5:2-dietten

5:2 er dietten vi uten å overdrive kan si at har tatt verden med storm det siste halvåret. Kanskje ikke så rart når tilhengerne hevder den kan hjelpe deg ned i vekt, og enda bedre: Gi deg bedre helse og et lengre liv! Skeptisk? Det er også mange medisinske miljøer. Les videre så får du vite mer.

(Sist oppdatert 28.08.2013)

Hva er 5:2-dietten?

Helt enkelt går 5:2-dietten ut på å innta svært få kalorier to dager i uka, og spise som vanlig de fem resterende dagene (derav navnet 5:2). Med andre ord, enkelt og lite komplisert sett i forhold til mange andre dietter med innviklede regler for hva du kan spise og i hvilke kvantum. I 5:2-dietten er det kun to regler som gjelder:

 • 1. På de 2 lavkaloridagene (eller «fastedagene») skal menn innta maks. 600 kilokalorier (kcal) og kvinner maks 500 kilokalorier (kcal) per dag.
 • 2. De to fastedagene skal ikke komme etter hverandre. Altså, tirsdag og fredag går bra, men ikke tirsdag og onsdag.

Eksempel på måltid: Frokost | Hvor mye er egentlig 500 kalorier?

(Artikkelen fortsetter etter bildet)
5:2dietten
Kan fasting to dager i uka virkelig øke livslengden? Foto: Dreamstime.com

Periodisk faste

Diettens popularitet skjøt i været etter at BBC2 viste dokumentaren «Eat, Fast & Live Longer» (Spis, Fast og Lev lenger) på Engelske tv-skjermer 6. august 2012. I dokumentaren undersøker reporter og doktor Michael J. Mosley fenomenet «periodisk faste». Hensikten med programmmet er å sette søkelyset på det enkelte forskere har hevdet de senere år: at fasteperioder kan gi en helsegevinst og hjelpe deg ned i vekt.

(Ps! Ny variant av dietten i 2019, hvor 800 kalorier anbefales på fastedagene).

I dokumentaren gjennomgår Mosly selv 9 uker med ulike varianter av periodisk faste. Han ender til slutt på 5:2-dietten, som han følger de siste 5 ukene. Dette sier han om f.eks. ADF («Alternate Day Fasting»), som er en variant hvor det legges inn fasteperioder med et minimum av kalorier annenhver dag:

-«Jeg fant ut at det ikke ville være gjennomførbart for meg med ADF, det var rett og slett for upraktisk. Istedet gikk jeg for en enklere variant, den såkalte 5:2-dietten. Som navnet antyder, spiser du akkurat som du pleier 5 dager i uka, og de 2 siste dagene spiser du 500 kalorier dersom du er kvinne, eller 600 kalorier om du er mann.»

Mosley fant at han lettest «kom seg gjennom» fastedagene om han startet dagen med en frokost på ca. 300 kcal bestående av f.eks. eggerøre av 2 små egg og litt skinke, grønn te eller sort kaffe og en enkel lunch bestående av litt grillet fisk eller kjøtt sammen med grønnsaker tilsvarende 300 kcal.

Ned 9 kilo på 9 uker

Etter at de 9 ukene med periodisk faste var over hadde Mosney gått ned over 9 kilo, i tillegg til en nedgang i kolestrol og lavere blodsukker nivåer. Dokumentaren ble på premieren alene sett av 3 millioner mennesker, og medførte at 5:2 dietten bokstavlig talt ble en braksuksess over natta. I februar 2013 var Mosleys bok «The Fast Diet» nummer 1 på bestselgerlisten i England.

Teorien bak foryngelseseffekten av periodisk faste: Veksthormonet IGF-1

Menneskekroppen inneholder et veksthormon som heter IGF-1. Dette hormonet hjelper oss å voksne når vi er barn. Nedsiden er at når vi først har blitt voksne, så forårsaker det samme hormonet at vi eldes. Høye nivåer er også lenket til sykdommer som kreft og diabetes.

