Hard trening

Vær forsiktig når du trener hardt!

«No pain, no gain» er et kjent uttrykk blant kroppsbyggere og andre som trener styrke. Mottoet ble faktisk først innført av Jane Fonda i aerobic videoene hun ga ut tidlig på 80 tallet. Senere ble det adoptert av kroppsbyggermiljøene.

Dessverre er det sånn at «pain» fort kan lede til enda mer «langsiktig pain». Trener du skikkelig hardt er det viktig å ha meget godt grunnlag på forhånd. Å jukse med øvelsene når du trener hardt er den sikre måten å få skader på. Klarer du ikke å utføre øvelsen korrekt bør du heller ta av litt vekt («Legg igjen egoet i garderoben» er et godt mantra i så måte. Husk du er ikke på trening først og fremst for å imponere de andre på treningssenteret…).

Når du presser ut de siste kreftene av kroppen din gjør du deg også mer åpen for sykdom. Kroppen og immunforsvaret bruker alle ressursene til å bygge seg opp igjen, og virus/bakterier får friere spillerom. Den lille ekstra treningseffekten du fikk av å ta deg helt ut går fort opp i spinninga om du blir liggende en uke med forkjølelse. Se bare på toppidrettsutøvere hvor ofte de er syke.

Hard trening
Overdrevent mange pullups, hvor man kun utfører den eksentriske fasen, (fordi man ikke enda ikke klarer en «vanlig» repetisjon), er en av gjengangerne blant tilfellene av treningspåført rabdomyolyse. Foto: Dreamstime.com.

Ting å ta med i betraktningen når du planlegger å trene hardt:

  • Harde økter krever lengre restitusjonstid.
  • De smarte varierer belastningen. Har du som mål å forbedre tiden din på 10 000 meter, får du sannsynligvis større utbytte av å legge inn noen rolige langturer mellom hardøktene enn om du kjører hardt på hver eneste trening.
  • Styrketrening. Ja, det er mulig å trene styrke hver dag. Riktignok ETTER at du har bygget et godt grunnlag, og såfremt du varierer intensiteten med tunge og lette dager (den vanligste måten å gjøre det på, er å trene ulike deler av kroppen på forskjellige dager). De senere år har media omtalt flere tilfeller av Rabdomyolyse (døde/ødelagte muskelfibre som skilles ut i blodet) i Norge. Gjengangeren er relativt utrente mennesker som plutselig begynner å trene knallharde styrke/crossfitøkter uten tilstrekkelig grunnlag.

En kommentar om “Hard trening”

  1. Så sant så sant. Se bare på Marit Bjørgen. Jeg tror hun har slitt i mange år av overtreningen som de drev med.

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)