Kaffe og trening

Elsker du kaffe? I tillegg til å smake godt vil det kanskje glede deg at forskerne har funnet en rekke andre egenskaper gode egenskaper ved den sorte oppkvikkende drikken.

Kaffe - sunt og godt
(Lite slår en god kopp kaffe en tidlig morgenstund. Men visste du at det også kan ha en prestasjonsfremmende effekt på treningen din? Ill.foto: Dreamstime.com)

(Sist oppdatert 12.07.2018)

Kaffe før trening får deg til å yte bedre

1. En studie publisert i magasinet «Medicine and Science in Sports and Exercise», fant at de deltagerne som drakk to og en halv kopp kaffe to timer før en løpstest kunne sprinte 9 prosent lenger enn de som ikke hadde inntatt kaffe. Forskerne mente at koffeinet stimulerte musklene til å yte lenger, og vil således derfor også kunne tillate utøvere å klare flere repetisjoner i styrketrening

2. Amerikanske forskere sammenfattet resultatene fra 29 ulike studier på effektene av koffein i høy-intensitetstrening. 11 av 17 studier viste at koffein virket prestasjonsfremmende i lagspill og styrketrening. 6 av 11 studier viste effekt i trening med motstand (f.eks. med treningsstrikk).

3. Forskere ved Harvard fant at kaffedrikkere kan ha 30% mindre risiko for å utvikle Parkinsons sykdom.

4. Forskere har også gjort funn som kan tyde på at kaffe kan minske risikoen for visse krefttyper.

5. Virker ikke dehydrerende likevel? Som om ikke de 4 foregående punktene var nok. Nyere studier viser at mennesker som drikker kaffe regelmessig muligens ikke blir dehydrert av inntaket likevel. Forskerne fant at det måtte mengder på over 500- til 600 milligram (6-7 kopper kaffe) til for å virke dehydrende (på mennesker som er vant til å drikke kaffe).

6. Sort kaffe (filtertraktet) inneholder så og si ingen kalorier, og er derfor noe du med god samvittighet kan kose deg med dersom du forsøker å holde vekta. Latte-, freddo-, mocca- og andre kaffevarianter med melk og sukker derimot, befinner seg helt på andre enden av skalaen. på helt andre enden av skalaen, og kan være skikkelige kaloribomber.

Kaffe og trening

Er kaffe sunt, og i så fall hvorfor? Ny forskning kan muligens gi oss svaret

Resultatene av en ny tysk studie kan ha funnet årsaken til kaffens helsefremmende egenskaper. Forskere ved IUF-Leibniz Research Institute for Environmental Medicine i Düsseldorf, fant at mus som fikk i seg en koffeinmenge tilsvarende fire kopper kaffe for oss mennesker, aktiverte et protein (p27) som hjelper til med å beskytte cellene i hjertet. I studien, som ble publisert i PLOS Biology juni 2018, poengteres det at forskningen er på tidlig stadium, og at det er altfor tidlig å konkludere med noe som helst.

Bare å bøtte innpå da eller?

Selv om kaffe har flere positive virkninger, er det lite som tyder på at du får noe bedre effekt av å overstige moderate mengder (4-6 kopper per dag). Som ivrig kaffedrikker (selv om koffeintoleransen varierer fra person til person), har du sikkert fra tid til annen kjent på ubehaget som kan oppstå hvis du får i deg noen kopper for mye en dag. Urolig og løs mage, lett skjelvinger og bankende puls.

Akrylamid

Mens det som tidligere poengtert i artikkelen finnes forskning som peker på de positive helseegenskaper ved kaffe, er det verdt å bite seg merke i at det under brenning av kaffebønner dannes det kjemiske stoffet akrylamid (som igjen kan medføre økt kreftrisiko ved for høyt inntak).

Visste du forresten at koffein sto på dopinglisten frem til 2004? Ble en utøver testet med mer enn 12 umol (tilsvarende omtrent 12 kopper kaffe hos en gjennomsnittsperson), resultaterte dette i utestengelse og dopingdom.

Tilbake til kosthold og trening.

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)