Grevinneheng – Slik bør du trene for å bli kvitt grevinneheng

(21.08.2015)
Ordforklaring og tips til å bli kvitt såkalt «grevinneheng».

Grevinneheng
(Foto: Dreamstime.com)

Hva er grevinneheng, og hva skyldes det?

Slanguttrykk for løs «blafrende» dvask bakside av overarmen. Fenomenet skyldes i hovedsak to ting:

1. Ettersom vi blir eldre mister huden mye av sin naturlige elastisitet.

2. Tap av muskelmasse (noe som er også er vanlig etterhvert som vi blir eldre) i dette området.

Selv om det ikke er så mye du kan gjøre punkt 1, er det siste punktet den desidert viktigste årsaken – og den er det heldigvis enkelt å gjøre noe med. Regelmessig styrketrening kan nemlig motvirke mye av muskelsvinnet som er en naturlig konsekvens av at vi blir eldre. Med små grep er det fullt mulig å ha en relativt spenstig og sterk kropp også godt opp i årene.

Les også: Hvorfor trene styrke?

Hvilke muskler bør jeg styrke dersom jeg ønsker å bli kvitt grevinnehenget?

Baksiden av overarmen består av den trehodede tricepsmuskelen, og det er nettopp denne muskelen du bør trene hvis du vil bli kvitt grevinnehenget.

En av de beste øvelsene du kan gjøre hjemme uten noen form for treningsutstyr for triceps er «dips» på en stol, sengekanten eller lignende (god beskrivelse av riktig utførelse av øvelsen i videoen nedenfor).

Legg f.eks. inn 3*10 repetisjon med dips på en stol mandag, onsdag og fredag, og du vil raskt merke forskjellen.

En annen god øvelse for å styrke triceps er vanlige armhevinger. Denne øvelsen tar i tillegg godt på brystmuskulaturen, forsiden av skuldrene og kjernemuskulaturen. En enkel tommelfingerregel her er: Jo smalere grep du bruker jo mer aktiverer du triceps, og jo mindre bruker du brystmuskulaturen.

I denne artikkelen finner forslag til enda flere tricepsøvelser dersom du har tilgang på treningsstudio og manualer.

(Grevinneheng kan også skyldes vekttap som følge av f.eks. slanking. Hvis mye fett har vært lagret på baksiden av overarmen, vil dette området naturlig nok kunne bli litt posete dersom dette forsvinner. Også her vil styrking av triceps hjelpe).