VB6-dietten – enkelt forklart

-Du er overvektig. Blodsukkeret og kolesterolnivået ditt er skyhøyt. Sannsynligvis trenger du både operasjon og medisinering.

Omtrent slik lød konklusjonen fra legen da New York Posts kjente matskribent, Mark Bittman, gjennomgikk en helsesjekk for litt over seks år siden.
(Publisert 07.08.2014)

VB6-dietten

Kostholdsendringer eller medisinering

Mark innså alvoret, men likte ikke tanken på å gå på medisiner resten av livet. En venn gav ham derfor et alternativt råd: Et kosthold bestående av mengder av friske grønnsaker og frukt – fritt for prosessert mat med kunstige tilsetningsstoffer og lite salt – er det du trenger. Bli vegetarianer!

Det var bare en liten hake. Det å være vegetarianer var uforenelig med jobben som matskribent. Dessuten, som lidenskapelig matentusiast, var det fullstendig uaktuelt å gi avkall på all maten han elsket. Hva skulle han gjøre?

Matt kom opp med en ide: Hva om jeg lever som en vegetarianer bare halvparten av tiden? Det må da være mye bedre enn å spise usunt hele dagen? Hvorfor ikke gjøre et forsøk?

Han satte igang, og etter bare noen få uker hadde han gått ned nesten 7 kilo! Han var forbløffet over de gode resultatene, så han fortsatte. En måned senere viste vekten ytterligere 7 kilo vektnedgang.

Vekten stabiliserte seg etterhvert (han fikk til og med tilbake noen av kiloene igjen), men alt i alt kunne ikke kostholdsendringene karaktoriseres som annet enn en udelt suksess.

Erfaringene med kostholdsendringe ble tilslutt til boken «VB6: Eat Vegan Before 6:00 to Lose Weight and Restore Your Health . . . for Good» som inneholder dyptgående informasjon om dietten og oppskriftsforslag

VB6 – i korte trekk

Spis som en vegetarianer før klokken 1800. Spis hva du vil etter klokken 1800.

Ingen kaloritelling og ingen veiing av mat, så lenge du følger dette enkle prinsippet.

Navnet VB6 står for «Vegan Before 6». Merk at 6 henspeiler på klokkeslettet 6 PM (post meridem – latin for «etter middag»). Altså klokken 1800 om ettermiddagen – ikke 0600 (AM) tidlig på morgenen.

Hvorfor vegetarkosthold før klokka 1800 og «hva du vil» etter dette dette klokkeslettet? Hvorfor ikke motsatt rekkefølge? Årsaken Matt oppgir er at de fleste måltider sammen med andre mennesker foregår på kveldstid, en setting hvor det er lettere å kunne velge fritt mellom alle typer mat.

Hvilke matvarer er «lovlige» og hvilke er «ulovlige»?

Før klokken 1800: Grønnsaker og frukt (i tilnærmet ubegrensede mengder). Kornprodukter, nøtter og bønner (i moderate mengder). Ikke spis kjøtt, fisk, ost osv. I tillegg anbefales det også kutt av prosesserte matvarer som hvitt brød, hurtig-/ferdigmat og pasta (som også inneholder egg) og sukker.

Etter klokken 1800: Spis og drikk hva du vil. Så mye du vil.

Likheter med 5:2 dietten

Bortsett fra å være to av 2014s raskest voksende kostholdstrender på verdensbasis, deler de to diettene et annet vesentlig likhetstrekk:

Det er lettere å utelate eller redusere inntaket av matvarer du elsker – så lenge du vet at det gjelder kun i et spesifikt tidsrom.

Mens 5:2-dietten setter begrensning for hva du kan spise to dager i uka, setter VB6 begrensninger for hva du kan spise halve døgnet.

I motsetning til andre dietter slipper du imidlertid å fjerne matvarer du liker fullstedig fra kostholdet ditt.

Kilder: Huffington Post, mensfitness.com og webmd.com.

Etiketter Slanking |

Legg igjen en kommentar: