Hva er CLA?

CLA (forkortelse for Conjugated Linoleic Acid eller konjugerte linolsyrer på Norsk) er et omstridt kosttilskudd.

CLA er en fettsyre som finnes naturlig i små doser i blant annet rødt kjøtt- og melkeprodukter fra dyr som spiser gress. Problemet er at i det moderne dyrehusholdet er det stadig færre dyr som får gress, og som et resultat av dette får vi i oss mindre naturlig CLA gjennom kosten. CLA-produktene du får kjøpt i f.eks. helsekostprodukter fremstilles syntetisk. Det reklameres med at Kosttilskuddet øker muskelveksten samtidig som det hjelper deg å gå ned i vekt, i tillegg til en rekke andre helsebringende egenskaper (bl.a. har forsøkt utført på rotter vist at CLA reduserte risikoen for diverse krefttyper). For personer som sliter med overvekt høres jo dette utvilsomt ganske så fantastisk ut.

Det er gjort en rekke studier hvor resultatene spriker i flere retninger. Blant annet viser en Svensk studie utført på 60 overvektige menn at testpersonene ikke gikk ned i vekt, men hadde en liten reduksjon i magefett. I en annen studie som sto på på trykk i International Journal of Obesity i 1997, ble 40 overvektige personer mellom 18 og 44 år fulgt over 6 måneder. Halve gruppen fikk 3,2 gram CLA pr. dag, mens den andre halvdelen fikk et placebo uten å vite det. Etter 6 måneder hadde den første gruppen gått ned i snitt 0,6 kilo og de som fikk et placebo hadde gått opp 0,7 kilo.

Advarsel fra Mattilsynet til visse grupper

Etter en risikoutføring utført av Statens næringsmiddeltilsyns vitenskapskomité gikk Mattilsynet i 2004 ut med en advarsel om bruk av CLA-produkter for følgende grupper:

  • Gravide
  • Ammende
  • Grupper som er disponert for hjerte-karsykdommer
  • Grupper som er disponert for diabetes

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)