Hold riktig fokus!

Virkeligheten din bestemmes til enhver tid av hva du fokuserer på.

Se for deg at du er en fotballspiller som skal ta et avgjørende straffespark i en viktig kamp. Scorer du går dere til finalen, men bommer du, er dere ute av hele turneringen. Kort fortalt, du befinner deg under et voldsomt press!

Hva du tenker i en slik situasjon utgjør en enorm forskjell. Sammenlign de to følgende tankemåtene, hvilken tror du er mest hensiktsmessig i dette scenarioet:

1. «Jeg må ikke bomme nå, det er så mye på spill. Ballen må ikke gå utenfor, vi går faktisk glipp av finalen og jeg svikter de andre på laget.»

2. «Jeg føler med rolig og trygg, laget har valg meg til å ta straffesparket siden jeg er den beste spilleren på laget. Jeg ser for meg jubelbruset fra tribunen når jeg klinker ballen i krysset utagbart for keeperen!»

Spørsmålet kan virke banalt, selvsagt er alternativ 2 riktig svar tenker du. Men! Hadde du tenkt sånn i en reel situasjon? Faktum er at de aller fleste av oss vanligvis fokuserer mer på frykten for å mislykkes og konsekvensene av dette enn å tenke på det vil burde ha fokusert på, nemlig at vi lykkes med oppgaven vi skal utføre. Det er ofte denne lille forskjellen i tankegang som skiller store mestere i sine idretter fra de middelmådige.

Det er ganske enkelt, hjernen vår gir oss mer av det vi tenker på til enhver tid. Tenker du setningen: «Jeg må ikke bomme på målet», så programmerer du faktisk deg selv til nettopp det du vil unngå, å bomme! Å forandre grunnleggende tankegang som dette er ikke gjort over natta, men som med kroppen kan sinnet trenes opp. Første steg er å bli bevist det som foregår i sinnet ditt og bytte ut negative ødeleggende tanker med et positivt prestasjonsfremmende fokus.

Fokus

Med konsentrert fokus over lang tid er alt mulig! Et særtrekk ved suksessfulle mennesker er evnen til å kunne rette sin hele og fulle konsentrasjon med lasernøyaktig presisjon mot akkurat det som skal til for å nå målene de har satt seg. (Illustrasjonsfoto: Dreamstime.com)

Øvelse:

Sett deg ned med penn og papir.

1. Tenk tilbake, hva pleier du å tenke i sitasjoner hvor du skal prestere noe?

2. Skriv ned så detaljert som mulig hva du burde ha tenkt i disse sitasjonene, og enda viktigere, hva du skal tenke i tilsvarende situasjoner i fremtiden.

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)