Hva har alle vinnere til felles? Jo, overraskende nok har de feilet mer enn de fleste av oss…
Før jeg forklarer hva TEFCAS er, vil jeg at du ser for deg en lite barn som ikke har lært å gå enda. Så stiller du deg selv følgende spørsmål: Hvor mange 4-5 åringer vet du om som ikke kan å gå? Jeg tipper veldig få…
Årsaken til dette er at barna følger den eneste metoden i verden som nesten alltid leder til suksess: De forsøker om og om igjen INNTIL de lykkes.
Først tar barnet noen ustø skritt som kanskje ender med knall og fall. Forsøker igjen, gjør noen små justeringer etter erfaringen med fallet, klarer to nye skritt, osv. osv. Gjennom uker og måneder med prøving og feiling ender det som det må gå, barnet har lært å gå!
TEFCAS står for de engelske ordene: Trial, Event, Feedback, Check, Adjust og Success. Metoden er funnet opp av den engelske selvhjelpsguruen Tony Buzan. Til sammen står de for trinnene vi mennesker må igjennom for å lære oss noe nytt.
Punkt 1 : Trial – (Å forsøke)
Det første punktet er også det mest kritiske. De fleste som er interessert i fotball, husker sikkert at Kjetil Rekdal var en iskald og treffsikker straffeskytter. Eller ta en suksessfull forretningsmann som Kjell Inge Røkke. Hadde ikke Rekdal turt å ta det første straffesparket, eller Røkke turt å ta alle de investeringene han har gjort, ville de ikke vært der de er idag. Hadde du aldri forsøkt å lese i første klasse på barneskolen ville du aldri ha kunnet lest det jeg nå skriver til deg…
Det samme gjelder uansett hva du skal bli god på. Vil du bli en god dribler i fotball, må du forsøke om og om igjen. Ja, du kommer til å mislykkes mange ganger, men om du aldri forsøker vil du aldri komme til neste punktet i TEFCAS metoden som er…
Punkt 2 : Event – (Hendelse)
Når du prøver å drible motstanderen i det siste eksempelet vil noe skje. F.eks. kan det være at du faktisk kommer deg forbi motspilleren, du kan miste ballen, eller kanskje du blir taklet og faller. Uansett hva som skjer vil denne hendelsen gi deg….
Punkt 3 : Feedback – (Tilbakemelding)
På ulike nivå vil hendelsen gi sinnet og kroppen din tilbakemelding som den kan bruke i neste punkt.
Punkt 4 : Control – (Kontroll)
Målet ditt var å passere motspilleren. La oss si at du blir taklet. Sinnet ditt vil da kontrollere utifra tilbakemeldingen i forrige punkt nøyaktig hva du gjorde under det mislykkede forsøket. Hvilken hastighet du løp i, tidspunktet du satte inn driblingen osv. All denne informasjonen vil så brukes til å…
Punkt 5: Adjustment – (Justering)
Foreta de nødvendige justeringer neste gang du forsøker å drible. Sinnet ditt vet at målet er å komme forbi motspilleren din. Basert på kontrollen i punktet over vil hjernen gjøre de små forandringene den tror skal til for å lykkes neste gang. Til slutt vil du oppnå…
Punkt 6: Success – (Suksess)
Før eller siden (litt avhengig av oppgaven), bare du forsøker mange nok ganger, vil hjernen din ha fått nok tilbakemelding med etterfølgende justeringer til at du oppnår suksess!