Ei skikkelig treningsøkt dagen før du skal prestere mentalt, kan være smart ifølge en ny britisk studie.
(Publisert 12.12.2024)
Ingen god ide å bli sittende stille ved skrivebordet hele dagen. Opp og hopp! Trening dagen før f.eks. eksamen eller andre aktiviteter som krever at du er skjerpet kognitivt, kan trolig få deg til å prestere bedre. Foto: Dreamstime.com
Det er gammelt nytt at trening er bra for hukommelse og kognitiv funksjon. Fysisk aktivitet øker blodstrømmen til hjernen, og frigir nevrotransmittere som bl.a. dopamin. Tidligere studier har vist at vi presterer bedre i timene etter trening, men hvor lenge varer effekten? Det var spørsmålet forskerne ved UCL Institute of Epidemiology & Health Care forsøkte å finne svaret på.
Effekten kan vare i et døgn
76 menn og kvinner i alderen 50 til 83 ble utstyrt med aktivitetsmålere i åtte dager, og tok ulike kognitive tester hver dag.
Forskerne fant at testdeltagerne gjorde det bedre i hukommelsesoppgaver dagen etter at de hadde hatt mer moderat- til hard fysisk aktivitet enn vanlig dagen i forveien. Mindre stillesitting så også ut til å ha en effekt.
(Moderat- til hard fysisk aktivitet kan forsåvidt være hva som helst som får opp pulsen din, det trenger ikke nødvendigvis være en strukturert treningsøkt. Det kan være alt fra å gå opp noen lange bratte bakker, til rundvask av huset, eller å trekke barna på kjelken opp akebakken).
De fant også en sammenheng med søvnkvaliteten hos deltagerne. Mer enn seks timer søvn, og særlig mye dyp søvn (søvnstadiet med «slow-wave søvn»), ga seg også utslag i bedre resultater på hukommelsestestene den etterfølgende dagen.
Studien som ble publisert i The International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, konkluderte med at det ser ut som korttidshukommelsen påvirkes positivt i lengre tid enn man tidligere har antatt etter fysisk aktivitet. Forskerne poengterte at antallet testpersoner var lite, slik at nye studier med flere personer involvert trolig er nødvendig for å være helt sikker på resultatene.
Les også:
- Hvordan bli smartere? 8 måter å trene hjernen på
- Zeigarnik-effekten: mindre prokrastinering og bedre læring
Kilde: University College London (ucl.ac.uk)