Isometriske øvelser kan senke blodtrykket ifølge ny studie

Britiske forskere har sammenlignet ulike treningsformers effekt på blodtrykket.

(Publisert 14.09.2023)

90-graderen
Foto: Dreamstime.com

Det er et ubestridt fakta at fysisk trening er en effektiv måte å redusere høyt blodtrykk på. Men hvilken treningsmetode har størst effekt? Utgangspunktet for denne samlestudien som ble publisert i British Journal of Sports Medicine, var at tradisjonell aerob trening er det man vanligvis anbefaler for mennesker med høyt blodtrykk. Disse anbefalingene baserer seg imidlertid til en stor del på gamle data, og forskerne ønsket derfor å ta en bred titt på nyere studier hvor også andre treningsformer er undersøkt.
270 randomiserte kontrollerte studier med i alt 15 827 deltagere fra tidsrommet 1990 til 2023 ble gjennomgått. Forskerne fant at alle treningsformene hadde en positiv effekt på å senke blodtrykket, men at ingen av dem var mer effektive enn isometriske styrkeøvelser, både på det diastoliske- (under hjertets hvilefase) og det systoliske (under hjertets sammentrekningsfase) blodtrykket.

Mest effektive treningsformer ifølge studien (i synkende rekkefølge fra mest- til minst effektiv):

1. Isometrisk trening (f.eks. sitte i 90 grader ved en vegg, plankevarianter mm.)
2. Kombinert trening (en kombinasjon av vekttrening og aerob trening).
3. Styrketrening (vanlig «dynamisk» styrketrening med kroppsvekt, vekter eller strikk som motstand).
4. Aerob trening (kondisjonstrening med lav/moderat intensitet som jogging, gåing eller sykling).
5. Høyintensiv intervalltrening (HIIT) (intervalløkter med høy intensitet over kort tid på hvert drag).

Blant de isometriske øvelsene ble den gode gamle gymøvelsen «90-graderen mot en vegg» trukket frem som særlig effektiv for å redusere blodtrykket, og blant de aerobe treningsformene var løping mer effektiv enn gåing.

(Verdt å merke seg at alle treningsformene over viste god effekt, og at det var forholdsvis små forskjeller mellom resultatene på de tre nederste i listen).

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)