Motivasjonstips: Hold fast til nye gode vaner med 2-dagersregelen

Enten det gjelder å komme i gang med regelmessig trening, eller noe så enkelt som å bruke tanntråd hver kveld. 2-dagersregelen kan hjelpe deg til å holde fast ved den nye gode vanen.

Motivasjonstips
Det er fort gjort å «spore av helt» ved små tilbakeslag, uansett hvor motivert man er når man f.eks. starter på et nytt treningsprogram. Bruk 2-dagersregelen for å sørge for at det ikke skjer. Foto: Dreamstime.com

(Publisert 18.09.2019)

Problemet med nye vaner: Det er fort gjort å gi opp helt ved små tilbakeslag

De fleste kan vel kjenne seg igjen i dette scenarioet:

Du planlegger å begynne å trene fire dager i uka. Full av motivasjon skriver du ned tidspunkt og nøyaktig hva du skal gjøre på de ulike treningsøktene. Du setter igang. Den første økten går strålende. Du føler deg supermotivert. Dette skal du fortsette med for alltid!

Det går en uke, to uker, tre uker. Det går fortsatt greit selv om du ikke kjenner helt den samme gløden som da du startet opp. Et kveldsmøte på jobben dukker opp i almanakken, og du ser deg nødt til å droppe kveldens styrkeøkt på treningssenteret.

To dager går, og det er tid for neste planlagte økt. Løping. Du kjenner det frister lite. Det hjelper heller ikke veldig på motivasjonen at været har vært grått og guffent i det siste. Du blir hjemme.

Det blir litt sporadisk trening i ukene som kommer, før det til slutt ender med helt stopp.

2-dagersregelen

Eksemplet ovenfor kunne likesågodt ha vært å sykle i stedet for å kjøre bil til jobben, spise mindre snop på ukedagene eller å bruke mindre penger på unyttige formål.

Det tar lang tid å bytte ut gamle inngrodde dårlige vaner med gode, og det er enda lettere å gi opp ved små tilbakeslag (noe de fleste som har forsøkt å sette seg nyttårsforesetter kan skrive under på).

Løsningen er å ikke miste momentumet når den opprinnelige planen glipper. For glippe vil den. Mest sannsynlig ved flere enn en anledning. Det er menneskelig å ha varierende motivasjon fra dag til dag, og uforutsette ting kan dukke opp.

Nøkkelen til å likevel lykkes, er å fortsette selv om det blir dager med «huller» i planen. Det er her 2-dagersregelen kommer inn:

Det er helt greit å fravike planen én dag, men aldri to dager på rad.

Så enkelt, men likevel så effektivt. Klarer du å følge denne enkle regelen, sørger du for at den nye gode vanen din faktisk forblir en vane og ikke bare et forsøk.

Les også:

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)