Gluteus Maximus

Navnet gir deg kanskje assosiasjoner til Romerske keisere og gladiatorer. I virkeligheten er den eneste sammenhengen det finnes å spore mellom Gluteus maximus og store menn som keiser Augustus og Hadrian nettopp storheten.

For stor er den. Sannsynligvis så sitter du på den når du leser dette. Gluteus maximus, eller den store setemuskel, er den ytterste og største av de tre glutealmusklene. Den utgjør mesteparten av formen på rumpeballene (kort fortalt: er du på jakt etter sprettrumpa, så bør denne muskelen være prioritet nummer 1), og har som hovedoppgave å føre låret bakover (f.eks. når du reiser deg opp eller går og løper) og stabilisere overkroppen når du beveger deg.

Gluteus Maximus
Illustrasjon: Dreamstime.com

En sterk og struttende bakende: Ikke bare viktig for estetikken

Den er menneskekroppens største og sterkeste muskel, og en av de egenskapene som skiller oss vesentlig fra andre primater. Det finnes nemlig ingen andre primater eller pattedyr hvor denne muskelen er tilsvarende stor og har en så viktig funksjon. Ifølge forskere har menneskets store og sterke gluteus maximus sannsynligvis spilt en svært viktig rolle i evolusjonen når den gjorde oss i stand til å løpe store avstander for å skaffe mat og på den måten utkonkurrere andre tidlige menneskearter og primater.

Fakta:

  • Gluteus (latin, fra det Greske gloutos, som betyr «rumpe») Maximus (latin for «den største»).
  • Den største av de tre glutealmusklene (setemusklene), gluteus maximus, gluteus medius og gluteus minimus.
  • Hvor? Gluteus maximus er den brede, tykke ytterste muskelen i rumpa. Den har sitt utspring i bekkenbenets bakside og festet til baksiden av lårbeinet.

Gode øvelser:

Se også: Tøying av rumpe.

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)