Visualisering

«Jeg har allerede vunnet løpet mange ganger i mitt eget hode» – er et utsagn jeg tipper du har hørt mange toppidrettsutøvere si rett etter at de har vunnet et viktig løp.

Visualisering
Illustrasjonfoto: © Nikolay Mamluke | Dreamstime.com

Se for deg to boksere med eksakt samme fysikk, teknikk, vekt og høyde. Den ene føler han er liten og svak, den andre føler seg som en uovervinnelig slagmaskin. Hvem tror du vinner?

En sanger som tror han er guds gave til lytterne vil som regel ha større forutsetninger for å lykkes under en viktig audition enn en som ser på seg selv som en middelmådighet.

Mange suksessfulle idrettsutøvere bruker visualisering som en del av treningsopplegget sitt. Siden hjernen vår ikke klarer å skille mellom en tenkt og en reel situasjon vil du ved å visualisere det du ønsker skal skje, faksisk øke sjansen for at det skjer.

«Enten du tror du kan eller kan, har du helt rett» – Henry Ford.

Hvis du av hele dine sjel tror at du er sunn og slank vil underbevisstheten din hele tiden mate den bevisste delen av sinnet signaler som underbygger denne troen. Hva ville f.eks. en sunn person ha spist til lunsj – Hamburger eller en kyllingsalat?

Les også om: Vaner

Mer oppsiktsvekkende: Kan visualisering gjøre deg fysisk sterkere?

Et eksperiment utført av Erin. M. Shackell og Lionel G. Standing ved Bishops’s University i Canada hadde et mildt sagt et oppsiktsvekkende resultat. 30 mannlige studenter deltok i studien som foregikk over 2 uker. Deltagerne ble delt inn i følgende 3 grupper:

Gruppe 1: Skulle gjøre ingenting i de 2 ukene.
Gruppe 2: Skulle utføre en spesifikk øvelse for å trene yttersiden av hoftemusklene i en treningsmaskin. Denne øvelsen ble valgt da denne muskulaturen blir lite brukt i annen trening og ikke kan trenes med løse vekter.
Gruppe 3: Skulle visualisere at de gjorde den samme øvelsen samtidig som de lyttet til avslappende musikk.

Resultatene etter 2 uker var forbløffende. Gruppe 1 hadde ingen fremgang. Gruppe 2 som hadde gjennomgikk den reele treningen hadde oppnådd en fremgang på 28,3 %. Gruppe 3 som kun hadde visualisert øvelsen hadde i snitt blitt 23,7% sterkere!

Du kan lese mer om eksperimentet her (.pdf fil).

Hvordan visualiserer jeg?

Svaret er enkelt, du gjør det allerede! Om jeg spør deg hvilken farge bilen din har, så må du faktisk se den for deg i ditt indre for å finne svaret.

Brukt systematisk over tid, kan visualisering hjelpe deg å oppnå mer av det du ønsker deg i livet. Vil du bli en bedre fotballspiller? Se for deg at du scorer mål, dribler motspilleren eller slår drømmepasningen. Lyst til å slutte å røyke? Se for deg at du er røyfri.

Les også om: Meditasjon

Det er lettere å visualisere når du er avslappet, her er en teknikk du kan bruke:

1. Bestem deg for et område av livet ditt du ønsker å forebedre.

2. Finn et sted hvor du slipper å bli forstyrret på en stund.

3. Sett gjerne på litt avslappende musikk.

4. Legg deg godt til rette på ryggen. Enten i senga eller på en gymmatte.

5. Konsentrer deg om pusten din. Tell til 5 mens du puster inn med nesen. Hold pusten mens du teller til 5. Pust helt ut mens du puster til 5. Gjenta denne prosedyren 10 ganger.

6. Vend oppmerksomheten mot tærne dine. Forestill deg hvordan lilletåa ville hva føltes om den var fullstendig avslappet. Kjenn varmen bre seg, at spenningene løsner. Gå videre til neste tå, deretter til resten av foten, leggene, lårene osv. Hele veien til du har kommet til toppen av hodet.

7. Begynn å visualiser det du bestemte deg for i punkt 1. Forsøk å gjøre opplevelsen så virkelig som mulig. La oss si at du visualiserer at du scorer mål i cupfinalen i fotball. Se for deg jubelen fra tilskuerne og lagkameratene, hør lydene, kjenn den berusende følelsen av suksess i kroppen. Jo virkeligere du klarer å se det for deg, jo større effekt har øvelsen.

8. Gjenta visualiseringsøvelsen regelmessig. Sett f.eks. av en halvtime hver morgen før du går i gang med resten av dagens aktiviteter.

4 kommentarer om “Visualisering”

  1. Northugen driver med dette. Da funker det sikkert for meg også.

  2. Bra tips!!!

  3. Godt tips når det gjeld trening! har prøvd med å visualise vekk smerte, det funka! tankens kraft 🙂

  4. Stemmer det Renate. Man får hva man tenker, og da er det viktig å tenke riktig!

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)