Nyttårsforsett – Endelig en metode som fungerer

Har du satt deg noen mål for 2024? Da bør du lese videre, i denne artikkelen avsløres nemlig de to «hemmelighetene» som endelig gjør det mulig å lykkes med målene du har satt deg.

Nyttårsforsett
Illustrasjonsfoto: © Yobro10 | Dreamstime.com

(Sist oppdatert 30.12.2022 – Publisert 22.12.2011)

Hver bidige nyttårsaften setter hundretusenvis av Nordmenn seg ned med penn og papir for å planlegge alle livsstilsendringene de skal gjennomføre i det nye året.

– Endelig skal jeg begynne å trene regelmessig, gå ned 10 kilo i vekt, slutte å røyke, sykle til jobben og sist men ikke minst tjene mer, tilbringe mer tid med familien og jobbe mindre.

48 timer senere og du har allerede utsatt din første treningsøkt samtidig som røykpakken ble bare «litt» for fristende. Den sunne frokosten du planla er byttet ut med en Snickers på bensinstasjonen.

– Det er ingen vits, jeg klarer det ikke likevel.

En uke senere er nyttårsforsettene bare et vagt minne…

Vi mennesker er vanedyr. Når du nærmest på autopilot slenger deg ned på sofaen og slår på tv’en på kvelden istedenfor å ta en løpetur, er dette en handling du har øvd på og perfeksjonert over mange år.




Når du bestemmer deg for å begynne å løpe 3 ganger i uka, forsøker du i realiteten å bygge en ny vane. I starten vil denne nye (gode) vanen naturligvis være mye svakere enn den gamle vanen. Du har jo tross alt trent på å ligge på sofaen og se på tv i flere år. Du er en ekspert på tv titting og en nybegynner på løping.

Forskning viser at det vanligvis tar minst 3 uker å bygge en ny vane. Dørstokkmila er størst når du skal ut på den aller første løpeturen. Neste gang føles det bittelitt lettere. Etter noen uker har den nye gode vanen så vidt begynt å få fotfeste. Kanskje begynner det så smått å føles godt å løpe! Etter et år har vanen vokst seg sterk. Du nærmer deg ditt livs form og trening har blitt en del av livsstilen din.

Regel nummer 1: Forandre kun en ting av gangen

Den store feilen de fleste gjør er at de skal forandre altfor mye på en gang. Den vanlige metoden er å sette seg på nyttårsaften å skrive en liste med x-antall nyttårsforsetter.

Det er vanskelig nok å bygge en ny god vane, men forsøker du å bygge 10 nye vaner samtidig er du nærmest garantert fiasko.

For å lykkes, bør du ha et nyttårsforsett, ikke nyttårsforsetter! Først når den nye vanen har vokst seg sterk bør du sette deg et nytt mål.

Regel nummer 2: Ikke gi opp når du sprekker

«Den største feilen i livet er å ikke vite hvor nær du var suksess når du ga opp» – Anonym

Forbløffende mange gir opp nyttårsforsettene sine den første gangen de «sprekker».

Treningssenterne tjener millioner hvert år på folk som tegner treningsavtaler på 12 måneder i januar. Du presser deg til å trene et par ganger. Siden den nye treningsvanen er svak i starten, er det stor sjanse for at sofavanen vinner over den nye vanen en eller flere ganger i denne fasen. Du hopper over en treningsøkt du har planlagt… Med det resultatet at du gir opp hele nyttårsforsettet, viser deg aldri mer på treningsstudioet og fungerer som en melkeku i de resterende 11 månedene av medlemskapet.

Har du tenkt gjennom hvor meningsløst det egentlig er? Om dette gjelder deg, så er det kanskje en mager trøst at du ikke er alene. Et enkelt feilskjær er årsaken til at forbløffende mange gir opp målene de har satt seg.

Løsningen er latterlig enkel. Se på feilskjærene som det de er – midlertidige tilbakeslag – ikke som fullstendig fiasko. Så du droppet en treningsøkt? Ikke noe problem så lenge du går neste gang (2-Dagersregelen). Jo lenger du kommer i byggingen av den nye vanen, jo sjeldnere vil tilbakeslagene komme. .

Tips: Kom i form med en enkelt øvelse (verdens kjappeste treningsprogram?) og treningsopplegg for deg som vil begynne å løpe (men er helt utrent). Flere: treningsprogram.

Få lykkes: I en amerikansk spørreundersøkelse oppgave kun åtte prosent av de spurte at de lyktes med nyttårsforsettene de hadde satt seg fore.

En annen interessant oppdagelse gjorde treningsappgiganten Strava, da de analyserte mer enn 800 millioner opplastede treningsøkter fra brukerne sine i 2019. Da de gikk gjennom tallene, kunne de se at 19. januar var den typiske «nå gir vi opp nytårsforsettene-dagen».

Ta grepene som maksimerer sjansen for at du lykkes.

Oppsummering – oppskrift på å lykkes du med et nyttårsforsett

1. Sett deg kun et nyttårsforsett / ny vane av gangen.

2. Finn frem penn og papir (eller bruk en almanakk). Sett et kryss for hver dag du har gjennomført den nye vanen. Først når du har klart å gjennomføre den nye vanen i en måned (31 kryss) kan du planlegge en ny vane.

3. Hvis du har et midlertidig tilbakeslag (f.eks. dropper en treningsøkt eller sprekker og tar en sigarett), ikke oppgi hele nyttårsforsettet. Forsett ufortrødent videre, men nå trenger du 31 nye kryss før du kan planlegge enda en ny vane.

4. Husk! Du kan sette deg nye mål når som helst i løpet av året, ikke bare på nyttårsaften. Lykke til, og del gjerne fremgangen din i kommentarfeltet under artikkelen.

8 kommentarer om “Nyttårsforsett – Endelig en metode som fungerer”

  1. Veldig gode tips! Takk for hjelpen 😀

  2. Tror dette stemmer ganske så bra i mitt tilfelle…. Bruker å lage ei liste med 10 ting jeg skal bli bedre på. Lista ender som regel i glemmeboka rundt 10 januar 😉

  3. Hehe jeg også, skal prøve med 1 ting i år. Så kanskje det ikke går rett vest som vanlig….

  4. En meget god artikkel, med fine fremhevde og riktige poenger. Nøyaktig det jeg søker etter for inspirasjon til min blogg: intervensjon.wordpress.com/2012/12/17/dorstokkmila-noen-tips-pa-veien/

  5. Fantastisk gode tips! Skal prøve dette fremover.

  6. Nå ble jeg glad! Skulle egnetlig legge inn en kommentar på en annen artikkel om hvordan jeg skal komme i gang med å trene. Dette skal jeg jammen prøve.

  7. Tren 3 ganger i uka HELE året. I år folkens. Skal jeg KLARE DET!!! Noen som er med?

  8. Takk for gode tips. Skal gjøre et ærlig forsøk på å karre meg til gymmet tre ganger i uka. Ikke noe annet.

    2018 here we go!

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)