Proteinpulver – helt enkelt forklart

Det høres kanskje ulogisk ut, men proteinpulver er et kosttilskudd som passer like godt enten du ønsker å gå opp eller ned i vekt. Lurer du på hva proteinpulver egentlig er, og hvilken effekt disse produktene har, bør du lese videre. I denne artikkelen «avmystifiserer» vi proteinpulveret.
(Sist oppdatert: 24.03.2021 – Første gang publisert 04.06.2012)

Proteiner = Kroppens byggestener

proteinpulverPå slankern? Pass på å få i deg nok protein hver dag slik at du beholder muskelmassen. Det er fettet du vil til livs – ikke musklene.

På byggern? Om målet er store muskler, er proteiner en uunnværlig ingrediens for å lykkes. Menneskekroppen kan ganske enkelt ikke bygge eller vedlikeholde muskler om den ikke får tilført nok proteiner hver dag.

Hvorfor bruke proteinpulver – hva er effekten?

Proteinpulver er ikke et vidundermiddel som fungerer bedre enn protein i vanlig mat. Det har ingen annen effekt enn at det er en enkel og praktisk måte å få i seg mye protein. Bygger du muskler eller driver tung styrketrening, kan det være vanskelig å få i seg nok proteiner gjennom kosten. Da kan proteinpulver være en praktisk løsning. Viktig: Proteinpulver bør imidlertid kun brukes som et supplement, og aldri som erstatning for annen mat.

 • Billigere pr. gram protein enn «vanlig mat».
 • Enkelt å tilberede. Bland f.eks. med melk i en shaker – rist – ferdig.
 • Enkelt å ha med seg på trening, turer, jobb osv.
 • Veldig lang holdbarhet i forhold til «vanlig mat».
 • Supplement ved høyt proteinbehov (f.eks. i perioder med store treningsmengder eller ved mål om maksimal muskelvekst).
 • Supplement ved proteinfattig kosthold (f.eks. i perioder med dårlig matlyst eller vegetarkosthold).

Myse- vs kaseinprotein – Hva er forskjellen på de ulike typene?

Om du ser nærmere på de ulike typene proteinpulver på markedet, vil du oppdage at flesteparten er basert på enten myse- eller kaseinprotein fra melk. Selv om begge er et derivat av melk, har de forskjellig sammensetning av aminosyrer og egenskaper.

Hovedforskjellen på de to typene er hvor hurtig proteinet tas opp i kroppen:

Myseprotein (Whey): Tas opp hurtig i kroppen. Ideelt f.eks. rett etter trening når kroppen trenger påfyll av protein for å raskt sette igang restitusjon og gjenoppbygging av musklene.

Kaseinprotein: Tas opp i kroppen over tid. Ideelt f.eks. rett før du legger deg om kvelden, slik at kroppen får en jevn tilførsel av protein gjennom natta. Eller andre situasjoner hvor du går lange perioder uten mat.

Dersom du lider av laktoseintolerans eller melkeallergi er naturlig nok ingen av disse typene særlig heldig. Heldigvis finnes det proteinpulver basert på andre proteinkilder (f.eks. soya, egg, erter, hemp og ris). Blant disse produktene er isolater av soya- og eggprotein de mest populære.

Soyaprotein: Isolat av soya. Ideelt dersom du er vegetarianer eller ønsker å unngå egg eller melk (NB! sjekk grundig om produktet virkelig er helt fritt for laktose og/eller egg dersom du er veldig allergisk. Mange av produktene kan inneholde spor av laktose og egg).

Eggprotein: Isolat av eggehvite. Ideelt dersom du ønsker å unngå melk og gluten. Protein fra egg er dessuten ansett som en av proteinkildene med best kvalitet, og har en aminosyresammensetning svært lik menneskekroppens egen.

Hvor mye proteiner trenger jeg hver dag?

Proteinbehovet bestemmes i all hovedsak av aktivitetsnivået og kroppsvekten til den enkelte. En person som sitter stille foran pc’en store deler av dagen, trenger naturlig nok mindre proteiner enn en skogsarbeider som trener med vekter på kveldstid.

Verdens helseorganisasjon (WHO), anbefaler at voksne mennesker får i seg ca. 0,75 gram proteiner pr. kilo kroppsvekt hver dag. For en mann på 90 kilo betyr det: 0,75 * 90 kilo = 67,50 gram protein. En mengde som de aller fleste får i seg med et vanlig Norsk kosthold.

Det Norske Helsedirektoratet anbefaler at proteiner utgjør mellom 10-20 prosent av energiinntaket hver dag.

Hva om jeg trener mye, og hvor mye protein kan kroppen egentlig nyttegjøre seg?

Det foreligger lite dokumentasjon som tilsier at det er noe poeng i å få i seg mer enn 2 gram protein pr. kilo kroppsvekt om dagen.

I publikasjonen «Fakta om Protein og idrett» fra Olympiatoppen gis følgende anbefalinger:

(kalkuler 10-15% lavere verdier for kvinner).
Vanlige mosjonister: 0,8-1,0 gram pr. kilo kroppsvekt.
Utholdenhetsutøvere: 1,2 – 1,6 gram pr.kilo kroppsvekt (alt etter hvor stor treningsmengden er).
Styrketrening: 1,2 – 1,8 gram pr. kilo kroppsvekt.
Unge utøvere i vekst: 2,0 gram pr. kilo kroppsvekt.

Ingen vits i å overdrive inntaket
Overdrevent høyt inntak av proteiner (f.eks. mer enn 3 gram protein pr. kilo kroppsvekt), gjør at nyrer og lever må jobbe hardere og øker utskillelsen av kalsium i urinen. Med andre ord, for mye proteiner kan faktisk gjøre deg benskjør!

37 kommentarer om “Proteinpulver – helt enkelt forklart”

 1. Jeg trener på senter 3 ganger i uka. Er det en god ide å drikke en shake med whey før og etter trening? Eller blir det for mye?

 2. Er på utkikk etter et proteinpulver som IKKE smaker høgg!!! Noen som har gode tips til merker?

 3. Rikke: Så vidt jeg har forstått skal det være nok å ta en shake etter trening. Spørs jo litt hvordan du spiser ellers også. Ville ha miksa inn litt karbo oxo. Feks en banan eller annen frukt.

 4. Er whey bedre enn andre typer proteinpulver?

 5. Bra artikkel!

  Glenn, jeg har hørt at whey er best fordi du funker raskest og er animalsk protein. Animalsk protein er bedre enn vegetabilsk som soya. Kasei er animalsk men virker tregere.

 6. Jeg lager meg en proteinshake før og etter trening. Ellers holder jeg meg til vanlig mat…. Spiser sunt og variert ellers. Tror ikke det er bra å overdrive.

 7. Til ossi
  Anbefaler WNT, smaker fantastisk. Er sjøl meget glad i melonsmak eller jordbær.
  Fåes kjøpt på nutrishop.no

 8. Til Ossi
  Jeg vil anbefale kosttilskudd fra WNT, fantastisk smak og blander seg lett ut:)

 9. Bare fo å pirke litt: Er ikke KALIUM i skjelettet, men KALSIUM* ^^
  Angående pulver, jeg syns det smaker b*lle. Har bare smakt sjokolade, men er det noe smaker… Mindre? 😛

 10. Dette synes jeg var en fin og oppklarende artikkel i forholdet til alt tullpratet i media om proteinpulver i det siste 🙂

 11. Sjokoladesmak all the way. Har kjøpt med banansmak en gang, aldri mer…

 12. Noen som har erfaring med erteproteiner? Smaker dette ok?

 13. Jeg har diabetes 2 og lurer på om noen har erfaring med proteinpulver og diabetes?

 14. Har ikke noen erfaring med det, men det er vel bare eventuelle søtstoffer og diverse karbohydrater i pulveret som kan ha noen effekt på diabetes?

 15. Bra artikkel! Kan noen anbefaler et proteinpulver som smaker godt når det blandes ut i vann (jeg drikker ikke melk)? Er det noen ulemper å ikke blande det ut i melk?

 16. Konge artikkel!

  Har trent siden November 2012, og vurderer å starte med proteinpulver. Går det an å drikke en myse shake før og etter trening + en kaseinshake før du legger deg? Er det noe vits i det eller blir det bare ulemper? Og er det noe spesielle ganger i døgnet du bør drikke en shake?

 17. Høres fornuftig ut det Jomar. Det spørs jo selvsagt på hvor mye protein du får i deg ellers i kosten. Personlig så bruker jeg bare whey, som jeg tar etter styrkeøkter. Det som er gull med kasei er jo at det frigis gradvis over lang tid. Altså perfekt rett før du legger deg slik du gjør.

  Forresten er det noen som vet om noen proteinpulver som smaker godt når det blandes ut i juice? (eple eller appelsin).

 18. Jahn, jeg vet ikke angående det du spør om med vann (leter selv etter en som smaker godt med juice, se spørsmålet i min forrige kommentar).

