Hva er halveringstiden til koffein?

Inntak av kaffe på ettermiddagen, kan påvirke søvnen din mer enn du tror.

(Publisert 01.10.2024)

Halveringstiden til koffein
Kaffe er både godt, oppkvikkende, og ikke minst det perfekte «limet» i sosiale settinger, men kanskje ikke så smart å drikke for mye av sent på dagen. Foto: Dreamstime.com

Halveringstiden til koffein er ca. 5 timer (men kan variere fra 1,5 til 9,5 timer alt etter individuelle forskjeller og helsetilstand). (Kilde). Det betyr at dersom du drikker en kopp kaffe etter at du har spist middag klokken 17, har du fortsatt halvparten av koffeinet fra den koppen i kroppen når klokken passerer 22 på kvelden.




En studie fant at kaffeinntak 6 timer før du legger deg, kan forkorte søvnen din med 1 time. Er du en av dem som tåler koffein dårlig, kan effekten påvirke søvnen enda mer.

Koffeinet når forøvrig full effekt i kroppen din omtrent en halvtime til time etter inntak.

Les også: 10 søvntips fra Bryan Johnson.

Hvor mye koffein er det egentlig i en kopp kaffe?

Svaret er at mengden varierer mer enn du kanskje tror. I en kopp vanlig sort trakterkaffe (2 dl) er det ca. 80 mg koffein, 90 mg i pulverkaffe 90 mg, og 107 mg i en liten kopp (0,4 mg) med espresso. (Kilde: Folkehelseinstituttet).

Imidlertid kan bønnetyper, bryggtid, kaffemengde mm. gjør at mengde koffein kan variere stort fra gang til gang. Hør bare her: I en amerikansk studie kjøpte forskerne et 4,7 dl stort krus med den eksakt samme kaffetypen fra den samme kaffebaren seks dager på rad. I labben fant de at koffeinmengden varierte fra 259 mg til 546 mg i de ulike koppene!

Les også:

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)