Teorien bak de påståtte helsegevinstene ved periodisk faste er at dette kan bidra til å senke IGF-1 nivåene. Studier viser at nivåene kan senkes ved å redusere inntaket av kalorier, men det er fortsatt ikke nok. Samtidig som du kutter i kaloriene, må du også kutte i proteininntaket. Forskerne tror at at lavere IGF-nivåer kan redusere veksten av nye celler og få kroppen til å heller reparere de eksiterende cellene. Høye nivå av dette stoffet tenkes å akselrere aldringsprosessen og alderstilknyttede sykdommer, mens lave nivåer virker beskyttende.

Eksperimenter med mus og rotter har vist at fasting kan øke livsstiden. Enkelte forskere mener at det også kan ha en lignende effekt på mennesker , noe som har ført til den økende oppmerksomheten rundt fasting.

Blant annet så innehas «verdensrekorden» for å øke livslengden på pattedyr, av en ny type mus som har en forventet levetid på omtrent 40% mer enn vanlige mus. Sett i forhold til mennesker betyr det en levealder på 120 år. Denne «supermusa» er genmodifisert slik at kroppen produserer svært lave doser at veksthormoen IGF-1.

En lignende, men naturlig genetisk mutasjon har blitt funnet hos mennesker med Larons syndrom. En sjelden lidelse, som forårsaker at kroppene deres produserer svært lave doser av IGF-1. Dette fører til at de er småvokste, men som samtidig ser ut til å beskytte dem mot kreft og diabetes. To typiske «alderdomsrelaterte» sykdommer.

Omdiskutert effekt

Hvorvidt det kan bevises at dietten gir lengre liv og bedre helse hersker det delte meninger om. Britiske National Health Service (som tilsvarer det Norske Helsedirektoratet), hevder at det per dags dato foreligger for lite forskning som beviser virkningen og bivirkningene ved å følge en slik diett. Videre anbefales det å konsultere lege før man gir seg i kast med dietten.

Kilder: Wikipedia, BBC.co.uk, NHS.uk og Forbes.com.

41 kommentarer om “5:2-dietten”

 1. Er i gang med 5-2-dietten, målet mitt er å bli kvitt astmaen som jeg har slitt med i mange år! Jeg er ikke overvektig, men litt magefett er godt å bli kvitt! Dette er 2.dagen i min første uke av testen.
  Mvh Janne.

 2. Hei.
  Vennligst gi tilbakemelding det funker.
  Har litt magefett som jeg også vil bli kvitt.

 3. Fint om du oppdaterer med hvordan det går Janne.

 4. Jeg prøvde annenhver-dag-fasten og gikk ned 4 kilo på 14 dager. Største problemet var å få sove når jeg var sulten, så jeg juksa litt og spiste et eple eller noe sånt rett før jeg la meg.

 5. 4 kilo er jo råbra!

 6. Det er vel ikke riktig at dagene ikke kan være sammenhengende. På Mosleys hjemmeside blir det uttrykt at det faktisk kan ha ytterligere helsefordeler.

 7. Når begynte du på dietten, Janne? Og hvordan funket den? Er igang med den nå og lurer om det virket på deg.
  Dato i dag. 16.1.14

 8. Alle steder jeg har lest står det at de to dager ikke skal være etter hverandre. Det er vel for at det er lettere å gjennomføre. Kan ikke se noe i veien for å ta to dager etter hverandre om man makter å gå sulten så lenge.

 9. Hvordan fordeler dere måltidene på fastedagene? Et måltid eller flere små måltider?

 10. Hei har gått på 5-2 dietten i 2 uker med bra resultat. Faster 2 dager på rad. Jeg bruker Xocai måltidserstater. 1 posjon inneholder 190 kalorier tar 3 posjoner fordelt utover dagen. Totalt 570 kalorier. Har ingen sultfølelse.Har gått ned litt over 2 kg.

 11. Begynte 5:2 på mandag – har altså hatt 2 fastedager foreløpig. Jeg spiser 3 måltider på fastedagene. Da er det brødskive med mager leverpostei og løk og bittelitt majones, eller tilsvarende, til frokost og lunsj (150 kcal/måltid), og har hatt laks med grønnsaker til middag en dag, hjemmelaget blomkålsuppe den andre dagen (250 kcal). Hadde ingen problemer med å gjennomføre fastedagene. Følte meg ikke spesielt sulten før om kvelden. Da har jeg lagt meg litt tidlig og gledet meg til frokost;-) Målet er først 5 kg og deretter 5 til om det funker greit:-) Motiverende å høre andre som går på kuren og går ned i vekt!

 12. Er på andre uka nå. Har også valgt å faste to dager etter hverandre og spiser et måltid pr dag. Har funnet noen oppskrifter som metter godt og i tillegg drikker jeg mye vann og noe mineralvann.
  Så programmet på Schrödingers katt. Han spiste vel et måltid og fastet to dager på rad, hvis jeg ikke husker helt feil?
  Gikk ned en kilo sist uke. Men det er ikke det største målet for meg. Er mest ute etter den helsemessige virkningen. Men noen kilo er helt velkommen 🙂

 13. 3. uka nå
  mandag og torsdag er fastedager med 1 knekkebrød til frokost, 2 knekkebrød til lunch, egg og tomat til pålegg. Fisk og stekte grønnsaker til middag.
  Må drikke mye vann, te eller kaffe. 3 kg er borte.

 14. Har lest en bok om dette. Der anbefaler de 2 dager på rad med faste. Men det er ikke problem å ta to dager separate. Det fine er at en kan gjøre som en vil. Den enkelte må finne det som passer for en selv. Jeg spise havregrøt til middag og kvelds på fastedagene. Enkelt og greit. Da legger jeg meg god og mett og er ikke sulten om morgenen. Har aldri sett det store i frokost og når en hopper over den er det lettere også å stå over lunsj. Jeg har skrevet boken (H)el sykkel, som blant annet omhandler effektiv daglig fettforbrenning på Elsykkel. Helt utrolig enkelt og ingen problem i forhold hva jeg trodde på forhånd. Er faktisk inne på tanken om en oppfølger med 5-2 og (H)el sykkel. 4 kg ned på to uker. Se også helsykkel.tumblr.com, min blogg.

 15. Holder du deg innenfor 500 kcal pr dag?

 16. Heisan! Dette er min første dag. Det går bra på dagtid, men er av erfaring mest sulten på kveldstid.
  har idag spist to Ryvita knekkebrød. Det er uten gjær og er godt egnet for lettkost.
  dessuten ett med mager skinke og paprika.
  Stekt sei med råkost til middag. Thats ‘ it.

 17. Jeg faster 2 dager pr uke, men ikke etter hverandre. Drikker vann med sitron, og masse te søtet med Stevia i løpet av dagen. Første måltid er middag. Der spiser jeg f.eks laks eller kyllingfilet og wok’er masse grønnsaker vedsiden av. Blir ca 300 – 350 kcal. Resten av kaloriene bruker jeg til et lite kveldsmåltid. Spiser riskaker med krydder på, eller skinke og noen ganger Philadelphia ost. Bare passer på å ikke gå over 500 kcal. Synes dette fungerer bra for meg.

 18. Er nå inne i min tredje uke med 2 ulike dager med fasting. Har ikke sjekket vekten. Det er ikke mitt fokus. I de siste to ukene har jeg merket at jeg gjerne kjenner tegn på forkjølelse i mellomdagen/e. Kommer på ettermiddag og kveld. Dagen etterpå har det vært borte. Jeg trener en del – kan det være at kroppen reagerer på for lite næring? Er ikke supertynn på noen måte. Veier vel 53-54 kg på mine 162 cm. Noen erfaringer her??

 19. Hei folkens.
  5:2 på uke 10. Lettere å faste enn jeg trodde. Gleder meg over å føle meg ‘lettere’. Har ikke gått ned masse, men noe. Men: ingen vits i dette hvis dere ikke orker å bevege dere. Dere må røre dere for å bli kvitt ditt og datt 🙂 Sånn er det bare.
  Opp og hopp 🙂

 20. Er nettopp ferdig med 4.uke..Har gått ned 3 kg. Målet er ytterligere 3 kg…Jeg gjør dette mest for helsegevinst.Tenker på det farlige magefettet som sniker seg på..Jeg har fastedagene mandager og torsdager..Venter med første måltid til lunsjtid..Jeg varierer mellom supper,knekkebrød og havregrøt på fastedagene…Har kjøkkenvekta,og veier alt,også på 5 dagene..Jeg syns det er kjekt,og jeg koser meg «sakte» med måltidene…Trener ikke så mye som tidligere,men går fra 30-60 min hver dag.Samtidig følger jeg videoen «hvordan få sixpack» ,også hver dag..Tar også øvelser for armer og tar planken for stabilisering….Dette er mitt opplegg for 5:2 🙂

 21. Hei 🙂
  Starta på dietten i går… Gikk heile dagen uten mat, drakk masse te, vatn, juice og kakao… å tissa en heil del 😉
  Gikk faktisk mykje bedre enn forventa… heilt spent på om eg går ned noke… Skal kanskje til syden i påska … så hadde vore kjekt me nokre kilo mindre 🙂

 22. Er på min andre uke nå. Har ikke veid meg enda, men veier for mye, så jeg vet ikke om jeg har tatt av. Faster tirsdag og fredag. de 3 første fastedagene spiste jeg kun noen saltstenger. Sulten kom først om ettermiddag/kvelds. Jeg drakk også noe vann og Olden. Jeg har ikke lest på denne siden før idag(28.mars-2014) og ble først nå klar over at 5:2 dietten tillater å spise noe. 2 gulrøtter gikk ned med det samme. Jeg kommer nok til å spise litt senere i kveld. Jeg skal komme tilbake å fortelle hvordan det går.

 23. Har nå holdt på ca 2 måneder. Går veldig greit, kjenner jeg er litt sulten om kvelden, sparer kalorier til et halvt eple da! Teller kun kalorier på de to dagene, mandag og torsdag. Har tatt av 3 kg, men pga skade i en fot har jeg vært svært lite i aktivitet, så derfor er jeg godt fornøyd. Håper å ta av 3 kg. til, men gjør dette også for helsas skyld. Ønsker ikke å bli for tynn, noen som har lest noe om man har samme helseeffekt om man etter hvert skulle gå over til 6:1??

 24. Har gått ned 7 kg på 5 uker. Spiser frokost og kvelds med 12 timer mellom. Prøver å gå en time hver dag. Flotteste måten jeg noen gang har vært med på! Kommer til å gå over på 6-1 når målet er nådd. Har gått inn 7 cm i livet og 9 cm over hoften. Det første som skjedde var at magefettet minket. Anbefales!

 25. 6 måneder på 5/2 og det skal jeg fortsette med. 8-9 kg borte til nå. Fastedager med gullerøtter, tomatsuppe, grønnsaksuppe, melon seerano mm. Går greit d;)

 26. 5:2 er noe av det beste som ha skjedd hva gjelder kosthold/livsstilendring/slanking for meg! 13 KG ned sålangt…klarer jeg 15 kg til, så når jeg målet mitt;-)

 27. Skal i gang i morgen. Takk for tips om måltider på 2 dagene. Grønnsakssuppe virker enkelt til å begynne med. Og knekkebrød til frokost og lunsj.

 28. En ting få nevner, men som gjør denne dietten supereffektiv. Fasting gjør at magesekken krymper. Når magesekken krymper (selv om det ikke er snakk om store krympingen) klarer du ikke å spise like mye som før. Du trenger ikke kjøre 5:2 engang. Du kan feks faste bare en dag i uka. Du merker stor forskjell bare etter få uker!

 29. Jeg hadde «fått» 4 «kosekilo» 🙂

  Fastet tirsdager og torsdager, spiste bare middag. Annenhver gang med kyllingfilet og grønnsaker og stekt laks med grønnsaker.

  De andre dagene spiste jeg som vanlig.

  Etter 3 uker er jeg gått ned mine 4 kilo

  Veldig fornøyd! 🙂

 30. Må si jeg blir veldig inspirert av å lese disse fine meldingene. Jammen er dere flinke da, jeg skal prøve å se om jeg kan klare ett par uker. Så får dere tilbakemld 🙂 Er veldig spent men som sakt at det virker jo som det funker. Gratulere til alle dere som får det til. Skulle gjerne vist om en side hvor det var noen oppskrifter. Noen som vet?

 31. Hei folkens,
  jeg har kjempe lyst til å begynne med 5:2 dieten, men kan noen hjelpe meg med hvordan jeg skal starte med det. altså fra frokost og alt med kl ?? det hadde vært stort hjelp..

 32. Hei! Nå har jeg gått på 5:2 i 1 år…har tatt av 11 kilo.kroppen har «krympet» jeg er knall fornøyd. Kostholdet mitt har å forandret seg. Velger sunnere alternativer de andre dagene,noe som bare skjer av seg selv. Begynnte å bruke litt sunn fornuft. Her går det mye i knekkebrød,med variabelt pålegg å grønt til…lykke til til dere som prøver dette. GØY

 33. Ser at jeg som har BMR på ca 1600 kan spise ca 2200 kcal på vanlige dager (5 dager i uken). Hva skjer om jeg spiser 1600 de 5 dagene? Kan forbrenningen og vektnedgangen stoppe opp? Hvis jeg følger Grete Roedes metode burde jeg ligge på 1600 kcal hver dag…..

 34. Uten å ha superpeiling, så mener jeg det blir helt feil metode Anita. Meningen med 5-2 er å spise minimalt to dager i uka, og spise hva du vil ellers (ikke å slanke seg disse dagene).

 35. Jeg har gått på 5:2 ca 1 måned. Har gått ned ca 0,5-1 kg. Jeg spiser nok for mye de andre dagene. Nå prøver jeg app Lifesum og skal spise ca 1600 kcal på de 5 dagene. Noen som har tanker om dette er bra/dårlig måte å gå ned på.

 36. Har prøvd denne dietten i tre uker nå. Første uken strevde jeg med en del vondt i hodet, men merker ikke noe til det lenger. Har ikke gått ned så mye, men merker allerede positive forandringer; f.eks. har det blitt minimalt med halsbrann disse ukene 🙂 En plage jeg har merket mer og mer av den siste tiden før jeg begynte med 5:2.
  På fastedagene spiser jeg tre små måltider i stedet for de anbefalte to med 250 kcal pr måltid.
  Jeg spiser lunch – ca 150 kcal, middag – ca 165 kcal og kvelds – ca 185 kcal. Passer på at det ikke overstiger 500 kcal.
  Jeg lurer bare på om dette blir feil, eller mindre gunstig enn om jeg hadde spist bare to måltider på 250 kcal pr dag?

 37. Hei. Begynte med Lifsum appen den 7 februar. Skulle gå ned 1 kg i uken. Dette fungerer kjempe bra,kunn sunnere matvaner og dagli mosjon. Har gått ned 8 kg til nå. Startet med 2:5 diett på samme app i dag. Så får vi se hvordan dette går. Har samtidig denne uken startet med styrke trening. Lifsum er rå bra.

 38. Hei! Har holdt på med 2:5 i 7 veker no, er på ca 400 kcal på fastedagene. Gjekk raskt ned 5 kg men no er det bom stopp! Ikkje forskjell på vekta på 3 veker! Går på 1-2 timers turer dagleg. Ka gjer eg feil?

 39. Jeg gikk ned nøyaktig 3 kilo etter 7 dager. Fortsetter å rase nedover. Faster søndag og onsdag. Bruker Lifesum. Har ikke beveget meg mye, da jeg har et dårlig kne.

 40. Leni: Du spiser for lite på fastedagene. Prøv å øke til de 500 som er anbefalt. Pass også på at du ikke spiser for lite på de normale dagene, ellers går kroppen på sparebluss, og du stagnerer.

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)