen skal fungere optimalt vet du sikkert fra før. Fra et slankeperspektiv vil det å drikke nok vann til måltidene også gjøre at du føler deg mett hurtigere. Men det stopper ikke der, kan vann også øke forbrenningen? Svaret er ja. Som alt annet må kroppen også bruke energi for å nyttegjøre seg vannet du drikker. Enda mer energi må til om vannet. En Tysk studie viste at forbrenningen økte med 30% en halvtime etter at testdeltagerne hadde drukken en halvliter vann. En ting å være obs på, er at et for høyt inntak av vann kan være skadelig.

7. Krydder. Dette er nok ikke det nyttigste tipset på denne listen men vi tar det med som en liten kuriositet. Stoffet capsaicin som finnes i blant annet kajennepepper og chilipepper har vist seg å ha en viss effekt på stoffskiftet. Capsaicin øker kroppstemperaturen og dermed energiforbruket. Studier viser at forbrenningen kan øke med 15-20 prosent i opptil 2 timer etter at man har spist mat som inneholder capsaicin. Det er uansett begrenset hvor stort innhold det er av capsaicin i kajennepepper – et krydder det kreves hardføre smaksorganer for å kunne innta mengder av…

Etiketter Slanking |

En kommentar til “Forbrenning – 7 tips for økt fettforbrenning”

  1. Jan Olaf Helleland Skrev:

    Jeg har kommet såvidt igang med styrketrening, og da jg fant denne info’en m gode treningstips/øvelser så økte min lyst til å forbedre selvtillit+ selvbilde osv.
    ved å fortsette å trene både styrke og kondis. Så takk for gode tips for videre trening!!
    Mvh;janO.

Legg igjen en kommentar: