Studie: Selv korte spaserturer kan virke livsforlengende

Litt aktivitet, om det så bare er en gåtur til og fra butikken eller en runde rundt kvartalet, er mye bedre enn ingen aktivitet.

Gåtur
Alle monner drar. Selv om du ikke føler deg i form til hardtrening, er det å gå f.eks. en rolig tur i nabolaget etter middag hver dag, mye bedre enn ingen aktivitet. Foto: Dreamstime.com

(Publisert 25.10.2017)

En ny amerikansk studie basert på tallmateriale fra aktivitetsnivået hos nesten 140 000 eldre, viser at selv ørsmå regelmessige gåturer kan ha en effekt på hvor lenge du lever.

Amerikanske helsemyndigheters minimumsanbefalinger på mosjon er omtrent de samme som anbefalingene fra norske myndigheter: Minst 150 minutter aktivitet med moderat intensitet (f.eks. en halvtime per dag, fem dager i uka), eller 75 minutter med høy intensitet (i tillegg til styrketrening).

Tidligere undersøkelser anslår at bare halvparten av befolkningen (USA) oppfyller minimumsanbefalingene. For eldre tror forskerne at aktivitetsnivået er enda lavere.

Les også: Taiwansk studie viser lignende resultater.

Aktivitet under minimumsanbefalingene kan trolig også redusere dødsrisikoen

Dataene som ble analysert i denne studien fulgte drøyt 62 000 menn og 77 000 kvinner med en snittalder på ca. 70 år gjennom 13 år. Testdeltagerne ble spurt om hvor mye tid de brukte på trening hver uke, og hvilken type aktivitet de bedrev.

Les også: 9 grunner til å gå tur hver dag

Etter å ha filtrert ut risikofaktorer som røyking, overvekt og ulike kroniske sykdommer, fant forskerne at de som ikke hadde rapportert om noen trening i det hele tatt, hadde større sjanse til å dø, enn de av testdeltagerne som oppga at de gikk turer regelmessig, men ikke nok til å oppfylle minimumsanbefalingene fra myndighetene.

Tallene viste enda lystigere prognoser (mer enn 20% lavere dødsrisiko kontra ingen aktivtet) for de som rapportere at de oppfylte minimumsanbefalingene i snitt en til to ganger per uke med gåturer.

I «American Journal of Preventive Medicine» uttalte forskerne bl.a. (oversatt til norsk):

«Gåing har blitt beskrevet som den ‘perfekte treningsformen’ fordi det er enkelt, gratis, praktisk og ikke krever noen form for spesialutstyr og opplæring, og kan gjøres uansett alder.»

«Med en anslått nær dobling av 65-åringer og eldre innen 2030, burde helsepersonell oppmuntre pasienter til å gå selv om de ikke klarer å oppfylle minimumsanbefalingene til mosjon, særlig jo eldre de blir, for helse og et lengre liv.»

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)