Maraton-trening

Å gjennomføre et fullt maraton løp på 4,2 mil er ikke noe man gjør uten å ha gått gjennom et grundig treningsprogram på forhånd.
Maraton - trening
(Illustrasjon: Dreamstime.com)

Belastningen bena blir utsatt for samt selve utmattelsen krever grundige forberedelser. Er du i dårlig form kan du det første året planlegge å gjennomføre en halvmaraton som et delmål på veien til en full maraton året etter.

«Du må glemme forrige maraton før du gir deg i kast med neste. Sinnet ditt må ikke vite hva som kommer.» – Frank Shorter

Jo før du begynner opptreningen, jo større sjanse har du for å klare å gjennomføre ditt første maratonløp. Selv om du er vant til å løpe, vil de fleste oppdage at det er noe helt annet å skulle løpe over 4 mil (42 195 meter for å være nøyaktig).

«Gode ting kommer langsomt – spesielt i langdistanseløping.» – Bill Dellinger

I opptreningsfasen bør du etter hvert legge inn en skikkelig langkjøringstur på rundt 2 mil i uka i tillegg til kortere turer med høyere hastighet. Pass på å få nok hvile mellom øktene slik at du ikke risikerer å bli overtrent eller få skader. Legg så mye av løpingen som mulig til mykt underlag som f.eks. grus for å skåne bena. På vinteren er langrenn en fin måte å få variert treningen, samtidig som det er utmerket utholdenhetstrening.

«Du er i trøbbel hvis du føler deg dårlig etter 16 kilometer. Føler du deg dårlig etter 32 kilometer er du normal. Hvis du ikke føler deg dårlig etter 42 kilometer, da er du unormal.» – Rob de Castella

De siste ukene bør du kutte dramatisk ned på treningen slik at kroppen er fullt restituert til løpet. Vær nøye med å få sovet og spist godt de siste dagene.

«Det eksisterer noe sånt som dårlig vær, kun svake mennesker.» – B. Boweman

Drikk regelmessig under hele løpet. Når du først har gått tom er det for sent…

«Hvis du ønsker å vinne noe, løp 100-meter. Hvis du ønsker å oppleve noe, løp en maraton.» – Emil Zatopek

Selv om du skulle føler deg i toppform i starten av løpet, ta det rolig! Det er bedre å starte veldig forsiktig og ha krefter igjen mot slutten enn å løpe seg fullstendig tom og kanskje måtte bryte. Ikke bry deg om at mange suser forbi deg i starten. Kanskje er det du som passerer de samme løperne om 2 mil når de har møtt veggen?

Lykke til!

Litt inspirasjon:

Historien bak Maraton er legenden om den greske soldaten Pheidippides som løp fra byen Marathon til Aten for å fortelle at den greske hæren hadde beseiret perserne i et stort slag (Slaget ved Marathon, derav navnet).

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)