Mike Fremont: USAs sprekeste hundreåring

Sylsprek hundreåring deler hemmeligheten bak sitt lange liv i podcast med Rich Roll.

«Jeg er 22 år eldre enn den gjennomsnittlige personen som dør i dette landet, og det har vært en fornøyelse!»

Fremont hevder at han var ikke noe særlig til konkurransemenneske før han fylte 88 år (!). Etter den tid har han imidlertid satt en rekke rekorder. Det drøyt timeslange intervjuet starter med at Roll spør ham om hvordan det er å fylle hundre år. Hvorpå Fremont svarer, -at tro det eller ei, men dette er de utvilsomt beste årene av livet mitt!

Startet å løpe regelmessig først som 36-åring

To uker etter at parets tredje barn blir født, dør hans daværende kone av hjerneslag. Bare et år etter at han hadde startet sitt egen bedrift. Alene med tre små barn, føler den 36-årige Mike seg stresset og overveldet av ansvar.

De bor rett ved en demning, og her finner han en måte å få utløp for stresset på: Løping. Han begynner å løpe frem og tilbake over demningen hver dag etter jobb.

«Løpingen ga meg veldig mye. Det var bedre enn å drikke to martinier!»

Han fortsatte å løpe, men tanken på å konkurrere falt ham ikke inn. Et og annet mosjonsløp og maraton har det blitt opp gjennom årene for moro skyld på oppfordring fra andre, men pipen fikk en annen lyd etter at Mike fylte 88 år. Her er bare noen av rekordene han har satt:

Raskeste maraton noensinne løpt av en 88-åring, 90-åring og 91-åring. Som 96-åring satte han den amerikanske rekorden på 1-mile i klassen 95 til 99 år. Han har padlet kano hele livet, og som 99-åring var han den eldste til å delta i «the Canoe National USCA Championships».

Mikes treningsuker besto som regel av tre løpeturer a 10 miles (ca. 16,1 km) i parken frem til han fylte 98. Med glimt i øyet forteller han at 10 miles tok for lang tid med det tempoet han holdt, så nå har han redusert til 5 miles (ca. 8,05 km). Dette i tillegg til tre ukentlige padleturer i den lokale innsjøen kl. 07.30 om morgenen (før motorbåtene kommer på vannet, som han selv sier), sammen med en kanopadlegruppe han selv var på å starte.

(Intervjuet kan sees her, hvis videoen over ikke starter).

Mikes hemmelighet: Kosthold og stress

Han forteller at den store endringen i livet kom da han som 69-åring ble diagnostisert med tarmkreft med spredning. Inspirert av en japansk bok om makrobiotisk kosthold, gjorde han radikale forandringer og skiftet til et etterhvert 100% plantebasert kosthold. Legene ga ham valget mellom å operere, hvis ikke ville han ha maksimalt tre måneder igjen å leve. Han avslo (noe som absolutt ikke er å anbefale, red.adm.).

Han overlevde imidlertid, og hevder at svulsten begynte å blø to år senere hvorpå han fikk fjernet den i en operasjon. Legene kunne visstnok ikke se noe til spredningen de hadde sett to år tidligere. Han har holdt på kostholdsendringene siden, og sier at plager han hadde slitt med hele livet tidligere, som leddgikt og rødlig eksem rundt leppene og på fingrene, har forsvunnet helt.

Fremont er overbevist om at grunnen til hans lange liv og mange rekorder, kan tilskrives kostholdet. Han fremhever også stress som en av tingene som «tar livet av folk» i tillegg til usunn mat. Kan man holde seg unna mentale påkjenninger og stress, står man bedre rustet for et langt liv.

(Publisert 06.09.2022)

Les også:

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)