Selvhypnose

Alle mennesker faller naturlig inn i hypnotisk transer. Når vi sitter og dagdrømmer for eksempel, eller “forsvinner inn i en film” på TV. Under hypnose tas oppmerksomheten bort fra vårt bevisste sinn og underbevisstheten tar over.

selvhypnose
Illustrasjonsfoto: © Dreamstime.com

Vårt bevisste sinn er mer kritisk enn det underbevisste. Derfor kan man under hypnotisk transe gi seg selv “påbud”, eller kommandoer for å forandre uvaner, få gode vaner osv. Dette fordi bevisstheten mer eller mindre blir satt ut av spill og “påbudene” går direkte inn til den mindre kritiske underbevisstheten.

Dette kan være et svært nyttig verktøy innen idrett. Ta en dårlig sprinter som eksempel. Det er en kjent sak innen idrettspsykologi at det å tro at man kommer til å vinne neste løp faktisk øker sjansene for å vinne. Selv om den dårlige løperen vet dette, vil det mest sannsynlig ikke hjelpe stort om treneren sier til ham at han kommer til å vinne. Hans besvisste sinn sammenligner utsagnet til treneren med tidligere opplevelser og forteller ham “nei, du kommer til å tape, det gjør du alltid”. Under hypnose derimot vil et slikt utsagn eller “påbud” komme direkte inn til underbevisstheten hos løperen og ha en mye større effekt.

Selvhypnose er rett og slett å hypnotisere seg selv med det formål å gi “påbud” eller kommandoer til underbevissheten.

Her er en enkel teknikk du kan eksperimentere med:

(En annen teknikk du kan forsøke er å spille inn din egen stemme på bånd som gir deg kommandoer og påbud. Det kan være lurt å snakke sakte med en rolig monoton stemme.)

1. Finn et sted du slipper å bli forstyrret på minst en halvtime. Slå av mobiltelefonen. Sett deg godt til rette i en høyrygget stol eller legg deg på ryggen med armene og bena litt fra hverandre.

2. Lukk øynene, og si til deg selv; «Jeg skal nå gå inn i en selvhypnotisk transe den nesten halvtimen for å _________ (f.eks. visualisere at jeg deltar på et jobbintervju full av selvtillit, imponerer intervjueren og får jobben eller gir deg selv positive affirmasjoner). Etter an halvtime vil jeg våkne full av energi og selvtillit».

3. Ta ti dype rolige åndedrag. Pass på at du puster med magen. Pust inn gjennom nesen og ut gjennom munnen. Når du puster ut sier du «slapp av» til deg selv.

4. Se for deg at du står på toppen av en trapp med ti trinn. Visaliser at du går nedover i trappen. For hvert trappetrinn du går ned sier du til deg selv «jeg føler meg enda mer avslappet».

5. Se for deg et av dine yndlingssteder. Et sted du føler du avslappet og vel. Dette kan f.eks. være liggende alene på et svaberg en varm sommerdag eller mens du fisker med krok og dupp ved et stille fjellvann en fullkommen høstdag. Lev deg inn i bildet.

6. Si til deg selv fire ting du kan se med dine indre øyne i dette bildet. F.eks. «Jeg kan se duppen duver lett etter krusningene i vannet. Jeg kan se skyformasjonene på himmelen. Jeg kan se ilden slikke opp langs kaffekjelen på bålet jeg har tent. Jeg kan se fuglen i treet.»

7. Si til deg selv fire lyder du hører med dine indre ører i dette bildet. F.eks. «Jeg hører fuglekvitteret. Jeg hører vinden suse. Jeg hører knitringen fra bålet. Jeg hører vannet slå inn mot land.»

8. Si til deg selv fire ting du fysisk føler i dette bildet. F.eks. «Jeg kjenner den kjølige høstlufta mot kinnet mitt. Jeg kjenner at jeg er god og mett etter å ha spist matpakken min. Jeg kjenner ryggen og baken hvile mot sitteunderlaget.»

9. Gjenta hele prosessen i punkt 6 til 8, men nå med kun 3 eksempler for hver sans. Gjenta så med 2 eksempler for hver sans. Til slutt 1 eksempel for hver sans.

10. Nå kan du visualisere det du planla i punkt 2. Eventuelt om du føler for det kan du fortsette å leve deg inn i og kjenne på den gode følelsen fra yndlingsstedet ditt .

11. Si til deg selv, «jeg skal nå telle ned fra 10 til 1. Når jeg kommer til 1 føler jeg meg fullstendig våken og full av energi. » Når du kommer til 1 reiser du deg og sier du til deg selv «Jeg føler meg fullstendig våken og full av energi».

2 kommentarer om “Selvhypnose”

  1. Følte meg totalt avslappa etter å ha gjort dette 🙂 Skal teste videre. Takk for fin fremgangsmåte!

  2. Jeg satt i tannlegestolen i dag. Har tannlegeskrekk. Sist gang jeg var der hoppet jeg i stolen av muskel spenninger/skjelvinger. Denne gangen jobbet jeg med å fokusere på pusten og si til meg selv at jeg har ikke vondt. Jeg er avslappet. Jeg er ikke her. Og jeg var ikke der……Jeg fløt av gårde. Jeg hørte hva tannlegen sa, men ikke tydelig, og det forsvant fort. Glemte fort hva det var hun virkelig sa. Men responderte svakt når hun spurte om noe. Det kjentes ut som om jeg var i en slags transe. Da tannlegen var ferdig og hun ba meg åpne øynene, hadde jeg store problemer med å komme tilbake til nuet. Jeg strevde med dette. Hjernen var seig og treig. Jeg fikk ikke snakke skikkelig, ga bare korte tilbakemeldinger fordi jeg ikke klarte mer. Det tok lang tid før jeg «var tilbake» Jeg dro hjem og la meg og sov i 4 timer. Når jeg nå søker etter en forklaring på hva som skjedde, fant jeg deres side. Jeg lurer nå på om jeg satte meg selv i selvhypnotisk transe? Da kan det vel være nyttig for meg å «telle meg tilbake igjen» neste gang jeg er hos tannlegen og flykter, slik jeg gjorde her. Jeg bør vel være mer bevist over hva det er jeg gjør og telle meg tilbake, for å unngå denne etterpåvirkningen som var så innmari fjern. Tror dere ikke det? Hanne

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)