Løpemotivasjon fra A til Å – 18 Grunner til å begynne å løpe

Ikke utsett det. Ta den første løpeturen i dag, det kan potensielt forandre livet ditt. Fortsatt ikke overbevist? Her får du all den motivasjonen du trenger fra A til Å!

(Sist oppdatert 30.10.2018)

Løpemotivasjon
(Illustrasjonsfoto: Dreamstime.com)

A for anatomi. Med lange tynne bein, effektive svettekjertler over hele kroppen og elastiske leddbånd og sener, har evolusjonen gjort mennesket til en av klodens beste langdistanseløpere. Kroppen din er utformet for å kunne bevege deg over lange avstander.

B for Beintetthet. Belastningen og støtene beina dine utsettes for når du løper, gjør at kroppen din stadig må reparere og forsterke beinmassen. Fysisk aktivitet (og særlig løping), gir deg ganske enkelt sterkere bein.

Beintetthet
(Løping kan forebygge osteoporose (benskjørhet). Illustrasjonsfoto: Dreamstime.com)

E For Energi. Føler du deg sliten og slapp etter en lang dag på kontoret? Å sløve i sofaen etter middag gjør garantert ikke saken noe bedre. Ta en rask løpetur i stedet, og kjenn hvordan kroppen nærmest våkner til liv igjen.

G for Gode vaner. Siden løping kan gjøres overalt. 365 dager i året, er det effektiv måte å bygge gode vaner og viljestyrke på. Klarer du først å bygge deg opp en fast rutine hvor du løper x-antall ganger i uka, er sjansen stor for at gjennomføringsevnen din øker også i andre områder av livet.

H for Her og nå. Legg igjen mobiltelefon og ørepropper. Bare løp. Lytt til pusten og fotstegene dine. Ta inn inntrykkene fra omgivelsene rundt deg. Det er nesten som meditasjon i bevegelse.

H for Hjerte og kretsløp. Fysisk aktivitet styrker hjerte og lunger. Gir lavere hvilepuls og høyere oksygenopptak. Det gjør deg ikke immun mot hjertesykdom, men kan være med å redusere risikoen.

I for Intervall. Det er lett å variere treningen når du løper. Alle økter trenger ikke være lange og monotone. Intervalltrening, som vil si å veksle mellom lav og høy fart gjennom løpeturen, er både morsomt og en veldokumentert effektiv måte å forbedre kondisjonen på. Har du en fast runde du pleier å løpe, kan du f.eks. legge inn noen raske intervalldrag opp motbakkene, eventuelt planlegge en målrettet 4X4-økt eller bare ta det som det kommer med fartslek.

K for Kalorier. Det finnes knapt noen andre treningsformer som forbrenner like mange kalorier per time som løping.

L for Lettvint. Smett på joggeskoene, åpne ytterdøra og du er i gang. Kan det bli mer lettvint?

«Alle kan løpe. Løping skal være lett. Det skal være morsomt. Det skulle være for alle. Det skal ikke være en form for straff for å ha spist ostekake, som det virker som det har blitt.» – Christopher McDougall

L for Lev lenger. Drøssevis av studier viser at regelmessig trening kan forlenge livet ditt – selv med korte økter og moderat intensitet.

(Skjønt det burde ikke være den eneste grunnen.) «Jeg løper ikke for å legge dager til livet mitt, jeg løper for å legge til liv til dagene mine.» – Ronald Rook

«Jeg vil være lykkelig hvis løping og jeg kan bli gamle sammen.» – Haruki Murakami

M for Mosjonsløp. 5 km, 10 km, halvmaraton, maraton, motbakkeløp eller kanskje triatlon? Sosialt og morsomt! Uansett hvilket nivå du befinner deg på, er det motiverende å ha noe å strekke seg etter. Det arrangeres et utall av mosjonsløp i Norge hvert år. Og har du først vært med på det samme løpet noen år, er det lett å bli bitt av basillen – det er vanskelig å slutte!

N for Nøkkelen til livet? «Nøkkelen til livet er løping og lesing. Når du løper kommer den lille stemmen i hodet frem og sier til deg, ‘Å jeg er så sliten. Lungene sprenges snart. Det gjør så vondt. Det finnes absolutt ingen mulighet for at jeg klarer å fortsette». Du får lyst til å stoppe. Hvis du lærer deg å overvinne den lille stemmen når du løper, vil du også klare å holde ut med andre utfordringer i livet ditt når ting blir vanskelige. Angående lesing: Det finnes utallige mennesker som har levd før oss. Det eksisterer ingen nye problemer du kan ha – med foreldrene dine, med skolen, eller med en bølle. Det finnes ingen problember som ingen allerede har slitt med og allerede skrevet om i en bok.» – Will Smith. Flere motivasjonssitater.

R for Runners High. Endorfiner, kroppens egenproduserte smertestillende, er ikke det verste du kan være avhengig av.

R for Rimelig. Selv om du potensielt kan bruke titusenvis av kroner på duppeditter, treningsklær og -sko, er løping i utgangspunktet veldig enkelt. Egentlig trenger du bare et par gode sko og en shorts/tights. Du slipper medlemsskap i idrettslag, treningsstudio eller å leie lokale.

S for Søvn. Du sover som en baby etterpå. En amerikansk studie fant at så lite som en ti minutters gåtur hver dag økte sjansen for en god natts søvn. Forskerne fant enda mindre søvnvansker hos de som trente med høyere intensitet.

Løping kan være sosialt
(Noen foretrekker å løpe alene, mens andre liker å løpe sammen med noen. Illustrasjonsfoto: Dreamstime.com)

S for Sosialt. Slå deg sammen med en venn, vennegjengen eller din bedre halvdel. Løping sammen er både sosialt og motiverende. Når du først har gjort en avtale med noen andre, reduserer du dessuten sjansen for at du dropper en treningsøkt.

S for Smartere. Fysisk aktivitet øker bl.a. blodgjennomstrømmingen til hjernen og aktiviteten i Hippocampus. Kort fortalt, løping kan gi deg bedre konsentrasjon, bedre hukommelse og gjøre deg generelt smartere.

Løping! Hvis det finnes det en gladere, mer spennende, mer livgivende aktivititet til kreativiteten, så klarer jeg ikke å komme på hva det skulle være. Når du løper, så flyr sinnet med kroppen, den mystiske oppblomstringen av ord og språk virker å pulsere i hjernen, til rytmen av hvert steg og hver armsving.» – J. C. Oates

U for Utendørs. Ingenting i veien med tredemølla på treningssenteret, men den største opplevelsen får du likevel av å løpe ute i friskt luft. Sol, vind, kaldt eller varmt vær. Alle årstider har sin sjarme når du løper. Ta forresten med deg joggeskoene neste gang du reiser på ferie. Ingenting er som å oppleve bygatene i en ny by mens du løper.

Etiketter Utholdenhetstrening |

Legg igjen en kommentar: