– 20 minutter fysisk aktivitet ikke nok om du har en stillesittende jobb

I Helsedirektoratets nye råd om fysisk aktivitet og stillesitting som ble sluppet 9 mai., anbefales voksne å være aktive minst 20 minutter hver dag, og den anbefalte mengden dobles til over 40 minutter dersom du sitter i ro minst 8-10 timer om dagen.

Spasertur
For å motvirke de helseskadelige effektene av stillesitting, anbefaler helsemyndighetene at man kompenserer for dette med mer fysisk aktivitet resten av døgnet. Foto: Dreamstime.com

(Publisert 12.05.2022)

– Kompenser for stillesitting ved økt aktivitet resten av tiden

Den generelle anbefalingen for voksne er minimum 150 – 300 minutter aktivitet med moderat intensitet i uka, eller 75 – 150 minutter med høy intensitet.

Tilbringer du minst 8 – 10 timer med stillesitting hver dag, er anbefalingen minst 300 minutter aktivitet med moderat intensitet i uka, eller minst 150 minutter med høy intensitet. Lange perioder med stillingsitting bør også i den grad det er mulig, brytes opp innimellom ved at du f.eks. reiser deg og strekker litt på beina, gjør noen kjappe øvelser eller går en liten tur i nærområdet.

Helsedirektoratet nevner bl.a. rask gange, dans og ballspill som eksempler på aktiviteter med moderat intensitet, og løping og intervalltrening som eksempler på høy intensitet. (Rask gange i motbakke og svømming som høyintensitetsaktiviteter for personer over 65 år). Videre anbefales det at man starter forsiktig og øker mengden gradvis dersom man er inaktiv fra før, og at det er disse personene som har størst helsemessig utbytte av å komme i regelmessig aktivitet.

Alle anbefalingene kan leses på Helsedirektoratet.no.

Les også:

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)