Fotballøvelser

Trening og atter trening er det som skal til for å bli en god fotballspiller. Her har du forskjellige øvelser å trene på:

Fotballøvelser

Øvelser du kan trene på når du er alene:

Spark ballen mot en vegg. Når ballen spretter fra veggen forsøker du dempe den i lufta. Fin måte å øve opp både mottak og pasningsfoten. Varier avstanden. Jo lenger unna veggen du står, jo vanskeligere blir det.

Still opp 3-4 kjegler etter hverandre (har du ikke kjegler kan du bruke f.eks. steiner). Forsøk å springe sikk sakk mellom kjeglene med ballen i beina i så høyt tempo du bare klarer. Dette er en kjempefin øvelse for å bli en bedre dribler.

Finn deg en bane med et mål. Øv på å plassere ballen forskjellige steder i målet fra ulike hold. Skyter du f.eks. 20 skudd 3 ganger i uka, blir du garantert en bedre avslutter på sikt.

Øvelser når dere er to eller flere:

Om dere er to, kan dere slå pasninger til hverandre. Øk og minsk avstanden innimellom slik at dere får terpet både kort- og langpasninger. Varier hvor hardt du slår ballen og bruk både innsiden og utsiden av foten i tillegg vristen. Øvelsen er fin for å trene opp både mottak og pasningsfot.

Bytt på å være forsvarer og angriper. Angriperen løper med ballen i beina og førsøker å drible seg forbi forsvareren. Er dere flere enn to spillere kan dere spille med flere forsvarere etter hverandre. Hvor mange klarer du å gå forbi?

Still deg foran mål. Få en venn til å slå innlegg mot deg fra forskjellige posisjoner. Slå både høye og lave baller slik at du får trent avsluttninger med både hodet og føttene.

Diverse tips:

Innimellom forsøk å spille med noen som er holder et høyere nivå enn deg.

Jobb med det mentale. Her er en enkel men meget effektiv visualiseringsteknikk du kan bruke før kamp eller trening.

Se også: Hvordan legge opp en fotballtrening.

Fysisk trening:

Fotball er et spill med varierende intensitet. I det ene øyeblikket må du løpe alt du kan i få sekunder for å nå ballen før motstanderen, hvor du i det neste må løpe i moderat tempo tvers over hele banen for å delta på et hjørnespark. I tillegg må du klare å ha nok krefter til å yte godt i 2*45 minutter.

Du må med andre ord ha både god utholdenhet og samtig være hurtig. Intervalltrening er i så måte perfekt for fotballspillere. Eksempel på slik trening: Veksle på å sprinte alt du kan langs banens kortside og jogg rolig tilbake. Gjenta 4 ganger. Eller, løp alt du klarer opp en bakke, gå i rolig tempo ned igjen. Gjenta 4 ganger.

Styrketrening (spesielt i beina) er viktig både for å øke hurtigheten og forebygge skader. Det er dog viktig å ikke overdrive, samt få nok hvile og næring slik at kroppen klarer å restituere seg.

Se også: Fotballquiz med 100 spørsmål og svar.

Videoer med øvelser

Enkle grunnleggende øvelser i hvordan vippe en fotball. Følg disse instruksjonene hver dag, og du blir en vippekonge til slutt!

I neste videoklipp gåes det igjennom en del prinsipper for ballkontroll og grunnteknikk.

Ønsker du å bli en bedre fotballspiller? Se også disse relaterte artiklene:

Tren de samme øvelsene om og om igjen, bare på den måten blir du skikkelig god. Alle de store stjernene i verden er så gode fordi de har terpet detaljer utrettelig.

«Jeg er ingen perfeksjonist, men jeg liker å gjøre ting grundig. Enda viktigere enn det: Jeg føler en grenseløs sult etter å lære, å bli bedre, å utvikle meg, ikke bare for blidgjøre treneren og fansen, men også for min egen del. Jeg er overbevist om at det ikke finnes noe grenser for hva man kan lære, og at det aldri stopper opp uansett hvor gammel man blir.» – Cristiano Ronaldo

«Jeg har alltid elsket fotball, og jeg har alltid prioritert å bruke mye tid på å bli en bedre spiller. Når jeg var en liten gutt, var det ofte jeg sa til vennene mine at jeg ikke har tid til å leke idag da jeg må hvile meg før fotballtreningen i morgen. Misforstå meg rett, jeg liker å gjøre andre ting også, men du må vite når du kan gjøre andre ting og når du ikke kan gjøre det.» – Lionel Messi

30 kommentarer om “Fotballøvelser”

 1. Perfekt! Kan dere legge inn fler videoer=?

 2. Jeg går igjennom øvelsene på disse videoene 3 ganger i uka. Merker faktisk at jeg har fått bedre teknikk av det.

  Om to år er jeg den neste Ronaldo! johoi!

 3. Gutten på film nummer 2 er bare helt rå! Så god fotballteknikk skal jeg få en dag også 🙂 I Norge trenes det altfor lite på teknikk. Bare pælming av ballen. Jeg øver hver dag på skudd, pasninger og dribling. Vet at Messi gjorde det når han var ung.

 4. Her er noen tips jeg ønsker å dele:

  Fotball er en eksplosiv idrett hvor hurtighet er svært viktig. For deg som ønsker å lykkes anbefaler jeg deg legge i styrketrening (som er den mest effektive måte å bli raskere på). Kjør en økt styrketrening i uka. Spillere som feks C. Ronaldo og Zlatan Ibrahimovic vet viktigheten av dette og trener styrke systematisk.

  Den viktiste øvelsen er knebøy. Styrke gjør deg ikke bare hurtigere, men fungerer også prevantivt på skader. Dessuten blir du sterkere i kroppen og vanskeligere å «skubbe på» av motspillere. For å få nytte av styrketrening må du ha nok hvile og få i deg nok næring (spesielt proteiner). Dagen etter økta bør du ikke trene hardt da kroppen må restituere seg.

  Fleksibilitet er også viktig. Så legg inn tøyingsøvelser i treningsprogrammet ditt. Husk god oppvarming før du begynner.

  Det er vanskelig å være både rask og utholdende, men fotball krever faktisk begge disse egenskapene. Den vigtigste tiden å trene opp utholdenheten er i oppkjøringen til en ny sesong. Intervalltrening er supert for å øke den aerobe kapasiteten. Tren også gjerne litt alternativt som feks langrenn om vinteren. Du går ikke så fort lei av treningen, og får trent muskler som vanligvis ikke blir brukt (mindre sjans for skader).

  Til sist vil jeg nevne kosthold. En av grunnene til at Rosenborg ble så gode under Erik Hamren er fokuset på sunn mat. Det er faktisk umulig å bli skikkelig god uten skikkelig mat. Etter kamp og trening er det spesielt viktig. Sørg for å spise variert, og pass på å få i deg nok drikke gjennom hele dagen.

 5. er det her bra for Gutter og undommer opp til 16-17 år? 🙂

  Eller kan du/dere anbefale noen andre sider?

 6. Ja Michael, dette vil jeg tro fungerer utrolig godt for alle aldersgrupper.

 7. men vis du skal bli god må du ikke spille fotball hver dag?

 8. JO, det er vikdig og bruke ballen hver dag! ta deg bare noen min..helt lenge da, men ballkontroll er vikdig! lykke til Jacob!

  hilsen jente 12år..men spiller på J16

 9. Jaja,det er veldig bra kommentert,eg er veldig god synest eg:)

 10. Dere må se helheten. Det er like viktig å gå på ett trenings studio og løfte vekter, som å ta motbakke løp. Finter er også viktig.. Jeg pleier å føre ballen i mellom skjeggler og trene på finter i 2 timer også trener jeg 2 timer med vekter

 11. Dritbra video

 12. denne siden har hjulpet meg!

 13. Denne siden er utrolig bra, jeg som spiller sammen med gutta trenger ekstra god teknikk, hurtighet og utholdenhet. Og her fikk jeg mange gode tips!

 14. Jeg likte disse øvelsene veldig godt!
  karakter: 6

 15. jeg bor ganske langt unna en fotballbane, så det er ikke hver dag jeg kan trene på en bane. noen som kan sende meg linker eller noe lignende av hva jeg kan gjøre på plassen jeg bor på? på veien for eksempel? takk!

 16. Jeg har spilt fotball så lenge jeg husker og jeg er nå 13 år. jeg var ikke den beste i å drible, skyte i krysset fra langt hold eller dra den tunnelen helt plutselig. Og jeg følte meg litt maktløs på banen. det er jo sånn at når man ikke får noe til så blir det kjedelig og det skjedde med meg. Etter jeg så at man ikke bare blir god av å møte opp på trening men også egentrene så kan man bli noe. To år senere har jeg lagt mye egnetrening i fokus og jeg føler at jeg »ruler» på banen. – Følg diise tipsene 🙂

 17. dette var til mye hjelp. tusen takk

 18. Hei jeg er 8 år og har drømt om å bli fotballproff jeg har prøvd de og det funket

 19. Bør fotballspillere tøye mye?

 20. Er det ingen som tenker på keepere? Føler att det er mindre fokus på oss…

 21. Er det viktig for fotballspillere å tøye?
  Hvor ofte/når?

 22. Ja, det er viktig i alle sporter å tøye, det er skadeforebyggende og du blir mykere

 23. tusen takk, for disse flotte videoene. disse videoene hjalp meg, med en skole oppgave. tusen takk en gang til.

 24. Isak

  Hvor mye ca må du trene for å bli proff

 25. Er det smart å trene på tredemølle.
  I såfall hvor lenge må du løpe?

 26. Det var bra tips og jeg skal prøve det

 27. jeg spiller fotball daglig på frigg. jeg ville kalt meg selv ganske god i dette regnet med jeg spiller på kretslaget.
  ett tips videre er at du aldri skal stoppe ballen, når du vill prøve og finte deg forbi en motstander. så når jeg så på denne ene videoen ble jeg rett og slett forbannet fordi dette er noe av det viktigste og lære ved å dribble. du kan sakte ned dersom etterpå rykke sjapt ifra, men aldri stoppe ballen og så dersom rykke fra. alltid hold motstanderen i bevegelse din torsk. dette faktisk seriøst så ikke lær disse barna og stoppe den ballen når han/hun dribbler.

 28. Jeg likte alt som ble skrevet jeg skal lære mye

 29. Strålende perfekt trening jeg kommer til å bli bedre.

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)