Stillesitting: To minutter lett fysisk aktivitet per time kan oppveie for mange av de negative helseeffektene

Sitter du og jobber ved et skrivebord mesteparten av dagen? Funnene i en ny Amerikansk studie antyder at det å strekke litt på beina hver time kan vise seg å være gull verdt for helsen din.

Stillesitting
(Foto: Dreamstime.com)

(Publisert 07.05.2015)

En rekke studier de senere år har vist en klar sammenheng mellom stillesitting og risikoen for bl.a. hjertesykdom, diabetes type 2 og tidlig død. Selv om dette er allment kjent, viser likevel beregninger at så lite som 20 prosent av befolkningen i USA gjennomfører de anbefalte 2,5 timene med moderat fysisk aktivitet i uken.

Amerikanske helsemyndigheter anbefaler minst 2,5 timer med moderat fysisk aktivitet per uke. Norske myndigheter har lignende anbefalinger: Minimum 150 minutter fysisk aktivitet med moderat til høy intensitet hver uke i tillegg til to økter styrketrening med fokus på de største muskelgruppene i kroppen.

Siden folk flest likevel ikke følger helsemyndighetenes minimumsanbefalinger til fysisk aktivitet ville forskerne ved University of Utah School of Medicine, undersøke om det var mulig å oppnå helsegevinster med et enda mer gjennomførbart aktivitetsmål: Nemlig å bytte ut stillesitting med svært lett fysisk aktivitet (f.eks. gulvvask og rolige spaserturer) i korte tidsrom.

Data fra mer enn tre tusen NHANES-deltagere * utstyrt med akselerometer (som kontinuerlig målte intensiteten under ulike aktiviteter) ble brukt og analysert i studien. Deltagerne ble fulgt i tre år etter at dataene ble samlet inn (i denne perioden døde 137 av deltagerne).

(* NHANES, forkortelse for National Health and Nutrition Examination Survey. Omfattende nasjonalt amerikansk helseundersøkelsesprogram.)

Lavere dødsrisiko – men du må bevege deg

Forskerne fant ingen merkbare helsefordeler ved å redusere stillesittingen og istedet reise seg opp og stå ved skrivebordet i to minutter hver time. Derimot fant de at dersom de to minuttene ble byttet ut med gåing eller annen lett fysisk aktivitet, så viste analysen av dataene 33 prosent lavere dødsrisiko.

«Det var fascinerende å se disse resultatetene, siden det gjeldende nasjonale fokuset er på fysisk aktivitet med moderat eller høy intensitet», uttalte forskergruppens leder, Srinivasan Beddhu, professor i indremedisin.

«Basert på disse funnene, anbefaler vi folk å legge inn to minutter med gåing hver time i tillegg til annen fysisk aktivitet, som bør bestå av minst 2,5 timer trening med moderat intensitet hver uke.»

Beddhu legger til at større, mer omfattende studier må gjennomføres for å få et mer korrekt bilde av helseeffekten av slike små endringer i livsstil og aktivitetsnivå.

Kilder: Utah.edu, cjasn.asnjournals.org.

En kommentar om “Stillesitting: To minutter lett fysisk aktivitet per time kan oppveie for mange av de negative helseeffektene”

  1. Ja takk til skrivebord med sykkelrulle eller mølle!

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)