Fotball og mental trening

Har du noen gang tenkt over hvordan tankene dine påvirker deg i løpet av en fotballkamp?

En tidlig scoring vil for de fleste spisser virke som en mental vitamininnsprøyting og ytterligere løfte prestasjonen til den spilleren resten av kampen. På samme måte som en keeper ofte spiller opp mot sitt aller beste rett etter å ha reddet et «umulig skudd».

I motsatt fall blir vi ofte negativt påvirkert av personlige tabber og mål imot. Det er ikke uten grunn at mange trenere bytter ut spillere som har scoret selvmål eller forårsaket straffespark til motstanderlaget.

Her er en enkel visualiseringsteknikk du kan bruke for å dra med deg den gode følelsen fra tidligere suksesser allerede før kampen begynner.

1. Før du begynner må du tenke tilbake og plukke ut et av dine beste øyeblikk fra fotballbanen. F.eks. kan det være følelsen du hadde rett etter at du hadde scoret et hattrick eller stemningen i garderoben etter at laget ditt hadde slått et antatt bedre lag.

2. Finn et sted du ikke blir forstyrret den nærmeste halvtimen.

3. Sett deg godt til rette eller legg deg på ryggen.

4. Lukk øynene og se for deg at du slapper av i tærne. Når tærne føles fullstendig avslappet går du videre til foten. Jobb deg på denne måten systematisk gjennom alle kroppsdelene til du kommer til hodet. Du skal nå føle helt avslappet.

5. Forestill deg at du har et tredje øye litt ovenfor og mellom de to andre. Se for deg at du i ditt indre ser på dette punktet.

6. Du skal nå tenke tilbake på det øyeblikket du bestemte deg for i punkt 1. Kjenn på følelsen du hadde akkurat når du banket ballen i krysset etter at ha driblet 2 spillere. Hør jubelen fra lagkameratene dine. Tenk hva du tenkte akkurat da. Jo bedre du klarer å gjenskape opplevelsen i sinnet ditt jo større effekt vil denne øvelsen ha. Dvel på den gode følelsen. Kjenn at den brer seg i hele kroppen din. Spill det av som et filmklipp om og om igjen.

Denne teknikken kan du bruke så ofte du vil, gjerne før kamp eller trening. Lykke til!

5 kommentarer om “Fotball og mental trening”

  1. Skikkelig bra tips dette! Men spiller det ingen rolle i hvor lang tid før kampen denne prosessen avtar? Ser det står en halvtime, men den halvetimen brukes jo på oppvarming.

  2. Tusen takk 🙂 Fungerer utrolig bra denne metoden!

  3. Meget bra tips tusen takk:)

  4. Tusen takk for hjelpen, Prøvde det og det hjelpet meg. Takk 😀

  5. Jeg har veldig store krav til meg selv på fotballbanen, og når jeg ikke får til det som jeg vil bli jeg fryktelig frustrert. Jeg synes selv jeg er en sikkelig dårlig fotballspiller i disse situasjonene, og problemet er at jeg har veldig lett for å begynne å gråte. Dette vil jeg ha stopp på, gidder ikke å se ut som en pingle ute på banen heller. Men hvordan skal jeg greie å takle dette, for at det ikke skal gå så langt at tårene triller? hadde satt stor pris på svar 🙂

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)