  Hvis det skal være noen ulempe, så må det isåfall være at melk innholder mange næringsstoffer som du ikke finner i vann. Lettmelk innholder så vidt jeg vet rundt 3,3 prosent proteiner + fett og karbohydrater.

 19. Jeg bruker alltid h-melk sammen med proteinpulveret. Da får jeg i meg nok kalorier sammen med proteinene.

 20. Jeg har et tips hvis noen ikke liker å blande proteinpulveret i drikke. Lag proteinpannekaker av dem! Start med å mose en banan i en liten bolle. Pisk så to egg, og ha disse oppi bollen sammen med 20-30 gram pulver. Bland alt. Stek i litt smør eller i en non-stick teflonpanne. Blir 3 tykke gode pannekaker!

  Setter pris på om andre kommer med lignende tips!

 21. Anbefaler alle til å prøve strawberry cream ! Kjempe godt og smaker ikke jæ*vli som mange andre.

 22. Har melkeallergi, bruker erteprotein (18 aminosyrer), smaker godt mikset med tropisk juice. Soyamelk, soyais, sjokoladepulver og erteprotein blir også en god shaker.

 23. Hvilket proteinpulver tåler varme? (Til å lage hjemmelagde proteinbars). Kan jeg bruke hva som helst?

 24. Lurte berre på om eg kunne ha brukt big mass og whey protein pulver, når eg skal begynne å trena no etter nyttår. Og eg er skikkelig tynn og høg, vil bli større og meir muskla.

 25. Tynn jente: Først og fremst bør du fokusere på å spise skikkelig (og nok) mat.

 26. Ser at broilern kommer med påstand om at animalske proteiner er best? Best ift til hva da? Muskelvekst? Animalsk protein både medvirker og fremprovoserer kreft samt hjerte og karsykdommer – dette gjør ikke protein fra planteriket. Det er vitenskapelig bevisst. Så at animalsk protein er best ift sunnhet og helse er i allefall en stor løgn.

 27. Kan det sies så enkelt som at mye av proteinpulvet som selges er tørket melk?

 28. Hei alle sammen! Jeg har et spørsmål til dere. Jeg har aldri brukt protein før og har trent siden 2013. Jeg vurderer å begynne med det! Jeg vil heller ikke gå opp i massen av muskler, jeg vil helst bare profilere dem! Har dere noen forslag på slike proteinprodukter?

 29. Hvis du med «profilere» mener mer definerte muskler, så er det lavere fettprosent som er veien å gå. Et proteinprodukt kan ikke styre dette.

 30. hei jeg er murer og trener 5 dager i uka.
  4 dager split trening og 1 dag med fotball.
  pluss at jeg har en veldig fysisk jobb mye bæring av tunge flispakker osv. hvormye protein skal jeg ha i meg trenger hjelp.

 31. Hei folka …mener å ha et ok tips …både når det gjelder smak og sammensetning. Bruker å ta en shaker etter trening . Har blåbær i fryseren …mixen består således av ; en banan , blåbær (20-30 bær …antidiok.) protein- pulver ( en scoop = 4-5 spiseskjeer) kokos el.ris – melk….mixer med en liten stavmixer…Vips -smaker fortreffelig og er innenfor anbefalte doser…Anbefales 🙂

 32. Bra tips folkens.

 33. Takk for tipset Tom H. Skal testes!

 34. Jeg har trent i 3-4 måneder snart og vurderer proteinpulver. Har et helt vanlig kosthold som sikkert kunne vært litt sunnere. Vil gjerne bli dfinert, bygge muskler og gå ned i vekt. Er idag 86kg og trenger 5 dager i uka.

  Har dere tips til å nå mitt mål?

 35. Bra artikkel! Det er generelt så mye idiotisk i media når det kommer til proteintilskudd at jeg får fnatt. Nei ingen TRENGER ekstra proteiner, men det er en veldig enkel og billig måte å få i seg nok på. Basta. Punktum.

 36. @Doglover : Fortell det der til en Inuit på 80 som aldri har sett en grønnsak.
  Problemet til de undersøkelsene du refererer til er at livsstil og genom ikke er tatt med i betraktning.
  På samme måte som med røyker-undersøkelser ender man opp med uriktige resultater fordi røykere og dyre-etere oftere er latere, feitere og sjeldnere uteksaminerte fra toppidrettshøyskolen enn det veggisser og ikke-røykere er.

 37. @jomar : Det står ikke dato på innlegget ditt her, men siden vi er medio 2020 i skrivende stund regner jeg med at 2012 er leeenge siden. Go for it! Just do it! Du spør om det ok å drikke proteiner.. det er ikke bol…

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)