Gåing: 9 gode grunner til å gå tur hver dag

Vi slår et slag for den gode gamle spaserturen. Å gå tur hver dag, gjør det superenkelt å få de 30 minuttene med fysisk aktivitet som Helsedirektoratet anbefaler.

Gåing
«Den beste medisinen mot dårlig humør, er en lang spasertur!» – Jacqueline Schiff

(Illustrasjonsfoto: Dreamstime.com)

9 gode grunner til å gå tur hver dag

1. Gåing gir deg bedre helse! Så lite som 15 minutter trening hver dag kan forlenge livet ditt med minst 3 år! Ifølge Helsedirektoratet får kun 20 prosent av landets voksne befolkning minst 30 minutter fysisk aktivitet hver dag (KAN1-undersøkelsen).

2. Lav risiko for skader. Til forskjell fra løping hvor føtter, bein og knær utsettes for støt tilsvarende mange ganger kroppsvekten, er spasering skånsomt for kroppen. Tvert imot, så styrker gåing disse kroppsdelene, og reduserer risikoen for skader i fremtiden.

3. Gir deg fine legger, lår og rumpe. Vil du ha sterke og tonede legger, er gåing ideelt! Leggmusklene aktiveres for hvert eneste steg du tar når du går. Det samme gjelder lårene og rumpa (dog ikke i samme grad som leggene). For å involvere disse kroppsdelene i enda større grad, kan du forsøke å gå i motbakker eller løpe en tur.

4. Styrker kjernemuskulaturen. Når du går må en rekke muskler i rygg, mage og hoftene dine kontinuerlig jobbe for å stabilisere og holde kroppen din oppreist.
5. Hjelper deg å holde vekta. Ved moderat intensitet på spaserturen, vil en person på 70 kilo forbrenne omtrent 230 kilokalorier (kcal) pr. time. Ved svært høy intensitet (f.eks. rask gange i motbakke), forbrenner samme person opptil 500 kilokalorier pr. time. Veier du mer, forbrenner du enda mer.

6. Gir deg bedre kondisjon. Bedre kardiovaskulær form har en rekke helsefremmende effekter som bl.a. lavere blodtrykk, senker kolestrolet mm.

7. Kan gjøres nårsomhelst og hvorsomhelst. En enkel gåtur krever ingen forberedelser eller treningsutstyr av noe slag. Du trenger ikke planlegge treningsøkta på forhånd. Ser du en fin park når du kjører bil og får lyst til å røre deg litt, er det ingenting som forhindrer deg i å stoppe bilen og gå en tur.

8. Kan gjøres med hvemsomhelst. Ikke alle mennesker er interessert i eller har nødvendig utstyr og ferdigheter for å bli med på f.eks. slalåm, langrenn, fotball, sjakk eller styrketrening. En gåtur derimot stiller ingen krav til utstyr og kan tilpasset enhver form. Om den andre personen er i dårlig form, kan dere gå en kort rolig tur. Om den andre personen er i middels eller god form, hva er vel triveligere og mer sosialt enn å ta en markatur med nistepakke og kaffe på termosen?

9. Sur, lei deg eller deprimert? Den mest effektive måten å endre en sinnstilstand på er å gjøre noe fysisk. Knytt på deg skoene og gå en kjapp spasertur – eller lang (om du er virkelig langt nede). Det virker hver eneste gang.

«Alle virkelig store tanker er unnfanget mens man går.» – Friedrich Nietzsche

Studie: Selv korte spaserturer kan virke livsforlengende.

(Sist oppdatert 08.01.2015)

24 kommentarer om “Gåing: 9 gode grunner til å gå tur hver dag”

 1. Enig. Å gå en tur i marka er medisin for sjelen.

 2. Det er bra å gå en tur. En god ide, aktivitet.

 3. Beste medisin mot stress, muskelspenninger og dårlig humør, dessuten god helseffekt.

 4. Gå med en venn og få en god prat.

 5. Jeg går en fin spasertur på 2,5 km. nesten hver dag. Det gir meg mange positive resultater.
  – Klarner tanker og god meditasjon
  – Bedre pust
  – Humøret blir stigende
  – Bedre søvn om nettene
  – og mye, mye mer opplagt om dagen

 6. + Ha tid til å prate med kjenninger du treffer på turen, meget humøroppkvikkende OG du får pulsen i hvilemodus og resten av turen blir som en lek.

 7. Jeg går tur hver dag, i 2015 ble det ca 200 mil ! Er godt i gang med årets turer, 72 km i forrige uke ! Sånn har jeg holdt på i mange år, og jeg elsker det – går uansett vær og føreforhold, – er faktisk aldri syk !
  Målet for 2016 er over 200 mil på tur!
  Start i dag, folkens!

 8. Turgåing er for meg, den beste form for fysisk aktivitet. Det gir glede, god samvittighet, styrker både fysisk og psykisk velvære, godt for blodsukkeret og ikke utmattende. Turer i skog og mark, fjell eller sjø, gir dessuten fantastiske naturopplevelser som er svært helsebringende, også for sjelen. Og – det øker kreativiteten på mange plan.

 9. Har ikke hatt bil på 13 år, dermed har jeg måttet gå til jobb hver dag, rundt 50 min pr dag! Jeg er 54 år, og min biologiske alder halvparten! Jeg er ikke i tvil om at denne trimmen har gjort sitt til å holde meg så frisk og sterk på alle måter!

 10. JA,det ergoterapi for kropp og sjel,en liten tur på halvannen time i variert terreng med gode sko er en turopplevelse i Vårherres skaperverk.løfter både humør og velvære;)

 11. Regel 3 var noe å tenke på….

 12. Går lange turer hver dag, alt i mellom tolv og femten kilometer, noen ganger lenger. Etter på tar jeg styrke øvelser når jeg kommer hjem. Herlig!

 13. Går flere fjelturer sommer som vinter. I sommer fikk jeg beskjed fra min fastlege at jeg skulle slutte med blodtrykksmedisin. Mine trimturer var årsaken til det.

 14. Søren Kirkegaard:
  » Tap for all del ikke lysten til å gå.
  Jeg går meg til det daglige velbefinnende hver dag, og jeg går fra enhver sykdom.
  Jeg går meg til mine beste tanker,
  og jeg kjenner ikke en tanke så tung at man ikke kan gå fra den.
  Når man slik fortsetter å gå, så går det nok.»

 15. Å gå turer er bra.Sykle er også veldig bra.Å være ute i skog og mark.

 16. Takker lille gode turkammeraten min Bajas som krever sine daglige turer, vi koser oss på tur

 17. ,hadde det ikke vært for deg så hadde det blitt lite trimming

 18. En på 71 år, og veier 48 kg. Går raskt 10.02 km hver eneste dag i rask gange og så i oppoverbakker/trapper. Er det en bra trim for en på 71 år, kvinne

 19. Synes du det er vanskelig å begynne, eller ønsker du noen å gå sammen med så gå inn på:
  http://www.tjukkasgjengen.no så vil du finne en avdeling nær deg som du kan starte hos.

 20. Daglig tur med min datters hund Bajas , samtidig følge med ungene til skolen, er en passe tur for meg. Helt nødvendig for å hindre flere plager. Samtidig veldig hyggelig å ha følge med ungene. Får noen gode samtaler med dem da.

 21. Når så lite som 15 min gåing hver dag har effekt, er det verdt å tenke på at de fleste som tar kollektiv transport når dette uten videre. Gå en stasjon lenger så er man fort på vei mot 30min.

 22. Går 10-11 mil i uka..deilig

 23. Jeg har ryggplager. Forsøker å gå 30-45 min.
  daglig. Benytter staver, gir det noen positiv effekt? Nærmer meg 70 år.

 24. Jeg går nesten hver dag. Er i mye bedre form. Og psyken blir bedre. Men går ikke ned i vekt.

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)