Grunnleggende prinsipper i styrketrening

Restitusjon er like viktig (om ikke viktigere) som selve treningen. Når du trener bryter du ned musklene i kroppen din. Det er under hvileperioden i etterkant at kroppen bygger seg opp igjen. For å stå bedre rustet mot tilsvarende påkjenninger i fremtiden, forsøker kroppen å bygge opp de musklene som ble brukt til å bli enda litt sterkere enn de var tidligere. Sørg alltid for å få nok søvn, og tren aldri samme muskelgruppe to dager på rad (helst flere dager).

Grunnleggende prinsipper i styrketrening

Det samme gjelder ernæring. Ønsker du fremgang i styrketreningen din er det helt essiensielt at du får i deg nok (og riktig) mat og drikke. Spesielt viktig er det med proteiner, som er selve byggeklossene for musklene. Hvor mye du trenger avhenger av vekten din og hvor tungt og ofte du trener. Som en tommelfingerregel anbefaler mange ca. 1,7 gram protein pr. kilo kroppsvekt for en person som driver med styrketrening. Pass på å få påfyll av proteiner, vann og raske karbohydrater rett etter en treningsøkt, slik at kroppen får fylt på lagrene og raskt satt igang restitusjonsprosessen.

Slik får du fremgang

Hvordan skal jeg trene for å få progresjon? Som tidligere nevnt forsøker kroppen din å bygge opp de musklene som blir trent til å bli enda litt sterkere enn de var tidligere. I utgangspunktet fungerer det slik at jo mer du utforder dem, jo større fremgang får du. Ikke bare bør man over tid forsøke å løfte tyngre vekter, men også forandre på øvelsene i treningsprogrammet sitt slik at musklene blir utfordret på nye måter. Viktig!: Når dette er sagt, du bør alltid lytte til kroppen din, og ikke presse deg så mye at du risikerer skader. Varm alltid opp før trening, og ikke juks med øvelsene for å løfte en tyngre vekt enn du egentlig klarer. Hvis styrketrening i tillegg er helt nytt for deg, bør du ta det svært rolig de første ukene.

6 kommentarer om “Grunnleggende prinsipper i styrketrening”

  1. Aha! Kanskje ikke så smart at jeg driver å tar situps hver dag da?

  2. E det farlig for meg og trene rygg, biceps og mage annahver dag?
    Holder det med at eg tar en banan etter eg e ferdig i garderoben på trening og spiser salat/sundt når eg kommer hem?

  3. Karoline, du kan trene samme muskelgruppene annenhver dag om du er veldig bra trent. Ville ihvertfall ha lagt inn lengre pauser innimellom slik at muskler og sener får tatt seg inn. Dessuten….. Fint en banan rett etter økta i tillegg til salat som du skriver. Men, (og dette er viktig) du trenger proteiner også! Sleng f.eks. et par kyllingfileter oppi salaten din.

  4. Må jeg dele opp styrketreninga? Feks bein en dag og overkropp/armer en anna dag? Eller kan jeg trene alle styrkeøvelsene samme dag? Trener cardio og styrke ulike dager…

  5. når jeg begyntte med styrketrening oppsøkte jeg en styrkeløftklubb og fikk hjelp der med program og tekniker samt øvelser slik at alt ble rett.

    alle styrkeløftklubber ligger på http://www.styrkeloft.no

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)