Det ser kanskje ikke spesielt smart ut, men den nye treningstrenden «retro-walking» har sine fordeler.
(Publisert 21.10.2024)
Dra deg ikke baklengs inn i fuglekassa, forsøk heller å gå baklengs i stedet. Illustrasjon: Dreamstime.com.
Som med all annen fysisk trening. Det å mikse opp og endre på ting innimellom, er alltid en god idé for å få fremgang. Så også i noe så grunnleggende som gåing. Å gå baklengs krever en helt annen konsentrasjon enn det å gå fremover på vanlig vis. En aktivitet du har gjort hele livet, og kan gjøre helt uten å være overhode «påskrudd» mentalt.
Utendørs eller på tredemølle: 5 fordeler med å gå baklengs
1. Bedre koordinasjon, ganglag og balanse. Siden du ikke ser hva som er bak deg, aktiveres helt andre deler av hjernen for å koordinere hvor ulike kroppsdeler er, og hvordan de må bevege seg i forhold til underlaget for å få fremdrift. Bra for hodet og kognitiv funksjon. Leddsans og balanse styrkes, noe som kan være gunstig for alle, men særlig for eldre som har høyere risiko for å falle.
En koreansk studie undersøkte effekten av baklengs gåing på tredemølle, og fant signifikant bedring i balanse, ganghastighet og steglengde hos testgruppen som gikk barfot baklengst på mølla (10 prosent stigning i 3 km/h) i 20 minutter, fem dager i uka i en måned, sammenlignet med kontrollgruppen som gjennomførte samme treningsprogram men gikk fremover på vanlig måte.
2. Det er mer slitsomt, og brenner mer kalorier enn vanlige gange. En fin måte å få litt ekstra treningseffekt på gåturen, er å legge inn noen drag med baklengs gange opp motbakkene på turen. (Pass på at at det ikke er noen hindringer, folk og biler du kan gå deg på, aller helst tren sammen med noen andre som kan fungere som dine øye når du går feil vei). Du merker ganske raskt at det er mer slitsom enn vanlig gåing. Med andre ord, du kommer i bedre form!
Les også: 60 ordtak om livet
3. Gir deg bedre kroppsholdning. Å gå baklengs krever at du er rettere i kroppen enn når du går fremover.
4. Utfordrer og styrker andre muskler enn vanlig gåing. Når du går baklengs brukes quadriceps (forsiden av låret), og særlig glutealmusklene (rumpa) mer enn når du går fremover. Prøv bare å gå baklengs opp en bratt bakke, og du kommer ganske raskt til å kjenne at det begynner å svi i muskulaturen i rumpa og hoftene. Samtidig må leggene dine gjøre den motsatte jobben av hva de vanligvis gjør. Når du går fremover jobber leggmusklene konsentrisk (forkortes), mens de må jobbe eksentrisk (forlenges) når du går bakover og må støtte opp kroppsvekten din. Du får ganske enkelt en helt annen treningseffekt enn ved vanlig gåing.
I en studie på mennesker med slitasjegikt (artrose) i kneet og effekten av baklengs gåing som behandlingsform, fant man etter seks uker en forbedring i quadricepsstyrke hos de som gikk baklengs tre ganger i uka, sammenlignet med testgruppen som gikk vanlig.
5. Mindre belastende på knær og ankler. Når du går vanlig treffer vanligvis hælen bakken først, før foten ruller over til tåballen. Ved baklengs gåing, treffer foten underlaget motsatt, tåball-hæl, noe som gir mindre belastning for kneleddet og anklene. Sliter du med smerter i disse områdene kan baklengs gåing, f.eks. på tredemølle, kombinert med riktige styrkeøvelser, være en fin og skånsom treningsform mens du trener deg opp etter skader. Videre er økt quadricepsstyrke (se studien omtalt i forrige punkt) gunstig for optimal knefunksjon, da den fungerer både som en stabiliser og støtdemper for kneet.