Hvor blir det av fettet når du går ned i vekt? Studie: Den metabolske prosessen ved vektnedgang

(Publisert 18.12.2014)

– Det vet jeg! Svarer du kanskje. – Fettet blir selvsagt omgjort til energi eller varme.

Svaret er mangelfullt, og om det kan være en trøst: Dette er en vanlige misoppfatning også blant ernæringseksperter, personlig trenere og leger når det kommer til vektnedgang, ifølge forfatterne bak en ny studie utført ved University of New South Wales i Australia som ble publisert denne uken i juleutgaven av British Medical Journal.

Fettceller
(Illustrasjon: Dreamstime.com)

Rent konkret – Hva skjer med 10 kilo fett etterhvert som de forsvinner når du slanker deg?

Ifølge forskerne er ikke svaret så vanskelig å finne dersom han har god forståelse for grunnleggende biokjemiske prosesser. Videre hevder de at dersom man følger atomene i de 10 kiloene med fett mens de «forlater» kroppen ettersom vekten kryper nedover, vil man oppdage at:

 • Ca. 8,4 kilo pustes ut gjennom lungene som karbondioksid.
 • Ca. 1,6 kilo blir til vann (og forlater kroppen gjennom svette, urin og andre kroppsvesker).

(For å være mer korrekt: Du må inhalere 29 kilo oksygen for å gå ned 10 kilo, en prosess som produserer 28 kilo karbondioksid og 11 kilo vann).

I studien bruker forskerne utregningen nedenfor til å vise at fett (sammen med oksygen) metaboliseres til karbondioksid og vann når du slanker bort fettet.
Prosess ved vektnedgang

Svarene spriker – også blant fagfolk

I forbindelse med studien ble 150 leger, ernæringseksperter og personlige trenere intervjuet og spurt om hva de trodde skjedde med fettet når det ble slanket bort.

Mer enn halvparten svarte energi eller varme. Svært få svarte riktig (karbondioksid og vann). F.eks. så var det flere som svarte at de trodde fettet ble omgjort til muskler eller at fettet kom ut som ekskrementer enn det korrekte svaret.

«Disse svarene bryter med loven om bevaring av masse,» hevder en av fortatterne bak studien, Ruben Meerman. «Vi mistenker at denne vanlige misoppfatningen skyldes energi-inn energi-ut mantraet innenfor vektnedgang.»

Etiketter Trening og helse |

En kommentar til “Hvor blir det av fettet når du går ned i vekt? Studie: Den metabolske prosessen ved vektnedgang”

 1. Geir Olsen Skrev:

  Her avslører Dere liten kunnskap. Når dere sier at svaret er karbondioksid og vann, så er det NETTOPP et resultat av det frigjøres energi og varme fra fett. I aerobe prosesser så frigjøres energi (ATP), karbondioksid og vann. Fett kan KUN forbrennes aerobt. Energi komponenten har to deler, der ca, 25% kan gå til mekanisk energi(nyttevirkning), kjemisk arbeid(syntese av molekyler), transportarbeid(molekyler intra og ekstracellulært) og resten frigjøres som varme.
  Så kalt brunt fettvev kan frigjøre energi i form av varme alene uten at noe av energien går til mekanisk arbeid.

  Fett kan med andre ord ikke «forsvinne» som karbondioksid og vann alene (noe dere hevder) uten at det frigjøres energi og varme. Dette er et kort-svar og ikke en komplett forklaring på hele lipid metabolismen under slanking.

  Altså det samme man har visst leeenge…………

  Heldigvis gjelder termodynamikkens 1. lov fremdeles.

  Med andre ord svarte mer enn halvparten av de spurte i undersøkelsen riktig ut i fra det dere har referert.

Legg igjen en kommentar: