Begge kommer de i pulverform og selges i store bokser påtrykt bilder av svulmende bicepser og lovnader om større muskler. Men hva er egentlig forskjellen på proteinpulver og såkalte «gainere»?
(Sist oppdatert 13.05.2014)
Gainer – enkelt forklart
I korte trekk er gainere konstruert med det formål å hjelpe til med restitusjon etter trening, muskelvekst, styrke eller vektøkning (nei, du blir ikke nødvendigvis tykkere av å bruke gainer – mer om dette senere i artikkelen). Mens proteinpulver (som navnet antyder) har et næringsinnhold bestående av en svært høy andel proteiner (som regel over 70%), inneholder gainere færre proteiner og MYE karbohydrater.
Fordelingen mellom de to næringstoffene varierer, men rundt 65% karbohydrater og 25% proteiner er ikke uvanlig. Karbohydratene som brukes er vanligvis maltodekstrin som tas opp hurtig i kroppen. I tillegg kan de også inneholde mineraler, vitaminer og ulike mengder fett (og i noen varianter, til og med kreatin).
Gainer etter trening
For å forstå teorien bak inntak av gainer etter trening, kan det være hensiktsmessig å først forstå hvordan kroppen bruker og lagrer karbohydrater.
Omtrent dette skjer når du spiser mat som inneholder karbohydrater:
- Kroppen omdanner og bryter ned karbohydratene til glukose (druesukker).
- Dette stimulerer utskillelse av hormonet insulin som frakter glukosen ut i blodbanen.
- Glukosen lagres deretter i det vi gjerne kan sammenligne med et slags hurtiglager for energi: Som glykogen i leveren og musklene. Det er nemlig kun lever- og muskelcellene som har evnen til å lagre glykogen.
- Dette lageret – heretter omtalt som glykogenlageret – kan ikke lagre en ubegrenset mengde glykogen. Når lagrene er fulle, omdannes og lagres den resterende mengden glukose som fett ulike steder på kroppen.
Ved alle typer anarob aktivitet (som f.eks. styrketrening og intervalldrag), er det glykogenlageret i musklene kroppen foretrekker og best kan nyttegjøre seg som energikilde. Jo høyere intensitet på treningen, jo hurtigere går dette lageret tomt og kroppen må ty til den mye tregere energikilden fett. (Dette går litt utenfor emnet til denne artikkelen men, enkelte bruker dette prinsippet for å forbrenne fett: En styrkeøkt for å tømme glykogenlagrene, etterfulgt av en lengre rolig kardioøkt hvor kroppen tærer på fettreservene for å skaffe energi).
Hvor passer gainere inn i dette bildet? Jo, se for deg at du nettopp har gjennomført en hard styrkeøkt. Glykogenlagrene i de benyttede musklene er nesten eller helt tomme – og de nærmest skriker etter påfyll! Ved å ta en gainer spesielt konstruert for hurtig restitusjon etter trening, sørger du for påfyll av karbohydrater med høy opptakshastighet (høy glykemisk indeks), samtidig som du får dekket proteinbehovet (med proteiner som tas opp hurtig – f.eks. myseproteiner) for å reparere og forsterke muskelcellene.
Tomme glykogenlagre og inntak av kun proteiner = kroppen må bruke proteinene som energikilde for påfyll av energi.
Tomme glykogenlagre og inntakt av proteiner og karbohydrater med høy opptakshastighet = Karbohydratene fyller de tomme glykogenlagrene og proteinene brukes til muskeloppbygging.
Kort oppsummert: Konstruert for å gi deg en så nær optimal som mulig sammensetning av næringsstoffer etter endt treningsøkt.
Nesten som en hjemmelaget gainer? Prøv bananpannekaker.
Gainer for vektøkning
Legger jeg på meg av gainer? Det korrekte svaret er: Det kommer an på.
Hvis inntaket av gainere (som ofte er svært kaloririke) medfører at du inntar flere kalorier enn du forbruker i løpet av en dag, så ja. Da legger du på deg. Du kommer derimot ikke til å legge på deg dersom inntaket av gainere (som brukt f.eks. som en restitusjonsdrikk i avsnittet over) ikke medfører at du overstiger det antallet kalorier som du forbruker i løpet av en dag. Er du av typen som «kan spise hva som helst» men likevel ikke får til å gå opp i vekt (enda du vil), kan gainere være en enkel måte å få i seg ekstra kalorier på. Uansett hvor vanskelig du har for å legge på deg; tar du en gainer på 1000 kalorier i tillegg til det du vanligvis spiser – kommer det garantert til å skje noe.
Er det ikke lettere å bare spise mer mat? Hva er poenget med gainere til vektøkning? For det første: Kalorier inntatt som drikke, metter langt mindre enn kalorier inntatt i form av mat. For f.eks. en kroppsbygger som under en periode med «bulking» planlegger å innta f.eks. 5-6000 kalorier per dag, kan det rett og slett være en utfordring å klare å spise ok. Ved å spe på med en gainer innimellom måltidene kan dette gjøre det lettere å nå kalorimålet den dagen. Gainere gjør det også lett å styre sammensetningen av makronæringsstoffer. Trenger du f.eks. mindre fett, ja så velger du en gainer med lite fett. Trenger du mer, ja da velger du en gainer med mer fett.