Selvforsvar

Definisjonen på selvforsvar er å forsvare seg selv eller ens eiendeler fra fysiske angrep. Her er 5 grunnleggende tips:
Selvforsvar
(Illustrasjon: Dreamstime.com)

1. Det aller beste selvforsvarstipset er å unngå problemene allerede FØR de dukker opp. Trekk deg unna når noen ypper til bråk på byen eller når noen i en ungdomsgjeng roper etter deg på gata. Ja, det kan muligens virke feigt, men husk at du får ingen medalje for å risikere liv og lemmer ovenfor en ukjent bølle. Hva om vedkommende har en skjult kniv eller flere kamerater i nærheten?

2. Står du ovenfor en eller flere ukjente overfallsmenn, ta beina fatt og LØP alt du makter! Ikke bli stående å vurder situasjonen.

3. Rop om hjelp så høyt du klarer. Ikke bare kan ropingen føre til at andre personer kommer og hjelper deg, men også at angriperen trekker seg av frykt for at andre skal høre deg.

4. Skulle du ikke klare å unngå en konfrontasjon, bruk ufine midler! Størst sjanse for å skade motstanderen har du om du slår eller sparker mot halsen, øynene eller skrittet. Bruk alle tilgjengelige gjenstander som våpen.

5. Lær deg en kampsport! I de største byene finnes det et enormt utvalg av ulike selvforsvarskurs å velge mellom. Noen av de mest populære er Boksing, Karate, Jujutsu, Judo, Aikido, Kung-fu, Kendō, Kenjutsu, Krav Maga, Taekwondo, Mixed Martial Arts, Thai-boksing, Qwan Ki Do, Ninjutsu, Vale Tudo, Jeet Kune Do, Kickboxing og Capoeira.

(Del gjerne dine erfaringer med de ulike kampsportene i kommentarfeltet nedenfor.)

Etiketter Kampsport |

17 Kommentarer til “Selvforsvar”

 1. harald bang olsen Skrev:

  Du bør trene Jeet Kune Do fordi dette er en kampteknikk og ikke en sport. Blir du angrepet ute på gata er det ingen regler som gjelder, kun mest mulig effektivt forsvar. I karate, boksing osv øver du på teknikker som er begrenset av hva som er tillatt i sporten. I Jeet Kune Do lærer du blant annet å bruke slag og spark i skrittet på en motstander. For å nevne noe.

 2. annonym Skrev:

  det kommer ikke an på kampsport men utøver. og det at i kampsport trenner man på tekkniker som for deres sparringstype er sant, men i kampsporter så har man og selvforsvar der man lærer å forsvare seg selv med forskjellige tekkniker. blant annet slag og spark mot skritte.

 3. Joakim Skrev:

  annbefaler alle å begynne med Mixed Martial Arts, som er en blanding av alle di som er listet opp der oppe. Flere andre også. MMA, som er en fin forkortelse, tar det beste fra alle kampsportene. Alt som ikke fungerer, som alle de teite armbevegelsene fra Kung Fu, fjernes fordi det ikke fungerer i ekte kamp.

 4. d Skrev:

  du bør prøve mma( mixed marshal arts) der er alt lov uten om skittne triks..
  og bare de mest effektive teknikkene blir brukt. en gate kamp ender altid på bakken og der lærer mma deg det beste av bryting, judo, og jujutsu..

 5. Kyo Skrev:

  Hvis du faktisk kan litt selvforsvar ender en gatekamp aldri på bakken, for da har du lært å uskadeliggjøre motstanderen på en måte som gjør at du er klar for neste og da kan du ikke befinne deg på bakken.
  De teite armbevegelsene i Kung Fu som du kaller det, er der for en grunn, de forvirrer motstanderen, og de fungerer! Spesiellt hvis du er på byen og motstanderen din er beruset.

 6. kalle Skrev:

  judo, et kast i asfalten og der ligger h*n.

 7. lou thai chei Skrev:

  krav maga, enesete geniale kampsport nå det gjelder selvforsvar, krav maga er lagd for ekte konflikter ikke som wire fu, karate eller lignene. krav maga brukes også av verdens beste elitesoldater. mouay thai og sambo er også bra.

