Sittestilling på sykkel

Får du vondt i knærne eller ryggen når du sykler? Riktig sittestilling på sykkelen minsker ikke bare risikoen for skader, men sørger også kreftene i tråkket utnyttes mest mulig effektivt.

Det første punktet for å få rett sittestilling er å kjøpe en sykkel med riktig rammestørrelse tilpasset din kropp. Som en grov tommelfingerregel kan vi si at avstanden fra skrittet ditt til overrøret (stanga) være ca. 3 cm når du står overskrevs over sykkelen. På en terrengsykkel skal avstanden være ytterligere et par cm. Få hjelp av noen som har peiling på sportsbutikken neste gang du kjøper sykkel slik at dette blir helt rett.

Vinkel på setet

Sykkelsete i vater
Den korrekte vinkelen på sykkelsetet er helt vannrett. Den enkleste måten å få til dette på er å måle opp med en vater.

Riktig setehøyde

1. «Hælmetoden» – Sett deg på sykkelen og støtt deg mot en vegg slik at sykkelen blir stående helt rett. Eventuelt få en venn til å støtte deg. Sett hælen på pedalen og før denne til laveste posisjon. Setehøyden er riktig når du i denne posisjonen nesten har benet helt utstrakt (det skal fortsatt være en bitteliten vinkel i kneet).

Du kan nå teste setehøyden ved å plassere tåballene på pedalene og trå bakover med begge bein. Hvis setet er justert for høyt vil dette medføre at hoftene vris fra side til side når du trår. Juster isåfall setet forsiktig ned noen millimeter og prøv på nytt.

2. 109% Metoden – Denne metoden sier at avstanden fra pedalakselen til det høyeste punktet på sykkelsetet skal være lik syklistens skritthøyde med sykkelsko multiplisert med 1,09 (109%). For å finne skritthøyden stiller du deg helt inntil en vegg med en tykk bok mellom beina helt oppe ved skrittet. Få en venn til å måle høyden fra gulvet til toppen av boken. Gjør dette flere ganger og regn ut gjennomsnittsverdien for å være sikker på at du får mest mulig riktig lengde.

OBS! Mange mener at 109% metoden gir en for høy setehøyde. Gjør samme test som i hælmetoden og still setet noe ned om hoftene vris fra side til side når du trår.

Tips: Når du endelig har funnet den perfekte setehøyden, marker dette med en tapebit eller sprittusj på setepinnen slik at du senere lett kan finne tilbake til riktig posisjon.

Hva er riktig høyde på styret?

Gererelt sett vil et lavt plassert styre gi mindre luftmotstand og du vil sykle mer energieffektivt. Et høyt plassert styre vil på sin side for mange virke mer behagelig (spesielt for ryggen) og gi mer kontroll.

Det er vanskelig å gi et fasitsvar på hva som er riktig høyde for hver enkelt. Et fint utganspunkt kan være å plassere styret slik at styrefremspringet er noen cm lavere enn oversiden av setet. Sykkel deg en tur og juster opp eller ned etter hvordan det føles.

4 kommentarer om “Sittestilling på sykkel”

  1. Er det maks 10cm som setet kan være over styret?

  2. Hva med avstanden fra sete til styret ? Har hørt at avstanden skal være slik at når du «sitter i bukken», skal du se akslingen på framhjulet ned foran styret ! Er det riktig ?

  3. Jeg har ett problem,jeg klarer ikke å få løsnet sete pinnen min,har en whitw ultimate carbon sykkel
    Hjelp og få løsnet den får vondt i ryggen
    takk
    mvh Ingvar

  4. Kjent problemstilling. Prøvd med «verktøykasse på boks» og/eller salmiakk? Har måttet til med skrustikke og vri på selve sykkelen for å få pinnen løs på en gammel sykkel, enda gikk det ikke. (Uten at jeg vil anbefale det hvis du har en dyr sykkel. Ting kan gå i stykker). Kanskje denne Youtubevideon gir deg noen tips: https://www.youtube.com/watch?v=54WhdrLKKvY

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)