Eldre og trening – det er aldri for sent!

En aktiv hverdag er slettes ikke bare for den yngre delen av befolkningen. Å trene og å holde seg i aktivitet blir desto viktigere fordi muskelmassen reduseres naturlig med alderen, og trening kan hjelpe til med å motvirke tapet. Ikke minst skaper det et velkomment energi-boost i hverdagen, og kan gjøre dagens gjøremål betydelig lettere.

Red. anm: Denne artikkelen er skrevet av gjesteskribent Anette Lien som for tiden studerer journalistikk i London.
(Publisert 13.06.2013)
Eldre og trening
Foto: Dreamstime.com

Fordelene overgår ulempene

Lenge har det hersket misforståelser rundt at eldre ikke burde trene på grunn av risikoen for skader. Om du har spesielle sykdommer eller tidligere skader er det viktig å ta de rette forholdreglene, og det kan også være lurt å forhøre seg med lege før du begynner å trene for første gang. For den normale mosjonist vil allikevel fordelene ved trening være større enn ulempene.

Professor Astrid Bergland ved Høgskolen i Oslo, sier til forskning.no: «Vi har bevist og erfart gjentatte ganger både nasjonalt og internasjonalt at bivirkningene av å trene, i forhold til bivirkningene av medisiner, er mye, mye mindre. Kroppen er ferskvare og den forfaller hvis den ikke brukes».

I tillegg til å ha god effekt på kroppen, som innbefatter forebygging av benskjørhet, styrker immunforsvaret og reduserer risikoen for ulike hjerte- og karsykdommer, kan trening og sportslige aktiviteter være godt for den sosiale og mentale helsen. Det er en flott måte å komme sammen med andre i lignende situasjon, og å hente ny energi i hverdagen. Godt for både kropp og sjel, med andre ord.

Tips og inspirasjon til å komme igang

Da gjenstår det bare å komme i gang. Under har vi samlet et knippe tips som kan gi inspirasjon og motivasjon til treningsøkten. Lykke til!

  • Start lett. Dørstokkmila er ofte den lengste, og det kan være lurt å få enten ektefelle eller andre bekjente med i treningsøkten. En treningskamerat kan tilby support og oppmuntring, og fungerer ypperlig som motivasjon til å fortsette treningen regelmessig.
  • Aktiviteter som gåturer, sykling og svømming er allerede populært, men også styrketrening kan være en fin treningsform å begynne med. Det er en effektiv og viktig type trening som gjør ledd og muskler sterkere – og gjør det igjen enklere å komme opp av sofaen.
  • Trening i eget hjem er fullt mulig, og nevnte styretrening kan lett gjøres på en matte i stua. Prøv ut forskjellige øvelser som knebøy, ryggstrekk, ulike mageøvelser og armøvelser. Du kan finne flere tips her. Også enkle aktiviteter som å støvsuge eller vaske i ti minutter kan ha en god effekt.
  • Det er faktisk mulig å være i bra form hele livet – selv med lavintensitetstrening. Hent inspirasjon fra utrolige Julius Margido Jensen (80). Jensen har kondisjon tilsvarende en 25-åring, og det kun grunnet regelmessig, lett trening. Han sier selv til Adressa.no at han aldri trener til han blir skikkelig sliten.

Det forskes for øyeblikket mye rundt eldre og treningsformer, og hvorvidt noen typer trening er bedre enn andre. Følg med på utviklingen, og ta det til etterretning. Én ting er imidlertid sikkert: Trening gir god helse, og det er aldri for sent å begynne.

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)