 8. N Skrev:

  uansett om enn kan litt eller mye selvforsvar betyr ikke det at enn ikke kan falle på bakken. en kan ikke vite om motstanderen har egne ferdigheter når det gjelder kampsport og bør da ikke tas for gitt, uansett om motstanderen hadde vært beruset eller ikke. og den «håndviftingen» i kung fu kan sikkert være ganske nyttig for å distrahere, men jeg tror at vis man bruker for mye av energien på det blir enn litt sliten og motstanderen blir lei og hopper heller rett på deg mens du konsentrerer deg med distraheringen…

 9. Ruben Skrev:

  Uansett hva slags kampsport du velger, så er jo det viktigste at du bruker den for det den er verdt. Drivi med Karate stund nå og selvforsvarsteknikkene vi bruker ser vi at Krav Maga utøvere bruker ganske flittig selv. Folk som sier at Karate/TkD/Kung Fu er dårlige og bundne kampsporter vet ikke hva de driver med. Der jeg trener lærer vi alt fra å nøytralisere til å drepe, og alt i mellom. Øyestikking, knekke armer/ribbein, skrittspark, kveling, nakkeknekk osv er vanlig kost, og det BØR det være i kampKUNST. Som MMA, som er en kampsport, så lærer man likevel å forholde seg til et gitt reglement. MMA fungerer kjempebra på gata mot folk som er ute etter å slåss, det er sikkert og visst, men mot våpen er jo takedown og andre MMA spesialiteter litt risikofylt, vil nå jeg si. Spesielt hvis han har en hissig kompis som er med.
  Jeg mener ikke noe negativt mot MMA, det er en utrolig bra idrett med et ganske realistisk regelsett, men på gata gjelder ingen regler og det er det vi trener på der jeg trener Karate. Det er forskjell på kampsport og kampkunst. Sport er de idrettene som hører hjemme i ringen, kunst er ment for å forsvare med de midler du har for hånden.
  Karate/Kung Fu/TkD SKAL… lære deg det jeg har ramset opp nå. Hvis du trener på et sted de ikke lærer deg dette, samt fullkontakt-sparring, så lurer de deg. Hvis noen er uenige, så svar gjerne!
  Greetz

 10. Martin Fagelund Skrev:

  Gracie Jiu Jitsu / Brasiliansk Jiu Jitsu er den beste og mest effektive selvforsvars systemet i verden og det er en av de få selvforsvar systemer som kan beseire en større, raskere og tungere person enn deg selv, og det har dem bevist. I Gracie Jiu Jitsu (GJJ) lærer du å forsvare deg på bakken, du lærer også hvordan du får kampen ned på bakken. Det ligner litt på Judo. Man lærer å kontrollere motstanderen, uten å skade han/hun, men hvis det er nødvendig lærer du å kvele og knekke ledd. Mange spør om GJJ kan brukes mot mange motstandere samtidig, men det du burde spørre deg selv om, er om det er andre kampsporter som kan forsvare seg selv mot flere motstandere? Mange tenker at man kan sparke eller slå et slag og knocke en og en ut, men hva er sjansen for at du treffer et perfekt slag eller spark hver gang!?

  Søk på youtube eller andre steder med «Gracie Jiu Jitsu vs hvilken som helst kampsport. (Brasiliansk Jiu Jitsu er mer en kampsport enn selvforsvar, men funker ganske bra for det.)

  I en ekte kamp er det 95% sjanse for at kampen går i bakken. Så det å kunne slå og sparke hjelper ikke, spesielt hvis motstanderen din er større, raskere og tungere enn deg. Pluss at du bruker masse energi og blir fort utslitt.

  Gracie Jiu Jitsu ble til i 1925 av Heilo Gracie, som senere fikk en sønn, Rorion Gracie som kom opp med ideen UFC (Ultimate Fighter Championship) i 1993. Han lagde det for at hele verden skulle se hvilken kampsport/forsvars system som var best og mest effektivt i hele verden. Det var ingen regler, ingen poeng eller tid, fordi det skulle være så realistisk som mulig. Hans yngere bror, Royce vant UFC 1 selv om han var den minste deltageren. Han vant også senere UFC 2 og 3.

  Søk på youtube, google eller andre steder med Gracie Jiu Jitsu og lær deg mer om det. Det funker 110%, GARANTERT! 😀 Det er faktisk ikke til å tro! 😛
  Så hvis du ser etter den beste og mest effektive selvforsvar systemet i verden, trenger du ikke å lete lenger. Lær deg Gracie Jiu Jitsu 😀 Det er så UTROLIG mye bedre enn du tror! og det er mye mer i GJJ enn du tror. Hvis du har små barn som du vil at skal lære å forsvare seg selv eller som trenger mer selvsikkerhet, er det noe som heter: Gracie Bullyproof. Det er et kjempe bra program. Gå til Graciebullyproof.com og lær mer. Det er også mange eksempler fra familier som har brukt programmet.
  Hvis du ser etter et program som lærer deg vanlig Gracie Jiu Jitsu, gå til: Gracieuniversity.com eller søk på Gracie Combatives på youtube.com.

  Gå også til: Gracieacademy.com

  Hvis du har noen spørsmål, trenger hjelp eller annet, send meg en melding: martin_fagelund@hotmail.com (Jeg svarer så fort som mulig.) ;D

 11. Hunden Skrev:

  De kampsportene som gjør deg best trent på kortest mulig tid er boksing og bryting. Hvis du er ung og flink i idrett, så snyter du deg selv hvis du driver med noe annet. Det vil gi deg et godt grunnlag for å begynne med MMA dersom du senere ønsker det.
  Dersom du ikke er sterk nok til å begynne med bryting ( og ønsker å trene på å ta tak i folk ), er det judo som er mest seriøst som idrett og har høyest nivå på konkurransene. BJJ går for å ha eledig dømming, selv om stilen er taktisk smart på gata. Du blir en bedre atlet av å trene Judo enn av å trene BJJ. Judotrening gjør deg mer enn i stand til å klare av en hverdagshelt.
  Du kan eventuelt trene BJJ når du blir eldre.

  Kickboksing, Thaiboksing, Karate og Taekwondo er mere hobbysporter. Selv om fullkontaktsvariantene kan lære deg et eller annet, og Taekwondo drives veldig seriøst som idrett. .

  For folk som er over 18 og vil lære seg «selvforsvar» er Krav Maga, Kali Sikaran og Ju Jitsu veldig aktuelt. Men denne selvforsvarstreningen vil aldri sette deg i stand til å banke opp «idrettskampsportutøverne».

  Karate og Taekwondo er fint for barn og unge som ikke er atletiske nok til å begynne på boksing og vil trene litt slag. Men her er jo også kickboksingen med sin familievennlige profil og moderne treningsmetoder en sterk konkurrent….

 12. Marthe Skrev:

  Hei!
  Er en jente som er generelt veldig fysisk svak, og vil gjerne begynne med noe lignende som dette. Har veldig lyst til å være i stand til å forsvare meg selv dersom noe skjer. Men hvilken kampsport/selvforsvarskurs bør jeg ha? Tenker mest på effektiv selvforsvar for en jente..

 13. Hunden Skrev:

  Har følgende råd til deg. Det er nok judo, ju- jitsu eller helst BJJ som er best for deg. Finn ut av tilbudet der du bor. Når det gjelder slag og spark kampsporter, så er det ikke slik at alle mennesker kan lære seg å slå ordentlig. Hvis du ikke er litt flink i idrett, så er sannsynligheten stor for at du ikke kan lære deg å slå bra nok til å brukes i det hele tatt…..
  Vil i tillegg anbefale styrketreningsprogram, hvis du er eldre enn 14 år.

 14. Ærlig Skrev:

  Det virker som om folk anbefaler det de tilfeldigvis driver med selv. Ikke særlig tillitsvekkende. Tenk heller selv fremfor å høre på «ekspertene» her inne.

 15. Slade P. I Loud Skrev:

  Jeg blir helt matt når jeg leser alle velmenende selvforsvartips i kommentarfeltet. Folkens de beste 4 tipsene finner du øverst på siden. Og jeg lover, de fungerer.

  Tren ditt, tren datt, men det kan hende at «kampsporteksperten» med atskillige dan på beltet opplever jazzlegg eller freez når det virkelig gjelder. Det kan hende han stivner, får tunnellsyn og opplever at finmotorikken i armer og bein forsvinner. Dette vet ingen ikke før de er oppe i en livstruende situasjon.

 16. Hunden Skrev:

  Judo og brasiliansk jiu- jitsu stammer fra Tenjin Shinyo Ryu og Iwama Ryu. TSR ble brukt av det japanske militæret i den russisk- japanske krig, hvor det var omfattende nærkamper på liv og død. At denne måten å bevege seg på fungerer når du holder på å bæsje på deg av dødsskrekk, er relativt godt dokumentert. Mer skeptisk er jeg til aikido f.eks.

 17. Bjørn Skrev:

  Har trent mange i selvforsvar, og har hatt kurser for jenter, det viktigeste du kan lære noen er å overvinne frukten av fare, det er frukten som begrenser hva vi får til når vi blir angrepet. Om noen blir overfallet, så handler det oftest om sekunder føre redslene tar over og folk blir paralysert, så kan du styre redslene, så kan du vinne. før en sak som er siker det kan gjøre djevla ondt, og de kan komme mye blod samme hvor mye trenet du er, men med rett teknikk så minsker du skader på deg selv, og det er det som teller, Hilsen en som har trenet personer under mange år.

Legg igjen en kommentar: