Omvendt roing

Type øvelse: Baseøvelse med kroppsvekt som motstand.

Muskler brukt: Primært midten av ryggen. Sekundært biceps, latissimus dorsi, baksiden av skuldrene og diverse kjernemuskulatur for å stabilisere.

Utallige timer sittende foran dataskjermen, i sofaen og i bilen kombinert med overdrevent fokus på styrkeøvelser som tar seg bra ut på stranden (da spesielt bryst og biceps), gjør at mange har muskulære ubalanser i forholdet mellom forsiden og baksiden av kroppen.

Resultatet er dårlig kroppsholdning, svak rygg, og foroverroterende skuldre. Løsningen på å rette opp i dette, er å begrense antall pressøvelser og å inkludere flere draøvelser som f.eks. nettopp omvendt roing.

«Omvendt benkpress» ville muligens vært et mer beskrivende navn på denne øvelsen. For det er omtrent det motsatte av benkpress du faktisk gjør når du utfører en repetisjon “omvendt roing”. I stedet for å presse stanga fra deg, drar du kroppen opp mot stanga.

Øvelsen er vesentlig lettere å utføre med riktig teknikk enn foroverbøyd stangroing, hvor mange ikke klarer å holde ryggen strak når vektene blir tunge.

1. Fest en stang omtrent i hoftehøyde i et knebøystativ, eller i smith-maskin. Kan også utføres i TRX treningsslynge. Øvelsen kan tilogmed gjøres hjemme, dersom du har et tung og stabilt bord du kan dra deg opp mot.

2. Grip stangen med overhåndsgrep i omtrent en skulderbreddes avstand. Hold kroppen strak med hælene i gulvet. Trekk skuldrene ned og bak, albuene noe inn mot kroppen.

3. Dra mot midten av brystet ditt. Ta en kort pause når du når stangen, før du går tilbake til utgangspunktet. Gjenta ønsket antall repetisjoner.

  • Øvelsen kan varieres ved f.eks. å ha bena høyere (på en boks, benk eller lignende).
  • Klarer du ikke å utføre en eneste kroppsheving (pull-ups eller chin-ups)? Omvendt roing er en fin øvelse for å bli sterk nok til å klare dette.

Tilbake til ryggøvelser.

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)