Elektrisk sykkel – hva i huleste er dette?

Høres dette kjent ut? Du tråkker for full maskin opp en lang og bratt motbakke. Svetten siler av deg, der du sitter i full «proff» sykkelmundur på landeveissykkelen til 20-tusen pluss. Du sykler forbi en hel bråte med sykle-til-jobben folk – idag er du i storslag!

Elektrisk sykkel
(Illustrasjonsfoto: © Silvia Giussani | Dreamstime.com)

Du koster på deg et aldri så lite selvtilfreds smil. Et smil som 2 sekunder senere forandres til forundret måping, da en lett korpulent herre antrukket i hverdagsklær på noe som ligner på en gammeldags bestmorssykkel, passerer og regelrett drar fra deg opp bakken tilsynelatende uten å anstrenge seg nevneverdig.

Hvordan er det mulig? Jo, farkosten du syntes lignet på en bestemorssykkel er i virkeligheten en ulv i fåreklær. En robust tråsykkel utstyrt med elektrisk hjelpemotor som gjør motbakkene lekende lett.

Hva er en elektrisk assistert sykkel?

En elektrisk sykkel er i bunn og grunn en helt vanlig sykkel, som i tillegg til tråkraften fra rytteren, bruker en elmotor drevet av et oppladbart batteri for å hjelpe til med fremdriften. Syklene er litt større og tyngre enn andre sykler for å få plass til motor og batteri. Det finnes også ferdige sett, som lar deg bygge om din gamle tradisjonelle tråsykkel til en elsykkel.

Slik fungerer de fleste elsyklene som selges i Norge:

  • Hjelpemotoren slår inn når du trår på pedalene.
  • Hjelpemotoren kobles automatisk ut når du slutter å tråkke.
  • Du kan også koble ut hjelpemotoren manuelt om du vil spare strøm i f.eks. nedoverbakker.
  • Kraften i hjelpemotoren avtar gradvis, og kobles automatisk ut det øyeblikket du når en hastighet på 25 km/t. Dette er nemlig fartsgrensen som avgjør om kjøretøyet kan betegnes som en elektrisk sykkel eller moped (moped må man som kjent ha gyldig førerkort for å kjøre). Videre sier regelverket at maksimal nominell effekt ikke kan overstige 250 watt. Du kan lese hele forskriften på: Lovdata.
  • Selv om hjelpemotoren kobler ut ved 25 km/t, kan du fortsatt tråkke i høyere hastighet for egen maskin.
  • Batteriet er oppladbart (dynamolading har vist seg lite effektivt på elsykler). Rekkevidden varier fra produsent til produsent, men 6-7 mil er ikke uvanlig.

Har forlengst tatt av internasjonalt

Ifølge Wikipedia, ble det solgt omtrent 56 000 elsykler i Kina i 1998. I 2008 hadde dette tallet steget til mer enn 21 millioner solgte enheter i året. I 2010 anslår man at det eksisterte hele 120 millioner elektriske sykler i Kina! Salget går samme vei også i Europa. Fra 200 000 solgte sykler i 2007, var antallet solgte enheter i 2010 på ca. 700 000.

Hvem passer det for?

Har du en lang og strabasiøs vei til jobben, ingen dusjmuligheter og/eller ønsker å sykle i vanlige klær – er elsykkelen det nærmeste du kommer den perfekte jobbsykkel. I forhold til bil og moped er det et billig og ikke minst miljøvennlig alternativ.

Hva med treningseffekten, er dette bare for slappfisker? En tradisjonell sykkel gir selvsagt et større treningsutbytte. Så om den eneste årsaken til at du sykler, er for å trene og holde deg i form, så er det ikke sikkert at en elsykkel er tingen for deg. Når det er sagt så kan det være et godt alternativ om du av helseårsaker ikke kan anstrenge deg hardt.

Har du en elektrisk sykkel? Hvis ja, del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor.

2 kommentarer om “Elektrisk sykkel – hva i huleste er dette?”

  1. Hehehehe har blitt syklet forbi selv av sånne. Relativt demotiverende 😉

  2. Jeg har kjøpt meg en El-sykkel. Endte med Claes Ohlson-sykkelen, pga pris. Jeg bor midt i byen, og har ikke lagringsplass til en av de dyre syklene.

    Jeg har kjøpt meg sykkel for å begrense bilbruken.
    Det er minst 10 år siden jeg syklet sist.

    Jeg har stor glede av sykkelen. Jeg gleder meg til å sykle, Jeg sykler mye lengre strekninger enn jeg hadde tenkt jeg kom til å gjøre.

    Jeg sykler til og fra jobb, til og fra sosiale treff, opp bakker (foretrekker oppover framfor nedover, men vanskelig med det ene uten det andre), i byen, utenfor byen.

    Så min anbefaling hvis du vurderer elsykkel – kjøp – og nyt turen.

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)