Yngre hud med regelmessig trening

Hudkrem eller joggesko? Hvis du ønsker ungdommelig hud kan regelmessig fysisk aktivtet være viktige enn du tror. Forskning antyder nemlig at trening – ikke bare holder huden din ung – men at det også kan reversere naturlig aldring.

Yngre hud med trening
(Sterkere, slankere, bedre helse OG yngre hud. Fysisk aktivitetet er viktig uansett alder. Illustrasjonsfoto: Dreamstime.com)

De oppsiktsvekkende funnene ble presentert av forskere ved McMaster Universitetet i Canada under den årlige AMSSM-konferansen («the American Medical Society for Sports Medicine») i New Orleans som gikk av stabelen april 2014.

Forskerne hadde under tidligere studier på effektene av aktivitetsnivået til mus oppdaget at pelsen holdt seg langt bedre dersom dyrene hadde tilgang på løpehjul, enn om de beveget seg lite. Dette trigget spørsmålet: Selv om hud og pels er vesentlig forskjellig, kan mosjon også ha en positiv effekt på menneskehud?

Huden vår kan grovt deles inn i tre lag: underhuden (hypodermis), lærhuden (dermis) og overhuden (epidermis). Det helt ytterste laget av overhuden kalles stratum corneum og består for det meste av døde celler (corneocytter). Dette laget fungerer som en ytre barrière for å beskytte underliggende vev fra f.eks. støv og skitt, dehydrering og infeksjoner.

Etterhvert som du eldes begynner stratum corneum ubønnhørlig å forandre på seg (ja, selv om du unngå å sole deg). Laget blir tykkere og tørrere. Dette skjer samtidig med at det tykkeste av hudlagene, lærhuden, blir tynnere og mister mye av elastisiteten. Resultatet er at huden fremstår som løsere enn da du var yngre.

For å undersøke om fysisk aktivitet også kan ha en positiv effekt på menneskehud, samlet forskerne 29 frivillige testpersoner i alderen 20 til 84 år. Halvparten av deltagerne bedrev regelmessig trening (minimum 3 timer moderat eller høyintensiv trening hver uke), mens den siste halvparten var relativt inaktive (mindre enn 1 time trening hver uke).

For å utelukke solpåvirkning, ble det tatt hudprøver fra den ene av rumpeballene til hver av testpersonene. Hudprøvene ble deretter undersøkt i mikroskop. Som forventet kunne forskerne se tykkere ytre hudlag og tynnere lærhud når de sorterte prøvene etter alder.

Overraskelsen kom imidlertid når prøveresultatene ble sortert etter treningsvaner. Etter førtiårsalderen hadde nemlig de av mennene og kvinnene som trente regelmessig – markant tynnere og sunnere stratum corneum og tykkere lærhud enn de av sine jevnaldrene som ikke trente. Huden deres hadde en sammensetning som lignet mer på huden til 20-30 åringene i testen.

Trening eller bare gode gener og et sunt kosthold?

Etter å ha gjort disse funnene var forskerne likevel usikre: Tenk om forskjellene i studien skyldtes andre forskjeller i livsstilen til deltagerne? Kanskje hadde den ene gruppen bedre gener for sunn hud? Kanskje hadde de et sunnere kosthold?

Det var ganske enkelt umulig å fastslå at det var nettopp treningen som hadde påvirket testpersonenes hud. For å få mer klarhet i dette, samlet de en ny gruppe frivillige testpersoner.

Alle menneskene i den nye testgruppen var over 65 år og relativt inaktive. Hudprøver ble tatt av samtlige deltagere, og forskerne fant at alle hadde hud tilsvarende det som var som kunne karakteriseres som «vanlig» for denne aldersgruppen.

Testpersonene ble deretter satt på et 3 måneders langt kondisjonsstreningsprogram. 2 ganger hver uke skulle de jogge eller sykle med en intensitet på minst 65% av deres aerobe kapasitet i en halvtime.

Forbløffende resultater

Nye hudprøver ble tatt etter at de 3 månedene med trening var gjennomført. Resultatene var forbløffende: Ytter- og lærhuden til testpersonene lignet nå mer på huden du kunne forvente hos en 20-40åring!

I et intervju med New York Times uttalte Dr. Tarnapolsky, en av forskerne bak studien følgende: «Jeg vil ikke «overhype» funnene, men, virkelig, det var ganske forbløffende å se. Under mikroskop så testpersonenes hud ut mer som huden til en mye yngre person, og alt det de hadde gjort annerledes var å trene!»

Hvorfor har trening foryngende effekt på huden?

Forskerne bak studien kan ikke gi en nøyaktig forklaring på de gode funnene, men hentyder i retning av at en av hovedårsakene kan være myokiner. Når musklene i kroppen arbeiderer, frigis disse substansene. De forlater muskelcellene og påvirker deretter andre deler av kroppen.

I studien fant man nesten 50% høyere verdier av myokinet IL-15 i huden til testpersonene etter 3 måneder med trening.

Les også: Yngre hud ikke god nok grunn til å trene sier du? Her er ytterligere 55 grunner til hvorfor du bør trene.

Vær obs på solens aldring av huden

Forskerne påpeker at det finnes intet bevis for at trening hjelper mot f.eks. solskadet hud.

Kort oppsummert: Ja, trening er bra for huden. Trening utendørs uten solkrem og lite klær en varm sommerdag, kan derimot være mindre bra for huden.

Kilde: nytimes.com

(Sist oppdatert 08.07.2016)

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)