Hvordan skifte sinnstilstand på et øyeblikk

Se for deg at du selv kunne ha valgt hvilken sinnstilstand du befinner deg i. Deprimert eller stinn av selvtillit – du bestemmer. Hva ville du ha valgt?

(Sist oppdatert 27.08.2014)
Sinnstilstand

Illustrasjonsfoto: © Kamil Macniak | Dreamstime.com

«Hvis ikke DU kan kontrollere tankene dine, vil noen ANDRE gjøre det.» – John Allston.

Den gode nyheten er at det kan du. Den dårlige nyheten er at du mest sannsynlig lar omstendigheter eller «grums» fra underbevistheten din bestemme hvordan du føler deg.

Du får en sur kommentar fra en kollega , og vips – du er i dårlig humør. Du skal til å sette et straffespark under en fotballkamp, og underbevistheten din minner deg på sist gang du bommet, og vips – du overveldes av frykten for å bomme igjen.

Pavlovs hunder

Den Russiske forskeren Ivan Pavlov (1849-1936) oppdaget noe besynderlig under forsøkene sine på hunders fordøyelsessystem. Pavlov drev opprinnelig forskning på spyttet som ble utskilt i hundens munn når dyret fikk mat. Han oppdaget imidlertid raskt at spyttproduksjon økte allerede før hunden fikk maten i munnen. Det var nok at de kunne se eller lukte maten.

Han fortsatte eksperimentene ved å ringe med en bjelle hver gang han ga hundene mat. Etter å gjort dette en stund viste det seg at hundene automatisk begynte å sikle hver gang Pavlov ringte med bjella, selv når de ikke fikk mat.

Forankring – en teknikk for å knytte positive følelser til en utløser

Som Pavlovs hunder, settes også vi mennesker i ulike sinnstilstander av f.eks. lyder og lukter vi assosierer noe spesielt med. Tenk bare tilbake til når du sist kjente duften av nystekt ribbe, ble du ikke automatisk satt i julestemning? Eller når du hører igjen musikken som ble spilt på nattklubben den kvelden du møtte ditt livs store kjærlighet. Kjenner du hvordan den berusende forelskelsesfølelsen kommer tilbake?

Forankring er en teknikk som brukes ofte i nevrolingvistisk programmering. På samme vis som Ivan Pavlol knyttet lyden av en bjelle til følelsen av å få servert mat, går teknikken ut på at du knytter en positiv sinnstilstand til en valgt utløser (ankeret).

Ved å repetere denne koblingen mellom sinnstilstand og utløser om og om igjen, bygger du etterhvert et kraftig verktøy som kan brukes når som helst. Tenk hvor nyttig det hadde vært å frembringe en følelse av enorm selvtillit rett før et viktig jobbintervju, fotballkamp eller når du skal holde en tale foran mange mennesker.

Fremgangsmåte:

1. Bestem deg først for hvilken sinnstilstand du ønsker å knytte ankeret (utløseren) til. (F.eks. totalt avslappet, stolt, modig, full av selvtilitt eller glad).

2. Velg anker (f.eks. klem tommeltott og pekefinger hardt mot hverandre på venstre hånd). Du kan velge hva du vil, men en lyd er kanskje ikke så praktisk i alle situasjoner…

3. Tenk tilbake på en situasjon hvor du hadde den følelsen du skal knytte til ankeret. Om du f.eks. valgte å føle deg full av selvtillit, tenk tilbake til en gang i livet ditt når du hadde denne følelsen. Dette kan være det øyeblikket du akkurat hadde scoret 3 mål i en fotballkamp og tilskuerne ropte navnet ditt, eller den dagen på jobben når sjefen din skryter deg opp i skyene foran kollegaene dine. Hvis du ikke kommer på noe, se for deg hvordan du ville ha følt deg om du var proppfull av selvtillit.

4. Lukk øynene og forsøk å frembring minnet fra dette øyeblikket så nøyaktig som overhodet mulig. Lev deg fullstendig inn i situasjonen. Se hva du så med øynene dine den gangen. Hør lydene du hørte. Kjenn hvordan følelsen av selvtillit formelig svulmet i kroppen din! La følelsen totalt overvelde deg. Når følelsen er på sitt aller mest intense utfører du utløseren.

5. Åpne øynene og vend oppmerksomheten din mot noe helt annet for å bryte sinnstilstanden (se f.eks. på tv et par minutter).

6. Gjenta punkt 3 til 5 minst 4 ganger. For best effekt, ikke bruk den samme hendelsen i punkt 3 hver eneste gang. Desto flere forskjellige minner fra situasjoner hvor du var full av selvtillit du klarer å frembringe, desto sterkere vil ankeret bli.

Denne øvelsen kan du gjenta så ofte du vil. Den har absolutt ingen bivirkninger, og kan brukes på utallige områder av livet ditt. Hver gang du repeterer øvelsen bygger ankeret seg enda litt sterkere enn det var tidligere. Lykke til!

2 kommentarer om “Hvordan skifte sinnstilstand på et øyeblikk”

  1. Er fast leser på denne siden, og vil bare si tusen takk! Jeg prøvde denne teknikken i morges. Det virker! Jeg så for meg at jeg var helt avslappet på stranden i syden. Når jeg nå klemmer sammen fingrene nå så kjenner jeg at jeg faktisk blir mer avslappet!!

  2. Hva med oss som har aphantasia.? Vi kan ikke se for oss noe.

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)