Vaner

Enten du ønsker å gå ned noen kilo eller komme igang med regelmessig trening, må du bygge noen nye gode vaner for å lykkes.

«Vi er det vi gjør om og om igjen. Genialitet er derfor ikke en enkel handling – men en vane.» – Aristoteles

VanerNøkkelen til å endre vaner er repetisjon, repetisjon og atter repetisjon. Grunnen til at nyttårsforsetter sjelden fungerer er at du har repeterert de dårlige vanene dine utrettelig hver eneste dag gjennom mange år. En person som har røkt 40 sigaretter hver eneste dag de siste 20 årene har etter hvert bygget opp en så enorm uvane at det kreves massiv repetisjon over svært lang tid for å bygge den nye gode vanen det er å være røykfri.

Det sies gjerne at det tar minst 3 uker å bygge en ny vane. Jo større endringer i livet ditt den nye vanen forårsaker, jo lengre tid tar det. I eksempelet over med røykeren, vil det mest sannsynlig ta enda lengre tid.

Her er en metode som kan være til god hjelp når når du skal bygge en ny god vane:

1. Forandre kun EN vane om gangen. Dette punktet er uhyre viktig. Det kreves et enormt fokus for å få en ny vane til å sitte, spesielt om det er en dårlig vane du forsøker å bli kvitt. En sikker måte å mislykkes på er å prøve å forandre alle aspekter ved livsstilen sin over natta.

2. Sett deg ned med penn og papir og skriv ned den nye vanen din. Gjør dette så detaljert som mulig. Om den nye vanen din er å gå ned i vekt ved å spise sunnere, skal du skrive ned nøyaktig hvordan du tenker å gjøre dette. F.eks: Spise en næringsrik frokost hver dag, ikke spise snop på hverdager og slutte å drikke brus. Skriv så ned hvordan det faktisk ville ha føltes å ha gjennomført planen. Hvordan ville livet ditt vært om du hadde veid 10 kilo mindre. Igjen, jo mer konkret du klarer å formulere dette, desto bedre er det.

De punktene du nå har skrevet ned skal du lese gjennom minimum en gang hver morgen, og hver kveld.

3. Neste skritt er å gå til innkjøp av en kalender. Sett en kraftig rød ring rundt den dagen du tenker å starte din nye gode vane. Denne henger du så på veggen et sted hvor den er godt synlig. De første 3 ukene skal du hver kveld før du legger deg sette en ring rundt dagens dato hvis du klarte å gjennomføre planen. Hvis du derimot *ikke* gjennomfører en dag, setter du en svart ring rundt datoen. Målet ditt er å klare å fylle ut 21 røde ringer etter hverandre.

Denne teknikken gjør flere ting. For det første vil du når du klarer å bygge flere røde ringer etter hverandre bli oppmuntret av den progresjonen du til nå har hatt. Du kan bokstavlig talt lese din egen suksess av veggen! I tillegg vil den lange rekken med røde ringer gjøre sitt til at du nødig vil ødelegge det du har bygget opp med en dags slurv og ubesluttsomhet.

4. Sett gjerne opp små belønninger for deg selv underveis. F.eks. kan du unne deg noe du setter særlig pris på når du har klart 7 røde ringer på rad.

5. Skulle du få et tilbakeslag underveis, så tolk dette kun som et midlertidig tilbakeslag. Si til deg selv at du tapte dette slaget, men jammen skal du vinne krigen!

Lykke til!

5 kommentarer om “Vaner”

  1. Dette skal jeg prøve på studiene mine! Kanskje jeg endelig kommer i mål med lesingen før eksamen. Takk :=)

  2. Skal bare spise goddis på lørdag! Er for flink til å spise godteri på fredager, lørdager og i tillegg søndager. Buhu, hvorfor klarer jeg ikke la være?-, men nå er det stopp! Kun godteri på lørdager!

  3. Dette skaaaaal jeg prøve, kanskje blir det slutt på sløsing av penger og mer sparing til studier

  4. I 5 år drakk jeg 2-3 liter brus om dagen. Ved å ta i bruk kalender metoden beskrevet her klarte jeg å slutte helt. Det funker for meg, kanskje det funker for deg også? 🙂

  5. Nydelig med konkrete tips. Skal prøves snarest 🙂

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)