Løpetrening

Løping er en av de mest effektive formene for trening som finnes. Dessverre også en av de som genererer mest skader.

Bruk god tid til oppvarming før du begynner løpeturen. Om du nettopp har startet å trene kan feks. 10 minutter rask gange være en ypperlig oppvarming. Når du løper utsettes kroppen for støt tilsvarende 3-4 ganger kroppsvekten din. Det er derfor viktig å være nøye med oppvarming for å unngå skader.

Har du muligheten for det er myke underlag som skogstier og grus mye bedre enn asfalt. Pass også på å bruke skikkelige løpsko, gjerne med demping både foran og bak. Det er også forskjell på hvilken pronasjon foten vår har. Skal ikke gå mer inn på dette her, men forretningene som selger løpsko kan hjelpe deg med dette.

Se også: Treningsprogram løping (for nybegynnere).

Selve løpeturene i starten kan godt vare rundt en halvtime. Løp ikke fortere enn at du klarer å prate (tips! For å gjøre det hele mer motiverende kan du jo få med deg en venn på løpetreningen). Puls på 130-140 er fint. Bruk gjerne pulsklokke om du har dette, men det er ingen nødvendighet.

I starten er 3 løpeturer i uka passelig. Du vil etterhvert ganske kjapt merke at formen bedrer seg, og du vil også oppleve hvor godt det gjør. Det er vanlig å føle velbehag under/etter en løpetur når du er i god form. Kroppen produserer endorfiner som nesten kan sammenlignes med svake rusmidler, eneste forskjellen er bare at det er 100% naturlig og sunt! Så hva venter du på? Sett i gang å løp!

Lykke til!

4 kommentarer om “Løpetrening”

  1. Løp deg en tur på 10-15 minutter. Etterpå finner du deg 100-200 meter ca. og løper dette i 80-90% fart, og repeterer dette 8 ganger. Som restitusjon så løper du de siste 10-15 minuttene i normal tempo.

  2. man kan ikke si 130-140 i puls:) alle har forskjellig! Hvis jeg skulle holdt 130 i puls på en joggetur hadde det ikke gått fort:)

  3. Vil vel egentlig si at 3 joggeturer i uken kan bli for mye belastning for kroppen og lett føre til beinhinnebetennelse – noe som er tydeligvis er veldig vanskelig å bli kvitt. Vær forsiktig, trapp opp istedenfor.
    Ett spørsmål er; har noen tips som kan gjøre en joggetur «artigere»? Trenger på en måte noe å «gjøre» mens jeg jogger, for å ikke tenke at det er kjedelig og jeg like gjerne kan stoppe opp..

  4. Musikk gjør løpeturen artigere. Ha musikk med ulik takt slik at du kan variere tempo i takt med musikken. Løp i skogen, da kan du også legge inn noen «dansetrinn» uten å være redd for at noen skal se deg:-) Bruk skogen aktivt, hopp over stubber etc. God tur:-)

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)