Ønsker du å øke benkpressen med 10 kilo eller bygge større biceps? Da vet du sikkert at testosteron, et av kroppens egenproduserte hormoner, er en av dine aller beste hjelpere.
Foto: Dreamstime.com
Det er ikke uten grunn at testosteron og andre androgener, ofte bare omtales som “mannlige kjønnshormoner”. Dette til tross for at de samme hormonene også produseres i kvinnekroppen, men da i betydelig mindre konsentrasjoner.
Testosteron er nemlig stoffet som gjør menn til menn.
Mesteparten av testosteronet produseres i testiklene, og sørger for at du har mer skjegg på haka og hår på brystet enn søsteren din (forhåpentligvis). Gjør stemmen din dypere, gir deg lyst og evnen til ereksjon og sørger for at fettet plasserer seg andre steder på kroppen enn hos kvinner. Sist men ikke minst: Testosteron gjør det vesentlig lettere for menn å bli sterke og bygge muskler enn kvinner.
Testosteronproduksjonen synker med alderen, men forskning viser også at andre faktorer – deriblant lite søvn – også reduserer nivået.
En uke med 5 timer søvn hver natt reduserte testosteronnivået med 10-15 prosent
Ti veltrente unge menn med en snittalder på 24 år deltok i en Amerikansk studie fra 2011 som undersøkte sammenhengen mellom lite søvn og testosteronproduksjon.
Studien ble ledet av doktor Eve Van Cauter og Rachel Leproult ved The University of Chicago Medicine, som har viet store deler av det siste tiåret til forskning på helsemessige virkninger av søvnmangel.
Testdeltagerne tilbrakte elleve netter i laboratorium. De tre første dagene fikk subjektene innvilget inntil ti timer søvn per natt, mot kun fem timer de siste åtte dagene. Det ble tatt blodprøver hver halvtime det siste døgnet av de to fasene.
Blodprøvene viste en reduksjon i testosteronnivå på mellom ti og femten prosent etter uken med lite søvn.
Testdeltagerne rapporterte også om dårligere humør og lavere energi dag for dag ettersom studien skred frem.
Viktig med sammenhengende dyp søvn
All søvn har imidlertid ikke samme regenererende egenskap. Når vi sover, går vi nemlig gjennom ulike søvnstadier. Studier har vist at det er under den dype REM-søvnen (Rapid Eye Movement, det er f.eks. i dette stadiet de fleste drømmer foregår), at størst menge testosteron blir produsert.
Søvnstadiene går i sykluser. I løpet av en god natts søvn er syklusen innom REM-stadiet tre til fem ganger. Det er derfor svært viktig at du sover uavbrutt natten igjennom, hvis ikke vil du få mindre REM-søvn – noe som igjen betyr mindre testosteron.
Med andre ord betyr dette at det f.eks. er en dårlig ide å ikke ha mobiltelefonen på lydløs om natten.
Dette gjelder både menn og kvinner: Ta søvn på alvor hvis du mener alvor med treningen din.
lmao jeg sover lite as, må begynne å sove mer hvis jeg skal bli shred og massive