Bruker du brus- eller kjøpevannflaska fra butikken som drikkeflaske på trening?
Er dette en helt grei løsning, eller kan det potensielt være helseskadelig? Og du: Når vasket du drikkeflaska sist?
(Foto: Dreamstime.com)
(Publisert 29.08.2014)
Engangsflasker er ment for engangsbruk
Stor billigere blir det ikke. Du har jo allerede kjøpt og betalt når du skaffet deg brusen. Skulle du miste den, har du jo ikke gått glipp av mer enn ei krone i pant.
Men engangsflasker er – som navnet antyder – ment kun for engangsbruk.
Gode vekstvilkår for bakterier
I 2002 undersøkte en gruppe Kanadiske forskere innholdet i plastflaskene til 76 barneskoleelver.
Bakterieinnholdet var så høyt i mange av flaskene, at hadde det kommet rett fra springen, ville myndighetene ha anbefalt koking av vannet.
Studien konkluderte imidlertid med at det trolig ikke var flaskekvaliteten som sådan som var skyld i det høye bakterieinnholdet, men heller det faktum at barna sjeldent eller aldri rengjorde flaskene. Noen av flaskene hadde blitt brukt i månedsvis uten å bli vasket.
Når fingre og munn kommer i berøring med flasketuten kan det komme matrester og bakterier over i flasken. Vannflasker blir som regel stående i romtemparatur store deler av dagen. Kombinasjonen av den lune innsiden av ei flaske, relativt høy temperatur og fuktighet gir gode vekstvilkår for bakterier.
Kan plastikken i flasker lekke potensielt farlige kjemikalier ved flergangsbruk?
I en artikkel i 2007-utgaven av The Practical Gastroenterology Journal, så er gruppe eksperter nærmere på forskjellen i kvalitet på vanlig springvann (i USA) og kjøpevann på flaske.
Et at temaene i artikkelen var nettopp gjenbruk av vannflasker ment for engangsbruk.
Artikkelen konkluderer med at det trolig er større helserisiko forbundet med dårlig renhold av flaskene enn eventuelle kjemikalielekkasjer fra plastikken. Kvaliteten i flasker fra ulike leverandører varierer, og at flere studier er nødvendig for å få støtte klarhet på dette området.
Det antydes også at det mindre sannsynlig med slik lekkasje dersom bakteriene drepes ved å fryse ned flaskene enn om de vaskes med svært varmt vann.
Se opp for sprekker og kutt
Videre anbefales det (hvis du først skal bruke en flaske ment for engangsbruk om igjen): at du etter rengjøring (noe som bør gjøres med et skånsomt vanskemiddel på en ikke altfor høy temperatur), bør undersøke innsiden nøye for eventuelle sprekker og kutt. Da dette er gode ynglingsplasserer for bakterier.
Avslutningsvis påpekes det at flaskene faktisk kun er ment for engangsbrukt, og at et sikrere og bedre alternativ er å gjøre de er ment for: Nemlig å levere dem inn til gjenvinning slik at det blir laget nye flasker av dem.
Hva sier Norske brus- og kjøpevannsprodusenter?
En NRK-artikkel fra 2013 setter søkelyset på oppvekst av mugg ved gjenbruk av vannflasker. I artikkelen intervjues representanter fra Coca-Cola og Ringnes. Begge påpeker at flaskene kun er ment for engangsbruk.
– «Ved ”privatfylling” er det mange kilder til forurensning, og det vil i praksis være umulig for en privatperson uten profesjonelt utstyr å rengjøre flasken tilstrekkelig mellom hver fylling, blant annet fordi munningen er for liten til skikkelig vasking hjemme på kjøkkenet», sier Stein Rømmerud, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Coca-Cola til NRK.no.
Den enkle løsningen: Kjøp en en flaske ment for flergangsbruk OG vask den regelmessig!
En flaske laget av et hardt materiale med vid drikkeåpning, både holder seg lenge uten å få sprekker og kutt samtidig som den er mye enklere å rengjøre enn en flaske med liten åpning.
Har brukt samme flasken i sikkert 2 år. Ekkelt å tenke på!