Langrenn, den ultimate treningsformen?

En tur i skiløypa er som et Kinderegg. Du får 3 ting på en gang, fantastiske naturopplevelser, bedret styrke og kondisjon.
(Sist oppdatert 21.11.2013)

Se for deg snødekte trær, 5 minusgrader og topp preparerte løyper. Du går kilometer etter kilometer gjennom det vakre vinterlandskapet i en nærmest mediativ tilstand hvor de eneste lydene som bryter stillheten er stavtakene og pusten din.

Hvorfor dra til treningsstudioet med slike muligheter like utenfor stuedøra?

Glem å stå i kø foran treningsapparatene i styrkesalen. På en skitur får du trent alle de store muskelgruppene i kroppen din. Veksle mellom klassisk og skøyting i bakker for å utfordre ben og sete på forskjellige måter. Ønsker du mer fokus på overkropp, så er det bare å legg inn lengre partier med staking. Avslutt økten med et par-tre sett armhevinger før du dusjer, så har du fått med deg det meste.

Glem klamme aerobicstimer og løping på tredemølle. Du slipper dessuten den enorme belastningen som føtter og knær utsettes for hver gang føttene treffer underlaget når du løper. Har du forresten lagt merke til hvor sulten du blir etter en skitur? Dette kommer av det store energiforbruket under skigåing. Det finnes få treningsformer som gir bedre kondisjonstrening og forbrenner et større antall kalorier pr. time.

På jakt etter six-packen? Tenk etter: Har du noensinne sett en eliteløper i langrenn uten six-pack? Når du går på ski, så må stabiliseringsmuskulaturen kontinuerlig jobbe for å holde kroppen din oppreist, og når du staker med riktig teknikk så bruker du magen i like stor grad som mange mageapparater på treningsstudio. Men som du sikkert vet, så holder ikke bare med magemuskler. Magemusklene vises jo ikke om det ligger et tykt lag med fett på utsiden av dem. Som nevnt i avsnittet over, er heldigvis langrenn også en av de mest effektive treningsformene for nettopp å forbrenne fett.

Hva med intervalltrening? Finn ei relativt flat løype hvor det kommer små motbakker med jevne mellomrom. Gå rolig i flatpartiene, og legg inn intervalldragene med nær maksimal innsats opp bakkene.

Stresset eller mentalt sliten? En rolig skitur i vakre omgivelser, hvor hele din oppmerksomhet er konsentrert på opplevelsen her og nå – hvert synsinntrykk, hvert stavtak og hver eneste tyngdeoverføring – er en super mindfulnessøvelse.

Glem utstyrshysteriet. Du trenger ikke å bruke opp halve julebudsjettet om du kjøper en helt vanlig skipakke, og selve bruken av løypene er jo fullstendig gratis (bortsett fra de stedene hvor det er parkeringsavgift).

For få uker siden hadde jeg gleden av å unne meg årets første skitur. Med smårusten skiform stavret jeg meg glad og fornøyd gjennom de nyoppkjørte løypene. Med et får jeg øye på en eldre herre som beinflyr gjennom løypa på treski og en anorakk av typen jeg tipper var på moten i tiden før siste krig. Med et begynnende smil om munnen blir jeg vitne til at gubben foreserer den ene utstyrsfreaken etter den andre. Menn i starten av midtlivskrisen med nyinnkjøpte kondomdresser og butikkpreparerte skøyteski ble regelrett parkert av denne tilårskommende herren i perfekt diagonalgang og sitt antikvariske utstyr.

Så hva venter du på? God skitur!
(Illustrasjonsfoto: Alexander Rochau | Dreamstime.com)

4 kommentarer om “Langrenn, den ultimate treningsformen?”

  1. Nå ble jeg skikkelig inspirert! Bare litt kaldt akkurat nå brrrr. Skal prøve meg over helga 🙂

  2. Konge, har akkurat sett Bjørgen knuse konkurrentene i Kuusaamo. Ski er knall!

  3. Helt enig. Med klassisk får du trent nesten hele kroppen. Brystmusklene er vel nesten det eneste som ikke får kjørt seg noe særlig. Det løser vi lett. Ta noen sett med armhevinger (og biceps?) etter at du er ferdig med skituren så har du trent alt.

  4. Fantastisk. Jeg digger å gå på ski. Liker også å trene innendørs, med spinning og diverse sal-trening på treningssenter. Men bonusen tar jeg ut når jeg kan fly på ski i marka eller gå lange fjellturer. Dette er andre vinter på rad vi har fine forhold på Østlandet, tilogmed i Oslofjornære områder. Å ta seg en kveldstur med hodelykt,…. det er rein lykke!!!

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)